Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Linnan tähdet

Kuva: Linnan tähdet

Suomalaisen politiikan tähän asti ehkä likaisin juttu eli Nova Groupin ja Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen lahjusjuttu sai ainakin väliratkaisun, kun Helsingin käräjäoikeus tuomitsi mm. Nova-johtajat Arto Merisalon ja Tapani Yli-Saunamäen pitkiin linnatuomioihin.

Samalla kansanedustaja ja entinen ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok) sai ehdollisen vankeustuomion lahjusten vastaanottamisesta, ja Masku-miljonääri Toivo Sukari sai ehdollisen vankeusrangaistuksen lashjusten antamisesta.

Tuomioita rapisi muillekin, mutta tämä herranelikko on ollut pääosissa, kun lahjusvyyhtiä on vatvottu jo vuosia.

Poliittisen pelin tähtinä vuoden 2007 eduskuntavaaleista lähtien paistatelleet Merisalo ja Yli-Saunamäki ovatkin nyt linnan tähtiä, kun heidät passitettiin saman tien Vantaan vankilaan: Yli-saunamäki keskiviikkona ja etsintäkuulutettu Merisalo lopulta torstaina.
Tosin herrat ovat hakeneet hovioikeudelta päätöstä, että he saisivat odottaa valitustensa käsittelyä vapaina, mutta ainakin muutaman päivän he joutunevat katselemaan sellejään sisäpuolelta.

Liikemiesten rahoilla synttäreitään julhlinut Ilkka Kanerva vältti vankilan, mutta hänelläkin on edessään tiukat paikat: uhkana saattaa olla kansanedustajan valtakirjan menettäminen. Vaikka kokoomuksen johto on antanut Kanervan jatkaa nykyisissä luottamustehtvissään toistaiseksi, on hänen nauttimansa luottamus kuitenki nyt varsin ohutta laatua.

Kanerva määrättiin myös menettämään Varsinais-Suomen maakuntahallituksen puheenjohtajan paikkansa. Siinä ominaisuudessa oikeus katsoi Kanervan ottaneen lahjuksensa.

Juhlat on joka tapauksessa juhlittu.

Etenkin Arto Merisalo on jo vuosia esiintynyt rehvakkaana demarien kaatajana. Nova-johtajat ovat auliisti myöntäneet sen, että heidän tavoitteenaan oli 2007 vaaleissa saada rahoillaan aikaan porvarihallitus, ja Merisalo on myöntänyt päätavoitteenaan olleen se, että sosialidemokraatit häviävät. Näinhän silloin kävikin.

Merisalo meni röyhkeydessään 2007 eduskuntavaalien jälkeen jopa niin pitkälle, että hän esitti omia ehdokkaitaan hallitukseen.
Mutta eivätpä silloiset porvaripoliitikotkaan olleet välttämättä pulmusia.

Vaikka porvaripolitiikot virallisesti tekivät peräeroa liikemiehiin, niin mm. silloin pääministeriksi noussut Matti Vanhanen (kesk) jäi kiinni siitä, että hän piti liikemihille vaalien jälkeen kiitoskaronkan Kesärannassa.

Nyt annetut tuomiot liittyvät muutaman vuoden takaisiin tapahtumiin, mutta samat liikemiehet ovat olleet asialla ennenkin.
Moni ei taida muistaa sitä, että Tapani Yli-Saunamäki oli taustalla jo, kun Esko Aho (kesk) oli Tarja Halosen vastaehdokkaana vuoden 2000 presidentinvaaleissa. Aho liiteli vaalitilaisuudesta toiseen mustalla yksityissuihkukoneella, ja matkaseurana oli aina mm. Yli-Saunamäki.

Kukaan ei silloin kysellyt ainakaan julkisesti, mitkä tahot maksoivat Ahon lentokoneen vuokrat. Tämän päivän tietojen perusteella voidaan jälkiviisaasti kysyä sitäkin.

Poliittinen kulttuuri on muuttunut Suomessa paljon sitten vuoden 2007 vaalien. Vaalikampanjoiden rahoitus määrättiin entistä avoimemmaksi, ja hyvä niin.

Kun liikemiesten rahanjakoa on kritisoitu, ovat he sekä heidän rahojaan saaneet porvaripoliitikot vedonneet siihen, että ay-liike on rahoittanut työväenpuolueiden vaalikampanjoita.

Näin on tapahtunutkin, mutta on moraalisesti eri asia, kun rahoittajana on suuren ihmisjoukon yhteiskunnallista edunvalvontaa tekevä järjestö tai oman pääomansa kartuttamiseen pyrkivä liikemies. Kehittyvien maakuntien Suomen liikemiehethän kuten Sukari  tähtäsivät juuri siihen, että he saisivat kauppaketjuilleen yhteiskunnalta hyviä kauppapaikkoja ja sitä kautta lisää mammonaa.

Nyt jaetut rankat tuomiot muuttavat järjestelmää  vielä enemmän. Moni yritysjohtaja katsoo tästä lähin varmasti aiempaa tarkemmin, voidaanko hänen lahjoituksensa tulkita lahjomaksi. Vastaavasti myös poliitkot katsovat tarkemmin, kenen rahoilla he mälläävät.

On eri asia, juhliiko Linnassa vai linnassa.

Jukka Vilponiemi

20.4.2012 08:44

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva