Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ulvilan päättäjät vaikeiden ratkaisujen edessä

Kuva: Ulvilan päättäjät vaikeiden ratkaisujen edessä

Ulvilan luottamushenkilöillä alkaa olla ratkaisun paikat saattaa kaupungin talous vihdoin tasapainoon. Usean viime vuoden kehitykselle, jossa menot ovat kasvaneet tuloja enemmän, haetaan stoppia tuottavuus- ja toimenpideohjelmalla.

Kuva: Talousjohtaja Helena Huhtasen mukaan alijäämää kertynee tänä vuonna kolme tai jopa neljä miljoonaa, jos mitään ei tehdä.

– Viime vuoden tulos oli kolme miljoonaa euroa miinuksella ja tänä vuonna näyttää viiden ensimmäisen kuukauden perusteella, että alijäämää tulee kolme neljä miljoonaa, jos mitään ei tehdä, talousjohtaja Helena Huhtanen summaa.

Keinot tasapainon hakuun ovat kovat: tuloveroprosentin korotus, palvelujen määrään ja laatuun ja palveluverkkoon puuttuminen, investointien lykkääminen ja velanotto.
Ulvilan tuloveroprosentti on nyt 19,75, kun koko maan keskiarvo on 19,25. Puolen prosenttiyksikön korotus toisi miljoona euroa ja koko prosenttiyksikkö kaksi miljoonaa, mutta jo puolen prosenttiyksikön korotus nostaisi veroprosentin yli ”kipurajan” eli 20:n, 20,25:een.
Korotuksesta keskusteltaneen taas syksyllä, vaikka tällä valtuustokaudella on jo kaikkina muina paitsi yhtenä vuotena – kolmena neljästä – tuloveroa korotettu.
– Ulvila ei halua olla kriisikunta, jonka kuntaliitoksesta valtio päättää.

Palveluverkkoon ja palvelujen määrään ja laatuun puuttumisen keinoja on myös hahmoteltu, mutta mitään ei ole vielä lyöty lukkoon. Ulvilan valtuustolle järjestetään ensi viikolla seminaari, jossa odotetaan kannanottoja ja uusia avauksia toimenpide- ja tuottavuusohjelmaan.
– Pohjaehdotuksilla ei Ulvilan kaupungin talous tule tasapainoon.
Yksi säästökohde olisi kouluverkko. Ala-asteiden määrää on esitetty pudotettavaksi seitsemästä neljään, ja lakkautuslistalla on mainittu kolme koulua, Leineperi, Suosmeri ja Kaasmarkku. Koulujen lakkauttaminen toisi aikaa myöden 730 000 euron säästöt vuositasolla.
– Lähtökohtana kouluverkon tarkastelulle on ollut oppilasmäärän aleneminen, vuodesta 2005 noin 200 oppilasta. Esitetyissä kouluissa on vähän toista sataa oppilasta.
Muita keinoja ovat muun muassa hallinnon keventäminen ja järkeistäminen ja teknisen laitoksen säästöt, jotka kuitenkin uhkaavat kulua vesilaitoksen saneeraukseen.
Tuloja aiotaan hakea kunnan omaisuuden myynnistä. Harkittavana on muun muassa Kylmälahden, metsätilojen ja erilaisten kiinteistöjen myynti.
Samoin esille nousee taas nahkamuseon kohtalo – eikä kirjastonkaan toimipaikkaverkkoa ole unohdettu.

Myös lomauttaminen on otettu esille. Harkittavana olisi koko henkilöstön lomautus kahdeksi viikoksi, mikä toisi 700 000 euron säästöt.
Helena Huhtasen mukaan lomautuksia ei ole vielä valmisteltu mutta tästä ja muistakin säästöistä on keskusteltu henkilöstön ja työntekijäjärjestöjen edustajien kanssa. Työntekijöiden kanta on selvä: jos lomautuksia tulee, niiden on koskettava kaikkia.
– Yhteinen käsitys on, että asiat täytyy saada järjestykseen, talouden kuntoon saattaminen on kaikkien kannalta tärkeää.
Helena Huhtasen mukaan lomautukset eivät toteudu ainakaan vielä tänä vuonna, koska valmisteluja ei ole tehty.
 Säästöjen hakemista vaikeuttaa se, että talkoissa eivät toistaiseksi ole mukana ns. ulkoiset toimijat, eli erikoissairaanhoito ja sosiaali- ja terveydenhuolto. Tämä tietää entistä tiukempaa menokuria niille, jotka ovat jäljellä kunnan päätösvallassa, eli talous-, hallinto-, sivistys-, vapaa-aika- ja tekniselle toimelle. Kantana on ollut se, että kaikkien toimijoiden tulee olla mukana näissä talkoissa.

Samoin joitakin investointeja on siirrettävä. Uusi päiväkoti, Friitalan aukio, Friitalan koulun piha, Friitalan lähiliikuntapaikat ovat niitä, joista ainakin jonkun tai joidenkuiden toteutus siirtyy.
– Investoinneista tulee helposti 8–9 miljoonaa euroa, ja 10 vuoden lyhennyksillä se tarkoittaa miljoonan euron lyhennyksiä vuodessa. Tuollaisia lyhennysrahoja ei meille kerry.
 Velkamäärä on kohtalainen, mutta senkään kasvattaminen ei ole realistista velan takaisinmaksukyky huomioon ottaen.
Kaiken päälle huolestuttaa vielä kaupungin asukasluvun väheneminen: tänä vuonna on miinusta jo 58 asukkaan verran.

Pelkän talouden keinoin, kuten veronkiristyksin, ei kaupunkia saada oikeille raiteille, tarvitaan rakenteellisia muutoksia.
– Tarvitaan vastuun ottamista tässä ja nyt, kuntalaisia ja henkilöstöä ajatellen. Suunta on vihdoin valittava.
– Elokuussa pitäisi olla selkeitä linjauksia siitä kuinka pitää edetä.
 Vaikka kuntauudistus siirtyi, kunnille on luvattu miljoonia euroja yhdistymisrahaa. Helena Huhtasen mielestä porkkanaraha ei ole pelastus eikä ratkaisu, talouden tasapainottaminen on joka tapauksessa tehtävä.
 – Hartaasti odotan uuden kaupunginjohtajan, Jukka Moilasen, ottavan vastuun Ulvilan kaupungin johtamisesta niin, että 2013 talousarvio ja -toimintasuunnitelma saadaan oikean suuntaiseksi. 1.10.2012 hän ei enää ehdi näihin ”häihin”, tulos kun muutoksesta tulee viiveellä.

Heli Kokko

8.6.2012 07:23

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva