Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Miten meidän oikein kävi?

Kuva: Miten meidän oikein kävi?

Eduskunnan kevätistuntokausi ei olisi voinut alkaa vauhdikkaammin. Puolustusvoimauudistus sekä kuntaministeri Virkkusen virkamiesesitys uudeksi kuntamalliksi räjäyttivät pankin monellakin tapaa. Eduskunnassa käy keskustelu kuumana jopa hallituspuolueiden kesken. Se on inhimillisesti ottaen hyvin ymmärrettävää. Edustaahan kukin kansanedustaja omaa maakuntaansa ja äänestäjiään. Yleistä etua ja yhdessä sovittuja asioita ei kuitenkaan sovi unohtaa vaikeinakaan aikoina.

Puolustusvoimauudistus toi mukanaan kuuden varuskunnan lakkautuksen. Määrä oli jo etukäteen tiedossa, sen sijaan paikkakuntia arvailtiin aivan viime hetkiin. Satakunnassa jännitettiin erityisesti Niinisalon puolesta. Tänään tiedämme miten siinä kävi, eikä tässä nyt meidän kannaltamme niin huonosti käynytkään. Niinisalon varuskunnan toiminnat yhdistetään Säkylässä Porin prikaatiin.

Lopputulosta voi kutsua työvoitoksi. Kaikki satakuntalaiset kansanedustajat yhdistivät voimansa tässä asiassa. Varmasti jokainen lobbasi omiensa puolesta joka paikassa missä vain mahdollista.

Ei tässä silti mihinkään riemujuhlaan ole aihetta, sillä 1200 armeijan työntekijän joutuminen irtisanomisuhan alle on erittäin vakava paikka. Keskustelu ei saa kuitenkaan jäädä pelkkien numeroiden tasolle. Tämän kokoluokan asia on valtava isku niille paikkakunnille, joissa varuskunta on ollut keskeinen työnantaja, ja nämä alueet tulisikin julistaa äkillisen rakennemuutoksen alueiksi. Näinhän työministeri Ihalainen alustavasti jo lupailikin. On huolehdittava henkilökunnan uudelleensijoittamisesta ja muutosturvasta. Monet poliitikot ovat ottaneet tässä yhteydessä käyttöön sanat empatia ja ymmärrys. Ne lämmittävät mieltäni.

Toinen esimerkki työvoitoista on Kankaanpään taidekoulun säilyminen. Tässäkin asiassa olimme monen edustajan kanssa yhtä mieltä. Taidelinjan lakkauttamisella olisi ollut kauaskantoiset vaikutukset koko maan taidekentässä. Kiperät hallitusneuvottelut synnyttivät hallitusohjelman, jota nyt elämme todeksi. Leikkaukset koskivat isolla mitalla ammattikorkeakoulukenttää ja Satakunnassa omaa SAMK:mme. Viime kädessä päätökset leikkauksista tehdään omassa koulussa ja nyt päätetyn mukaan vähennetään opiskelupaikkoja tekniikan, hoitotyön ja viestinnän puolelta. Näin taidelinja sai jatkoluvan. Olen siitä henkilökohtaisesti erittäin iloinen.

Silti kohutussa kokonaisuudessa kannattaa ottaa huomioon hyvät asiat: SAMK:sta valmistuu edelleenkin korkeakoulutettuja insinöörejä, sairaanhoitajia, teknikoita, matkailun ja talouden ammattilaisia, vain muutaman mainitakseni. Kaikkia tutkintoja voi täydentää täydennyskoulutuksella, tai ylemmällä ammattikorkeakoulututkinnolla. Monia tutkintoja voi suorittaa myös englannin kielellä, joka antaa ammattiin ihan uusia ulottuvuuksia. Pääasia on, että koulutus vastaa työvoiman tarvetta. Juuri tästä syystä viestinnän paikkoja jouduttiin ajamaan alas niin monella paikkakunnalla. SAMK:n hallituksen esityksessä opetusministeriölle haetaan yhteistä synergiaa koko Satakunnasta. Vaikka toimitaan pakon edessä, on sanottava, että koulutusten keskittämisessä on mukana ihan maalaisjärkeä, joka varmasti lämmittää puolestaan veronmaksajan mieltä.


Tiesittekö muuten, että SAMK:ssa tehdään myös laskennallisen älykkyyden tutkimusta? Tutkimuksen avulla tehdään kansainvälisen tason aikataulutustyötä, jossa haetaan esimerkiksi parhaita mahdollisia työvuoroja tai bussireittejä. Myös jääkiekon SM-liigan sarjaohjelmaa on tässä tutkimuksessa tehty. Tähän ja moneen muuhun tutkimukseen ja projektiin osallistuvat juuri nuoret opiskelijat. Että ei meillä nyt kovin huonosti mennyt. Voiko sanoa ihan reippaasti, että ihan hyvin tässä kävi?

Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru

17.2.2012 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva