Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vähät algoritmeista

Kuva: Vähät algoritmeista

Yhdysvalloissa on keksitty tietokoneohjelma, joka tekee lehtijutun nopeammin ja virheettömämmin kuin yksikään ihmistoimittaja, kirjoitti Hesari 10. huhtikuuta. Robottitoimittaja kirjoittaa täysin moitteettoman jutun sekunnissa.

Kehruukone, Kehruu-Jenny, on saanut 2000-luvun vastineen, kirjoitusmoottorin, sanoisiko Algoritmi-Alin, joka tekee näin aluksi hanttihommia mutta joskus tulevaisuudessa työttömiä toimittajia. Toistaiseksi robottia suuremmat uhkakuvat löytyvät lähempää, vaikkapa SDP:n sisältä niistä, jotka uskovat sosiaalisen median kaikkivoipaisuuteen ja ovat tehneet siinä sivussa maakuntien lehtitoimittajia työttömiksi.

Robottitoimittaja on aloittanut uransa urheilusta, baseballista, jossa on tarjolla tajuton määrä pelitilastoja ja pistetaulukoita. Robottitoimittajallakin on inhimillinen pohjansa, sillä keinoälytutkijat ja journalismiopiskelijat ovat yhdessä analysoineet tuhansien baseball-juttujen rakenteita ja sanastoa, minkä perusteella on koottu urheilutoimittajien "kliseepankki".

Robotti on siirtynyt jo muihinkin urheilulajeihin ja myös pörssitiedotteisiin ja kiinteistökauppoihin. Toistaiseksi se voi kuitenkin ”toimia vain yksiselitteisessä ympäristössä eli tilastojen ja tietokantojen maailmassa”.
 
Olisi hauska nähdä minkälaista urheilu- ja taloussivujen täytettä kone on saanut aikaan, vaikka tuntuu, että joskus on vaikea ymmärtää ihmistoimittajankin talous- ja urheilusivuille tuottamaa tekstiä. Johtuu tietysti siitä, ettei ymmärrä urheilusta eikä taloudesta juuri mitään.

Hesarin jutun mukaan robotti ei pysty vielä pitkään aikaan tekemään esimerkiksi syvällistä henkilöhaastatteluja tai analyyttistä taidekritiikkiä  Tosin voisi kuvitella että taidekriitikollakin olisi oma kliseepankkinsa, kuten itse kullakin kirjoittajalla.
Entä poliitikot tai virkamiehet, heidänkin sanomisistaan voisi varmasti koota ohjelman, joka suoltaisi elinaikakerrointa, väestöllistä huoltosuhdetta, kestävyysvajetta  yms. jorinaa.
 
Kone ei osaa kertoa tarinaa, ainakaan vielä, esimerkiksi sellaista, jonka voi lukea maanantain Sydän-Satakunnasta. Talven roskia joen rannoilta siivoamassa ollut nainen löysi pullopostia, jonka kirjoittaja kertoi olevansa koulukiusattu. Niin pullopostin löytäjä kuin jutun kirjoittajakin olivat huolissaan viestin lähettäjästä: ”Onko Harjavallasta löydetyn pullopostin lähettäjä pulassa koulukiusaamisen autiolla saarella, josta ei ole ulospääsyä?”
 
Epäilen, osaako kone keksiä uusia sanoja tai  sanontoja – tai uutta sisältöä vanhoille sanoille.

Kielikello-lehdessä 1/2012 kerrotaan Kotimaisten kielten keskuksen julkaisemasta Kielitoimiston sanakirjasta, jossa on  mukana yli 2 000 uutta hakusanaa. Osa on lainoja muista kielistä mutta osa ihan kotitekoisia. Sieltä löytyvät  jytkyt, ilmaveivit, karppaukset, burkat, parkourit ja animet.

Ryssiä-sanakin on uskallettu ottaa mukaan. "Ryssiä" eli "tehdä virhe, epäonnistua, mokata, tunaroida", on ollut olemassa vuosikymmeniä, mutta koska "Ryssiä-verbiin liittyy myös affektiivisuutta (tunnepitoisuutta) sen pohjana olevan halventavan ryssä-sanan vuoksi" sitä ei ole ennen kelpuutettu mukaan.

Suomessa ei saisi käyttää ryssä-sanaa kuin ruotsiksi (rysk, ryss). Ei tätäkään tähän saisi laittaa, mutta vanha karjalainen sanonta on, että kun siivotaan huonosti, siivotaan ryssäksi.
 
Kone ei myöskään varmastikaan osaisi keksiä sellaisia uudehkoja sanontoja kuin "kiinnostaa kuin kilo multaa", "toimii kuin junan vessa" tai "tyhmempi kuin purkki piimää" – nämä kiltimmästä päästä.

Eikä se osaa kirjoittaa murteellakaan, esimerkiksi luvilaissi jaarituksi. Vähintään kerran päivässä on aihetta sanoa, että  "ain oppe ko ulos veräjäst lähte" ja aina joskus tekisi mieli sanoa, että  "ain oppe vaik kuin tyhmän kans puhuis".

Luvialainen sanoo niinkin, että "eorjokilaise vast kummallissi on ko nes sano kräköäki rötöks".

Mutta ei sen väliä, koska "ei se ol nii nuukka ko naimine kon ei sekän ol joka vua".

Heli Kokko

4.5.2012 08:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva