Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Yökylässä

Kuva: Yökylässä

Tyttärentytär Alma on tulossa pitkästä aikaa yökylään. Tätä nimitystä Alma käyttää silloin, kun hän tulee mummulaan yöhoitoon vanhempien ollessa omissa riennoissaan. Meistä isovanhemmista tuntuu hyvältä, että tämä 2,5-vuotias tulee ainakin vielä mielellään yökylään.

Kun viikonvaihteessa tapasimme Alman, hän tuli iloisena eteeni ja kertoi tulevansa yökylään. Hetken kuluttua hän pomppasi siihen uudelleen ja kysyi, että mennäänkö saunaan. ”No ilman muuta”, lupasin.
Kokemuksesta tiedämme, että Almalla oli tässä(kin) asiassa taka-ajatuksensa. Hän on nimittäin oppinut meillä yökylässä ollessaan vanhempiensa mielestä hieman huonoille tavoille.

Vaikka tyttö istuukin mielellään löylyissä, se taitaa olla yökyläreissulla sivuseikka. Saunan jälkeen hän on saanut iltapalaksi uunimakkaraa ja pillimehua, ja taitaapa hän odottaa samaa nytkin.

Tämä tapahtui ensimmäisen kerran vajaa vuosi sitten. Alma oli tullut yökylään silloinkin, ja ennen hänen tuloaan olimme vaimon kanssa valmistaneet uunimakkaraa ja lohkoperunoita. Siis yksinkertaista ja monen mielestä epäterveellistä roskaruokaa.

Makkaraa oli jäänyt pieni pala, ja vuoassa oli myös muutama perunan lohko. Illansuussa kävin niitä napsimassa, ja tyttö oli kärppänä kysymässä, että mitä syön. Annoin hänen maistaa, mutta hän ei pitänyt siitä sillä kertaa.

Alman suurta herkkua on ”keke” eli tomaattiketsuppi, ja makkarakin upposi hänen suuhunsa heti, kun siihen puserrettiin tilkka kekeä.

Koska olemme vaimon kanssa ilkeitä ihmisiä, päätimme tarjota tytölle vastoin hänen äitinsä ohjeita uunimakkaraa vielä saunankin jälkeen. Siinä me sitten istuimme sohvalla, katsoimme dvd:lta piirrettyjä ja herkuttelimme. Vietimme siis varsin pahatapaista elämää.


Kun kerroimme asiasta lapsen vanhemmille, saimme osaksemme hieman kyräileviä katseita. Alma ei ollut saanut siihen mennessä koskaan tuota supisuomalaista herkkua, uunimakkaraa.

Sen jälkeen siitä on tullut meillä perinne. Se on meidän juttumme. Niin taitaa käydä tälläkin kertaa. Ainakin mehut on jo hankittu valmiiksi.

Kun Alma edellisellä kerralla tuli yökylään, hän oli jo aamulla pakannut kotona kassinsa valmiiksi ja alkanut odottaa lähtöä mummulaan. Kun vävy lopulta toi Alman, niin oikein kenelläkään ei ollut tarkkaa tietoa siitä, mitä kaikkea Alma oli kassiinsa pakannut.

Isän lähdettyä tyttö alkoi tyhjentää kassia. Siellä oli mm. neljä pehmolelua: pari nallea, possu ja pupu. Yllätyksemme oli melkoinen, kun hän ilmoitti, että kaksi pehmoa oli hänelle itselleen yötä varten, ja hän oli ottanut myös vaimolle ja minulle unilelut.

Ainoa ongelma oli siinä, ettei Alma oikein osannut valita, mitkä hän ottaisi itselleen, ja mitkä antaisi meille. Siinä sitten vaihdettiin hetken aikaa pehmoleluja, kunnes vaimo sai pupun ja minä nallen. Alma otti itselleen possun ja nallen. Possu on hänen vakiounilelunsa.

Koska mummulassa ei ole Almalle omaa sänkyä, hän nukkuu yönsä mummun kanssa sängyssämme. ”Tuffa saa mennä sohvalle”, Alma panee asiat järjestykseen.

Ennen unipuulle menoaan hän kävi tarkastamassa, että saamani nalle on omalla petilläni.

Lapsenlapsi on hauska tapaus, ja isovanhemman rooli on yleensä vielä hauskempaa.

Isovanhemmille lapsi tuntuu näyttävän parhaat puolensa, kun taas huonommat kuten kiukkupuuskat jäävät kotiin.
Vanhemmuuden ja isovanhemmuuden ero onkin juuri siinä, että kotonaan pieni lapsi elää arkea, johon kuuluvat ilot ja surut sekä kasvatuksen porut. Me isovanhemmat taas teemme kaikkemme, että lapsi viihtyisi kylässä, ja annamme tietyissä asioissa hieman enemmän periksi kuin lapsen kotona annetaan.

Vai olisiko lievä periksiantavuus iän mukanaan tuomaa kokemusta ja ”viisautta”? Kaiken ei tarvitse olla niin tiukasti säädeltyä kuin ehkä lapsen kotona on. Me nykyiset isovanhemmat taisimme itse aikanamme tehdä pienille lapsillemme turhan tiukkoja sääntöjä. Vähemmälläkin hössötyksellä lapsi oppii tavoille.

Mutta on isovanhemmuus myös rankkaa. Kun lapsenlapsi haetaan vuorokauden yökyläreissun jälkeen kotiinsa, niin isovanhemmat menevät oitis päivälevolle. Ainakin meillä.

Jukka Vilponiemi

16.5.2012 09:16

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva