Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ehkäpä Yyterillä on vihdoin mahdollisuus

Kuva: Ehkäpä Yyterillä on vihdoin mahdollisuus

Kun porilaisilta päättäjiltä tai matkailuihmisiltä kysytään miten he mainostaisivat kotikaupunkiaan ulkopaikkakuntalaisille, nousee takuuvarmasti esiin ainakin yksi paikka: Yyteri. Tässä valossa tuntuukin oudolta, että Porin tunnetuimman matkailukohteen kehittämiseen ei ole ainakaan tähän mennessä löytynyt riittävästi rahoitusta.

Yyteri on mittaamattoman arvokas niin luontoarvojensa puolesta kuin matkailullisestakin näkökulmasta. Mitään Porin Ibizaa tai Kalajokea ei Yyteristä kukaan kai haluakaan tehdä, vaan aluetta pyritään ympäristöviraston toimesta kehittämään perhe- ja luontomatkailukohteena. Jotta Yyterin vetovoima parantuisi, pitäisi panostaa erityisesti siisteyteen, opastukseen ja peruspalveluihin.

Ilahduttavaa on, että Porissa on nyt hyväksytty Yyterin kehittämisen yleissuunnitelma ja joihinkin toimenpiteisiin on varoja myönnetty. Ympäristöjohtaja Matti Lankiniemen mukaan Yyteriin valmistuu viimeistään juhannukseksi Suomen hienoin lankonki eli pääkulkuväylä. Tämä 250 metriä pitkä, lehtikuusesta tehty lankonki lähtee vanhan meriravintolan luota ja sitä pitkin pääsee myös lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla aivan rantaan saakka ... ja mikä parasta, ilman tikkuja varpaissa.
Myös opastusta parannetaan ja wc- ja suihkutiloja kohennetaan.
Nämä toimenpiteet ovat nimenomaan peruspalvelujen kehittämistä. Tosiasiahan on, että kun tarjolla on merta, aurinkoa ja hiekkaa silmän kantamattomiin, eivät lapsiperheetkään mahdottomia vaadi: paikan, jossa vaihtaa uimapuku päälle, vessan, joka ei ole jatkuvasti tukossa ja suihkun, jossa voi puhdistautua suolaisessa vedessä pulikoimisen ja hiekassa mylläämisen jälkeen. Jostain rannan lähistöltä olisi mukava lisäksi ostaa jätskiä ja olutta virkistykseksi.
On myös yksi asia, joka olisi Yyterissä saatava ehdottomasti kuntoon: jätehuolto. Kun roskiksia olisi riittävästi eri puolilla rantaa ja ne myös tyhjennettäisiin säännöllisesti, ei roskia tarvitsisi kaivaa hiekkaan tai heittää mereen kellumaan.
Kohennusta kaipaisi myös Yyterin sisääntuloalue parkkipaikkoineen. Tuo punaisen tuvan ympäristöhän on nykyisellään varsin ankea.
Matti Lankiniemen mukaan uusia haasteita ympäristövirastolle Yyterissä tuo levä, jota muodostuu ja kulkeutuu rantaan veden korkeusvaihtelujen vuoksi. Levän poistoon olisi kehiteltävä jokin konsti.
Kaikki tämä vaatii rahaa ja päättäjiltä toivotaankin nyt päätöstä vuotuisesta määrärahasta, jonka turvin Yyterin peruspalvelut voitaisiin pitää koko ajan kunnossa.

Koko Yyterinniemeä ympäristövirasto pyrkii kehittämään ”Yyterinniemi luontokohteeksi” EAKR-hankkeen turvin. Niemeä ympäröivät Natura 2000 –alueet, jotka houkuttelevat luontoharrastajia ympäri maan. Preiviikinlahden ja Yyterin lietteiden valtion omistamat alueet kuuluvat viime vuonna perustettuun Selkämeren kansallispuistoon.
Selkämeren kansallispuisto on suurimmaksi osaksi merta, joten Porin mantereella sijaitsevat kohteet ovat tärkeitä tutustumisen helppouden kannalta. Tarkoituksena on ohjata alueella liikkumista niin että hiekkarannaltakin olisi helpompi kulkea tutustumaan dyynien ja lietteiden monipuoliseen luontoon. Tämä edellyttää selkeästi opastettua ja merkittyä reitistöä sekä helppopääsyisiä lintutorneja ja luontolavoja. Ihmisten ohjatulla liikkumisella varmistetaan myös, että arvokkaan luonnon suojelu toteutuu.
Kesällä Huhtalan vanhan lintutornin paikalle on valmistumassa esteetön luontotorni. Myös opasteet saadaan tämän kesän aikana. Projektia vetävän Antti Mäkelän mukaan kehitteillä on niin sanottuja hot spot -kohteita, eli yksittäisiä mielenkiintoisia ja helppopääsyisiä paikkoja opasteineen. Näin Yyterinniemen kauniisiin maisemiin ja kasveihin tutustuminen tehdään matkailijoille niin helpoksi kuin mahdollista.
Alkamassa on myös Yyterin dyynien tarkkailu ja seuranta nykyaikaisin menetelmin. Tähän mennessä dyynien kehityksestä ei ole koskaan tehty pitkän aikajakson kattavaa seurantaa, joten on vaikea sanoa, ovatko ne kuluneet ja muuttuneet ja jos ovat, niin kuinka paljon.
Kuulostaa hienolta. Ehkäpä Yyterillä vihdoinkin on mahdollisuudet nousta uuteen kukoistukseen ja nimenomaan arvolleen sopivasti: ilman massatapahtumia, luontoa ja kauneutta kunnioittaen.

8.6.2012 07:19

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva