Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suomi on kuudenneksi paras maa olla äiti

Kuva: Suomi on kuudenneksi paras maa olla äiti

Näin äitienpäivän alla.000 on hyvä pohtia hetken äitiyttä. Minun mielestäni äitiys on maailman vaativin ja rankin tehtävä. Äitiyteen liittyy paljon paineita. Tottakai jokainen äiti haluaa olla mahdollisimman hyvä omalle lapselleen.

Lapselleen voi opettaa asioita, mutta häntä ei voi pakottaa oppimaan. Lapselleen voi antaa suunnan, mutta aina ei voi olla mukana suunnistamassa. Lapselle voi opettaa oikean ja väärän eron, mutta hänen puolestaan ei voi päättää. Lapselleen voi antaa aineellista hyvää, mutta on muistettava antaa myös rakkautta ja läsnäoloa.

Erityisen vaativaa äitiydessä on osata hellittää nyörejä ja päästää irti silloin, kun lapsen on aika lähteä kokeilemaan siipiään suureen maailmaan.

Joissakin maissa vaativan äitiyden tehtävää on helpompi toteuttaa kuin toisissa. Pelastakaa Lapset ry julkaisi tällä viikolla raportin, jonka mukaan Suomi on maailman kuudenneksi paras maa olla äiti. Parhaiten äideillä menee Norjassa ja huonoimmin Nigerissä.
Kuudentena olevan Suomen ja kärkisijaa pitävän Norjan välissä olevat maat ovat paremmuusjärjestyksessä Islanti, Ruotsi, Uusi-Seelanti ja Tanska.

Maailman äitien tila 2012 -raportti kertoo, että häntäpäässä olevien maiden huonoa sijoitusta selittää usein aliravitsemus. Raportissa asetetaan järjestykseen 165 maailman maata sen mukaan, minkälainen on esimerkiksi äitien terveydentila, koulutustaso ja taloudellinen asema sekä lasten ravitsemus ja terveydentila. Tilastot ovat karut; pahimmissa maissa yksi nainen 30:stä kuolee raskauteen liittyviin syihin ja yli kolmasosa lapsista kärsii aliravitsemuksesta.

Suomessa äitiyskuoleman todennäköisyys on yksi 7 600:sta kun listan viimeisellä sijalla olevassa Nigerissä vastaava luku on yksi 16:sta. Suomessa alle 5-vuotiaita kuolee kolme tuhannesta, Nigerissä 143. Suomessa tyttöjen koulutus kestää noin 17 vuotta, Nigerissä vain neljä.

Raportin teemana.000 on tänä vuonna ravitsemus, sillä aliravitsemus on vaikuttava tekijä ainakin viidesosassa äitiyskuolemista ja yli kolmanneksessa lapsikuolemista.

Jos aliravitsemus ei tapa, lapsen henkinen ja fyysinen kehitys hidastuvat. Lapsi sairastuu herkemmin ja menestyy koulussa huonommin. Pienikasvuisiksi jääneet lapset tienaavat aikuisena jopa noin 20 prosenttia vähemmän kuin muut.

Lapsen kannalta yksi tärkeimmistä keinoista on edistää rintaruokintaa, sillä se voisi pelastaa kehitysmaissa miljoonan lapsen hengen vuosittain. Tällä hetkellä yli 60 prosenttia kehitysmaiden lapsista ei saa ravinteikasta rintamaitoa ensimmäisten puolen vuoden aikana, sillä monissa maissa imettämistä ei pyritä edistämään.

Meillä Suomessa.000 äitien ei tarvitse kamppailla köyhyyttä, huonoa koulutustasoa tai aliravitsemusta vastaan. Me voimme äitienpäivänä huoletta miettiä, mikä äitiydessä on parasta.

Helistin.fi -nettisivujen viikkokyselyssä kysyttiin jokin aika sitten äitiyden parhaimpia ja hirveimpiä puolia. Lapsihan voi olla pieni päivänpaiste yhdessä hetkessä ja heti perään varsinainen hirviö.

Parhaimmiksi asioiksi äitiyidessä listattiin yhteisiä leikkituokioita, lapsen naurua ja hiljaisia hetkiä, jolloin lapsi nukkuu sylissä. Ylimmäksi ykköseksi nousivat kuitenkin lapsen kanssa koetut rakkauden hetket.

”Äitiydessä parasta on se lapsi, sen lapsen rakkaus ja se mieletön rakkaus, jonka itse saa tuntea”, eräs suomalainen äiti toteaa vastauksessaan. Minä olen hänen kanssaan samaa mieltä.

Maarit Kautto

11.5.2012 08:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva