Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Dickensiä lättyyn

Kuva: Dickensiä lättyyn

Englantilaisen kirjailijan Charles Dickensin syntymästä tuli helmikuussa kuluneeksi 200 vuotta. Hän syntyi 7. helmikuuta 1812 ja kuoli 9. kesäkuuta 1870.

 Dickensin kirjoja luetaan jatkuvasti ja hänen kirjojensa pohjalta tehtyjä elokuvia esitetään televisiossa tasaisin väliajoin, mutta nyt merkkivuonna taas tavallista enemmän. Parhaillaan esityslistalla ovat David Copperfield ja Suuria Odotuksia, joista jälkimmäinen on aivan uusi, BBC:n Dickensin 200-vuotisjuhlan kunniaksi tuottama versio.

Joidenkin mielestä Dickens-kirjat ja filmatisoinnit ovat viihde- ja jännitystasoltaan samaa luokkaa kuin katsoisi maalin kuivumista, mutta me fanit emme moisesta arvostelusta välitä.

Faneja on myös kirjailija- ja muissa taiteilijapiireissä John Irvingin romaanin Oman elämänsä sankari nimi on suora lainaus David Copperfieldin ensimmäisestä lauseesta: ”Tämän kirjan sivujen asiana on osoittaa, tuleeko minusta elämäni sankari, vai saavuttaako joku muu sen aseman.”

Irving onkin tunnustautunut Dickensin ihailijaksi ja hän on kertonut haluavansa kirjoittaa orporomaanin David Copperfieldin tyyliin.
Ihailijoita on muitakin, kuten taikuri David Copperfield, ja englantilainen yhtye Uriah Heep, joka on ottanut nimensä David Copperfield -kirjan niljakehahmon mukaan.

Dickensin kirjoissa on seikkailua,.000 jännitystä ja romantiikkaa, mutta myös yhteiskunnallista sanomaa, joka toimii nykyajassakin: rikkaiden ja köyhien välillä on suuri kuilu, ja lahjottuja – tai ”maan tapaa” noudattavia – pankkimiehiä, kansanedustajia sun muita riittää.
Pikku Dorrit -kirjassa pienet ihmiset eksyvät Verukeviraston byrokratiaan. Sieltä ei saa selvyyttä haluamalleen asialle edes vuosien yrittämisen jälkeen.

Pikku Dorritissa sorrutaan myös pörssikeinotteluun, samoin Nicholas Nicklebyssä, jossa kuvataan herkullisesti, kuinka ihmisiä houkutellaan sijoittamaan rahansa pääkonna Ralph Nicklebyn yhtiöön.

”... ja yhdessä kaikki puheet saivat aikaan juuri sen mitä pitikin ja vakuuttivat kuulijat siitä, että ei ollut toista niin lupaavaa sijoituskohdetta ... kuin Pääkaupungin yhdistynyt entistä parempi teepulla- ja nisukakko-leipomo ynnä pikajakeluyhtiö.”
Jo pelkän nimen voimalla osakkeet kohoavat, ja kun ne ovat kohonneet yli nimellisarvonsa, herra Ralph Nickleby, jos kuka tietää, ”mitä niillä tehdä ja kuinka vetäytyä vähin äänin ja oikeaan aikaan”.

Ennen kaikkea Dickens oli köyhien ja sorrettujen, etenkin lasten puolestapuhuja. Dickensin isä joutui velkavankeuteen ja Dickens itse liimaili lapsena tehtaassa etikettejä kenkävoidepulloihin.

Dickens kuvaa, kuinka orpokotien, koulujen ja tehtaiden aikuiset ihmiset suorastaan nauttivat lasten henkisestä ja fyysisestä nöyryyttämisestä ja pahoinpitelystä.

Oliver Twist on selkeä vetoomus köyhän lapsen puolesta. Kirja ilmestyi jatkokertomuksensa – kuten monet muutkin Dickensin tarinat – helmikuusta 1837 syyskuuhun 1838. Olot olivat kehnot, vaikka vuoden 1833 tehdaslaki määräsi kutomotehtaisiin ”vain” kymmentuntisen päivän alle 18-vuotiaille työntekijöille ja 48-tuntisen työviikon alle 13-vuotiaille.

Hikipajoja.000 on edelleen Euroopassakin, mutta yleisimpiä ne ovat Kiinassa ja muualla Aasiassa.

Kiinassa on orjatyövoimaksi pakotettu vammaisia, ja lapsityövoimaa on käytetty esimerkiksi ilotulitepajoissa.
Maailman suurimmalla elektroniikan sopimusvalmistajalla, taiwanilaisella Foxconnilla, on pelkästään Kiinassa yli miljoona työntekijää.
Pari vuotta sitten tuli tietoon kymmenkunta yhtiön työntekijän itsemurhaa Kiinassa. Samalla paljastuivat yhtiön karut työolot ja kehnot palkat.

Nuoret aikuiset valmistavat Applen iPadia 200 euron kuukausipalkalla, joten he itse eivät voi kuin haaveilla tekemänsä laitteen omistamisesta. ”Ohuemman, kevyemmän ja nopeamman” kakkosen hinta vaihtelee gigatavujen mukaan 400–700 euroa.
Mutta hui hai huono omatunto. Tablettitietokoneeseen, lättyyn, voi ladata esim. Gutenberg-projektista Dickensiä tai jotain muuta klassikkoa – ja aivan ilmaiseksi.

Heli Kokko

23.3.2012 08:37

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva