Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Haasteita

Presidentti Tarja Halonen sanoi jossakin presidentinvaalitaistelun vaiheessa, että ehdokkaat eivät vielä tiedä, kuinka paljon työtä tasavallan presidentti joutuu tekemään.

Nyt tasavallan presidentiksi valitulle Sauli Niinistölle ovat koittaneet tekemisen ajat.

 

Vaikka presidentin valtaa on muualta karsittu, pysyy ulkopolitiikka vahvasti presidentin käsissä - yhteistoiminnassa toki valtioneuvoston kanssa.

Uusi tasavallan presidentti on pätevöitynyt lähinnä talouspolitiikassa, mutta ajat näyttävät olevan sellaiset, että talouspolitiikka on varsin korostetussa asemassa ulkopolitiikassakin. Presidenttinä Niinistön koetinkivenä tulee olemaan se, millaiselle pohjalle hänen Venäjä-suhteensa rakentuvat. Ennen kaikkea, millaiset suhteet hän kykenee luomaan Venäjän vastavalittuun presidenttiin Vladimir Putiniin.

Hyvä uutinen on Suomen kannalta se, että ainakin ensimmäiset kontaktit Vladimir Putiniin on jo otettu. Venäjän ex-suurlähettiläämme Heikki Talvitie sanoi televisiossa, että bilateraaliset suhteet ovat korostumassa, koska EU-maat eivät ole oikein onnistuneet löytämään Venäjän-politiikassaan yhtenäistä linjaa. Kahdenvälisissä suhteissa Suomella on paljon etuja ajettavanaan, ei vähiten talouspolitiikan puolella.

Presidentti Halosen jäljiltä suhteet sekä virallisella että henkilötasolla Venäjään ovat hyvät ja toimivat. Se linja tulee varmasti Niinistönkin kaudella jatkumaan.

Niinistö korosti vaalikampanjassaan työn merkitystä. Hän halusi profiloitua jo edellisissä presidentinvaaleissa myös ”työväen presidenttinä”. Työtä tässä nyt työväki tarvitsisikin. Työpaikkojen luominen ei kuitenkaan käy presidentin mahtikäskyllä, kun siinä valtiovalta kaikkinensakin usein on voimaton.

Suomalaisen tuotteiden ja palvelujen viemiseksi ulkomaille ei yksikään presidentin johtama teollisuuden myynninedistämismatka tule olemaan turha.

Virkaanastujaispuheessaan Niinistö lupasi käydä toimiin syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Kun maassa on 60 000 peruskoulun jälkeen syrjäytynyttä nuorta, ongelma on niin suuri, että se uhkaa jo tulevaa talouskehitystämme. Niinistö osui oikeaan, kun hän totesi, että syrjäytymiskehitys alkaa usein jo ennen kouluikää.

Presidenttinä Niinistöön kohdistuu ylimitoitettuja odotuksia siihen nähden, mitkä ovat hänen perustuslain mukaiset valtaoikeutensa. Kuten jo erilaiset gallupit ovat osoittaneet, kansalaiset odottavat Niinistöstä lähes uutta Kekkosta, joka pistäisi maan asiat järjestykseen.

Uutta Kekkosta ei Niinistöstä tule, vaikka hänen itsepäinen sanotaan olevankin. Jokainen presidentti muokkaa kuitenkin presidentti-instituutiota näköisekseen. Tarja Halonen muokkasi tietä naisten tasa-arvolle osoittamalla, että naiset voivat yltää yhteiskunnan korkeimmille paikoille siinä kuin miehetkin. Hänen huolensa yhteiskunnan heikoimmista kulki läpi koko hänen presidenttikautensa.
 Kokoomustaustaisen Niinistön kädenjäljen näemme aikanaan. Millainen Suomi on hänen kautensa lopulla, sitä voimme vain arvailla.
Omalta osaltani toivotan uudelle tasavallan presidentille menestystä vaativassa ja haasteellisessa työssä meidän kaikkien parhaaksi.

AKT:n henkilösotkut heittivät pitkän varjon koko ammattiyhdistysliikkeen päälle.

AKT ampui ensin itseään jalkaan irtisanomalla niukalla äänten enemmistöllä viestintäpäällikkönsä Hilkka Ahteen. Nyt valokeila on kuitenkin kääntynyt kiusaamisväitteiden johdosta kiistan toiseen osapuoleen, puheenjohtaja Timo Rätyyn, joka on osoittautumassa hyvästä edunvalvojan maineestaan huolimatta huonoakin huonommaksi henkilöjohtajaksi.

Koko ammattiyhdistysliikkeen haasteena on nyt selvittää jäsenilleen, miten se aikoo palauttaa uskottavuutensa Ahteen tapaisten kiusattujen puolustajana.

AKT:n toimien vauriot ovat jo näkyvissä. Kuljetusalan yhdistymisneuvottelut on jäädytetty. Ahde-kohu on saanut liikkeelle myös ne voimat, jotka näkevät tässä oivan tilaisuuden heikentää koko ay-liikkeen voimaa.

Työelämässä tulee aina eteen erilaisia konflikteja ja henkilöiden välisiä yhteentörmäyksiä. AKT:ssä ongelmat ovat kuitenkin muhineet jo vuosia. Prosessia ei kannata enää pitkittää. Katseet kohdistuvat nyt päättäviin elimiin ja ennen muuta Timo Rätyyn ja siihen mitä hän tekee.

9.3.2012 09:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva