Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jälkipuheita

Kuva: Jälkipuheita

Ne ovat viimein ohi, siis presidentinvaalit. Uusi presidentti Sauli Niinistö astuu virkaansa vajaan kolmen viikon kuluttua. Uuden virkakauden alkaessa on tähän asti puhuttu kuherruskuukaudesta, jonka aikana uusi presidentti saa kaiken myönteisen julkisuuden, mitä tarjolla voi olla.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei entisenlaista kuherruskuukautta enää ole edessä. Sellainen on Niinistöllä nimittäin takana. Sauli Niinistön kuherruskuukausi kesti kuusi vuotta - siitä saakka kun hän edellisissä vaaleissa hävisi Tarja Haloselle. Siitä asti valtamedia on ottanut hänestä kaiken myönteisen irti ja tarjoillut sen lukijoille ja kuulijoille kauniissa paketissa.
Media sai minkä halusi.

Presidentinvaalien toinen kierros oli varsin yllätyksetön. Yli miljoona suomalaista kyllä äänesti Pekka Haavistoa, mutta suuri osa heistä varmasti oletti, että Niinisto virkaan lopulta valitaan.

Myönnän, että itsekin kuuluin heihin. Koska ensimmäisellä kierroksella menetin oman ehdokkaan, katsoin Haaviston toiseksi parhaaksi ehdokkaaksi. Tai ainakin äänestin Haavistoa ihan piruuttani, jotta ennakkosuosikki saisi hiukan nokilleen. Kiusa se on pienikin kiusa.

Toisen kierroksen vaali-illan valvojaisissa ei ollut nyt sellaista paloa, kuin ainakin itselläni on ollut presidentinvaaleissa viimeiset 30 vuotta.

Mauno Koivistoa valittaessa käytössä oli vielä vanha valitsijamiesjärjestelmä, mutta vaalien tuloksen odottelussa oli kiihkeyttä. Maunu-ilmiöstä huolimatta vaalien lopputuloksesta ei voinut olla varma.

Olen työssäni saanut varsin läheltä seurata aiempia presidentinvaalikampanjoita. Ikimuistoisin oli juuri tuo vuoden 1981 Manu-vaali, jossa Mauno ja Tellervo Koivisto saapuivat Poriin junalla omaan vaalijuhlaansa.

Uusi Aika lähetti minut toimittajana ja silloin lehtemme palveluksessa olleen Kari Sunin kuvaajana Koivistoja vastaan Tampereelle. Juna oli täynnä mediaväkeä, mutta me pääsimme haastattelemaan Manua ja Tellervoa junamatkan aikana heidän loosiinsa. Juttelimme puolisen tuntia välillä asiaa, välillä niitä näitä. Kuvaavaa oli, että Tellervo oikoili tämän tästä Manun sanomisia. Tuosta tapaamisesta komeilee kuva kunniapaikalla omassa kotialbumissani.

Päivä huipentui Porin yhteislyseon salissa pidettyyn juhlaan. Sali pullotti väkeä, ja tunnelma oli korkealla. Kuusi vuotta myöhemmin Manun kansanjuhla oli Porin urheilutalolla. Juhla oli se, jossa Topi Sorsakoski lauloi tupakka kädessä Hopeista kuuta.
Paavo Lipposen vaalijuhlassa Porissa viime loppiaisena tunnelma oli kaukana Manu-juhlista, vaikka omalla tavallaan lämmin juhla olikin.

Mitä tämänkertaisesta vaalista jäi käteen? Ei ehkä mitään. Mutta päähän jäi sitäkin enemmän. Pekka Haaviston menestyksen myötä suomalaisten mieliin iskostui toivottavasti laajemminkin jälleen kerran suvaitsevaisuus.

Sitähän Paavo Lipponenkin omassa kampanjassaan korosti, mutta hänen sanomanaan ajatus ei ottanut kansassa tulta. Oli tarttuvampaa, että keski-ikänen homo puhui suvaitsevaisuudesta, kuin että sitä peräänkuulutti jo ikääntynyt hetero valtiomies.

Joka tapauksessa oli jo aikakin korostaa suvaitsevaisuutta. Viime kevään eduskuntavaalien ja perussuomalaisten jytkyn jälkeen yhteiskunnallinen ilmapiiri oli pitkään tunkkainen. Timo Soini on mukava mies, mutta häntä ja hänen puoluetovereitaan ei voi oikein pitää suvaitsevaisuuden esitaistelijoina.

Se lieneekin yksi syy siihen, että Soini epäonnistui presidentinvaalissa, ja että samalla perussuomalaisten viehätys hiipui. Herkkyydellä on nyt enemmän tilausta kuin karskiudella.

Politiikassa tarvitaan sekä herkkyyttä että karskiutta. Ennen kaikkea tarvitaan kuitenkin taitoa kuunnella ihmisiä ja pyrkimystä toteuttaa heidän toiveitaan.

Viime vuosisadan alussa sosialidemokraattien tekemä Forssan ohjelma oli sen ajan työväestön toiveiden lista mm. 8 tunnin työpäivineen. Noin sadassa vuodessa SDP on sen toteuttanut ja tuonut mannaa sen ylikin. Osa Kansasta tuntuu ajattelevan, että kun työ on tehty, demarit saavat mennä.

Nyt SDP:n pitäisikin palata juurilleen ja tehdä uusi konkreettinen ja vallankumouksellinen Forssan ohjelma nykyajan tarpeisiin nykyajan ihmisille. Se kannattaa tehdä jo toukokuun puoluekokouksessa.

Jukka Vilponiemi

10.2.2012 08:18

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva