Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ja taivas aukeni

Kuva: Ja taivas aukeni

Otsikko sopii kenties edessä olevaan pääsiäiseen, mutta tämän tarinan sisältö on kuitenkin kaukana pääsiäisestä.

Tokmanni-ketjun perustaja ja porvarien vaalivoittoa edellisissä, vuoden 2007 eduskuntavaaleissa avokätisesti rahoittanut liikemies Kyösti Kakkonen hyökkäsi maanantaina Iltalehden haastattelussa edellistä presidenttiä Tarja Halosta vastaan.
Kakkosen mielestä Suomessa oli Halosen kaudella yrittäjyyttä kohtaan ankea ilmapiiri. Hänen mielestään parasta Halosen kaudessa on se, että se on nyt ohi.

Kakkonen sanoi haastattelussa, että nyt on alkanut uusi aika, kun Sauli Niinistöstä tuli presidentti. Päättyi yö ja tuli päivä. Halosen kaudella puolestaan vallitsi ”kaunan ja kateuden ilmapiiri”.

Joensuulainen miljonääri antaa ymmärtää, että taivas aukeni, kun Niinistö astui virkaansa.

Kakkonen oli saanut aiheen purkaukseensa Tarja Halosen viimeistä presidenttivuotta kuvaavasta dokumentista, joka sai ensi-iltansa viime viikonloppuna, ja joka tulee Finnkinon ohjelmistoon Porissakin viimein pääsiäisenä.

Kyösti Kakkonen oli kimpaantunut, kun Tarja Halonen Rouva presidentti -elokuvassa oli keskustellut Suomen Yrittäjien puheenjohtajan Mikko Simonlinnan kanssa. Kakkosen käsityksen mukaan Halonen oli kyseenalaistanut yrittäjyyden merkitystä Suomelle.

Haastattelussa Kakkonen paheksuu myös sitä, että Tarja Halonen otti takaisin SDP:n jäsenkirjan sen jälkeen kun hänen presidenttikautensa päättyi. Tämä muka merkitsee sitä, että Halonen on asenteellinen ammattiyhdistysjuristi.

Jos jotakuta voi syyttää asenteelliseksi, niin se on juuri Kyösti Kakkonen. Hänellä on nimittäin ollut jo pitkältä ajalta asennevamma niin Tarja Halosen presidenttiyttä kuin sosialidemokratiaa ja ay-liikettä kohtaan.

Kun Halonen vuonna 2006 valittiin toiselle kaudelleen hänen voitettua vaaleissa Sauli Niinistön, Kyösti Kakkonen kimpaantui ja kirjoitti Joensuun yrittäjien lehteen, että yrittäjien pitäisi ryhtyä maksulliseen arvovalintavaikuttamiseen heille sopivien ehdokkaiden tukemiseksi.

Hän muuttikin ehdotuksensa todeksi maksamalla yhdessä mm. liikemies Toivo Sukarin kanssa satoja tuhansia euroja vaalitukea seuraavan vuoden eduskuntavaaleissa pääasiassa keskustan ja kokoomuksen kasanedustajaehdokkaille. Heidän yhdessä mm. eräiden kepulaisten

kanssa perustamansa Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen tavoitteena oli vain ja ainoastaan saada Suomeen porvarihallitus.
Kakkosen puheenvuoro ei siis ollut yllätys.

Mitä tulee Suomen yrittäjyysilmapiiriin, niin presidentillä ei ole käytännössä minkäänlaista vaikutusta siihen nykyisillä valtaoikeuksillaan. Siihen ei pystynyt vaikuttamaan Halonen, eikä siihen pysty vaikuttamaan Niinistökään.

Pelkään pahoin, että Kyösti Kakkonenkin joutuu pettymään Niinistön suhteen varsinkin, kun Niinistö on itse sanonut vierastavansa arvojohtajuutta ainakin terminä.

Julkisesta vallasta yrittäjyyden ilmapiiriin vaikuttavat suoraan valtio ja kunnat. Ennen nykyistä sateenkaarihallitusta Suomea johti kepun ja kokoomuksen porvarihallitus, joka siis nousi valtaan osaksi Kyösti Kakkosen vaalirahoituksen turvin. Sen jos minkä olisi pitänyt vaikuttaa kohottavasti yrittämisen ilmapiiriin. Porvarihallituksen vaikutukset jäivät kuitenkin olemattomiksi tässäkin asiassa.

Nopeimmin yrittämisilmastoon vaikutetaan yritysten lähellä kunnissa, joiden elinkeinopolitiikka ja palvelut vaikuttavat suoraan yritysten toimintaan ja yritysilmastoon.

Hyvä yritysilmasto ei synny edes presidentin korulauseilla tai pelkillä suunnitelmilla. Hyvä yritysilmasto rakentuu käytännön teoista.

Tarja Halosen kausi presidenttinä kesti 12 vuotta, ja hänen suosionsa pysyi paria notkahdusta lukuun ottamatta vakaana. Viimeisenä presidenttivuotena hänen suosionsa oli suurempi kuin koskaan. Kansanomaisena ihmisenä hän oli kansan mieleen.

Halonen vastusti presidentin valtaoikeuksien karsimista, mutta eduskunta karsi niitä siitä huolimatta. Halosen kaudella presidentille jäi vain ulko- ja turvallisuuspolitiikka, ja Tarja Halonen vältti puuttumasta sisäpolitiikkaan. Mutta Tarja oli hyvä presidentti, joka taustansakin puolesta sympatiseerasi vähempiosaisia.

Nähtäväksi jää, kuinka mieluinen presidentti Sauli Niinistö on kakkosille ja sukareille kansasta puhumattakaan. Hän on luvannut olla koko kansan presidentti. Odotamme mielenkiinnolla.

Jukka Vilponiemi

5.4.2012 08:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva