Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pori jakoi neljä ympäristöpalkintoa

Porin ympäristölautakunta jakoi tiistaina vietetyssä Maailman ympäristöpäivän tapahtumassa neljä ympäristöpalkintoa. Palkinnon saivat A. Ahlström Oy, tekninen palvelukeskus ja vapaa-aikavirasto sekä Aurubis Finland Oy.

 

A. Ahlström Oy palkittiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Noormarkun ruukinalueen vaalimisesta sekä uusiutuvien energialähteiden esimerkillisestä hyödyntämisestä.
Ruukkialue muodostaa Suomen oloissa ainutlaatuisen kokonaisuuden. Kolmen perättäisen sukupolven kulttuurikodit ovat kaikki aikansa loistavien arkkitehtien piirtämiä. Myös kaksi muuta isoa rakennusta eli Pääkonttori ja Klubi täydentävät upeaa kokonaisuutta. Kulttuurihistoriasta kertovat puolestaan laajat virkailija- ja työväenasuntoalueet.
Kulttuuriperinnön vaaliminen ja ympäristön huomioiminen on yhtiössä ollut esimerkillistä ja pitkäjänteisestä perustajansa Antti Ahlströmin ajoista lähtien. Noormarkun ruukki ei ole museo, vaan se on aktiivisen elämän aluetta; siellä asutaan ja työskennellään.
Ruukkialueella sijaitsevalla Makkarakosken vesivoimalalla on tuotettu sähköä jo 1900-luvun alusta asti. Vesivoimala on pidetty hyvässä kunnossa uusimalla generaattori vuonna 2004. Voimalalla on tuotettu sähköä vuodessa noin 1 GWh, mikä vastaa suurin piirtein ruukkialueen kulutusta. Parhaillaan rakenteilla olevat uusi turbiini ja generaattori lähes kaksinkertaistavat puhtaalla vesivoimalla tuotettavan sähkön määrän.
Noormarkun ruukin alueelle tarvittava lämpö tuotetaan omalla hakelämpölaitoksella, jossa poltetaan A. Ahlströmin omissa metsissä kasvanutta puuta.
Ahlströmin ravintoloissa suositaan ekologista lähiruokaa. Asiakkaille tarjotaan hirveä ja muita riistaeläimiä sekä omien metsien muita antimia kuten marjoja ja sieniä.  

Porin kaupungin tekninen palvelukeskus ja vapaa-aikavirasto palkittiin ennakkoluulottomuudesta Porin uuden uimahallin energiaratkaisuissa, jotka edustavat kansainvälistä huippua uuden teknologian referenssikohteena.
Myös Aurubis Finland Oy:lle palkinto ojennettiin ansiokkaasta työstä uuden uimahallin aurinkoenergiaratkaisuista sekä aurinkoenergian hyödyntämisen hyväksi tehdystä työstä. Porin uusi uimahalli on ensimmäinen uimahalli Suomessa, jonka lämmitys- ja sähköjärjestelmä hyödyntää mittavasti aurinkoenergiaa.
Uimahallissa on energiatehokkuuteen panostettu myös tilojen ja allasvesien osalta, sillä mm. poistoilmasta ja viemäriin menevästä suihkuvedestä otetaan lämpöenergia talteen. Vedenkäsittelyjärjestelmässä keskeisiä energiaa säästäviä ratkaisuja ovat taajuusmuuttajilla varustetut kiertopumput, kylmän korvausveden otto kylmäaltaan kautta tasaamaan koko allasjärjestelmän haihduntaa, suodatinten huuhteluun johdettavan allasveden lämmön talteenotto korvausveteen sekä kylmäaltaan vedenjäähdytyskoneesta syntyvän lämmön siirtäminen monitoimialtaan veteen.

Liikevaihdolla mitattuna Porilainen Aurubis Finland Oy on yksi Suomen suurimmista aurinkoenergiayrityksistä.
Porin uudessa uimahallissa yhdistettiin Aurubis Finland Oy:n osaamista perinteisistä aurinkoenergiateknologioista arkkitehtonisen innovaation arkkitehtuurituotteisiin.  
Uimahallissa on käytössä Aurubis Finland Oy:n kehittämä Nordic Solar -aurinkolämpöjärjestelmä, jossa aurinkokeräimet sulautuvat täysin rakennuksen esipatinoidun kuparijulkisivun arkkitehtuuriin. Järjestelmä avaa uudenlaisia käyttömahdollisuuksia aurinkoenergialle silloin, kun aurinkokeräimet halutaan integroida julkisivuun ilman arkkitehtonisia kompromisseja.

5.6.2012 15:52

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva