Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Äimän käkenä

Kuva: Äimän käkenä

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros on käyty ja toinen meneillään. Tulos oli mikä oli ja pulinat pois.
Sunnuntaista lähtien olen hämmästellyt SDP:n vaalitulosta äimän käkenä. Miten on mahdollista, että sosialidemokraattien kannattajakunta saattoi hylätä Paavo Lipposen, ainoan todellisen valtiomiestason ehdokkaan, niin täydellisesti mitä vaalitulos osoittaa.

Olen sattunut alkuviikon seurustelemaan pääasiassa muiden kuin sosialidemokraattien kanssa, ja tuota Lipposen tulosta ihmetellään yli puoluerajojen.

Paavo Lipposen pitkä ja ansiokas ura politiikassa päättyi nöyryyttävään tappioon, kun kannatus jäi vain 6,7 prosenttiin.
Vaalitulosta on sosialidemokraattien keskuudessa selitelty jos mitenkin päin. En mielelläni puhuisi ikärasismista, mutta siinä varmasti on yksi syy. Yli seitsemänkymmenvuotias on tässä nuoruutta palvovassa ilmapiirissä ilmeisesti liian vanha.

Tässä toteutui myös se vanha viisaus, ettei kansa vaaleissa koskaan kiitä menneistä saavutuksista, vaan pitäisi aina olla tarjottavana jotakin entistä parempaa. Paavo Lipponen ehkä erehtyi korostamaan saavutuksiaan liikaa.

Monille oli Lipposen pääministerikausilta jäänyt jotakin hampaankoloon, kun hänen tehtäväkseen tuli nostaa Suomi syvästä lamasta. Se kävi kansalaisten kukkaroon ja siitä hänelle nyt kostettiin.

Tappiota on selitelty myös sillä, että kansa halusi katkaista 30 vuotta jatkuneen demaripresidenttien kauden. Tiedä häntä.
Aika ei Lipposen kohdalta näyttänyt olevan suotuisa myöskään siksi, että hän on vahvasti EU-sitoutunut. Hän raivasi Suomen tietä EU:hun ja antoi edelleen tukensa niin EU:lle kuin vaikeuksissa olevalle eurollekin. Lipposelle EU-myönteisyys osoittautui rasitteeksi päinvastoin kuin Sauli Niinistölle tai Pekka Haavistolle.

Jos jostakin aivan erityistä syytä huonoon menestykseen etsitään, niin se löytyy järkyttävän huonosti hoidetusta kampanjasta. Kun Niinistöstä on tehty presidenttiä 12 vuotta, miten demarijohto luuli tekevänsä Lipposesta presidentin parissa kuukaudessa. Satakunnassakin, joka perinteisesti on ollut vahvaa demarialuetta, kampanjasta puuttui tekemisen meininki.

Yhtenä syynä kansalaisten kaikkoamiseen Lipposen riveistä oli se, että media on vuositolkulla suitsuttanut Niinistön ylivoimaisuutta muihin kilpailijoihin nähden. Ennustettu voittaja vetää väkeä joukkoihinsa. Pekka Haaviston menestys osoittaa, että menestyä voi kuitenkin ilman galluppejakin.

Paavo Väyrynen, jos kuka aloitti pohjalta. Hän, joka vastikään putosi eduskunnasta ja joka ei ollut suosiossa edes keskustan puoluejohdon piirissä, kampesi itsensä määrätietoisella kenttätyöllä puolueensa ehdokkaaksi ja lähes presidentinvaalin kakkoskierrokselle.

Tässä nähtiin jälleen kerran, miten keskustalaiset osaavat tarpeen tullen keskittää voimansa oman miehensä taakse, on kyse sitten skandaaleissa rypevästä pääministeristä tai presidenttiehdokkaasta.

Osaisivatpa sosialidemokraatitkin tämän taidon. Vaan eivät. Demarit lipeävät ehdokkaansa takaa kuin varpusparvi.

Sosialidemokraateilla on keväällä puoluekokous, jossa varmasti pohditaan puolueen tilaa. Puoluesihteeri Mikael Jungner teki välttämättömyydestä hyveen ja ilmoitti keskiviikkona jättävänsä puoluesihteerin tehtävät. Hän osasi hyvin ennakoida tilanteensa, sillä puoluekokouksessa hänelle olisi joka tapauksessa näytetty ovea. Sen verran kiukkuisia aktiividemarit tällä hetkellä ovat.

Demarien kannatuksessa on nyt otettu pohjakosketus.

Neljät hävityt vaalit peräkkäin ovat kansalaisilta sellainen viesti, että sosialidemokraattien on syytä tarkistaa koko poliittista linjaansa. Tulevaisuuden politiikka ei voi enää olla pelkkää höpinää yhteisistä arvoista, vaikka ne tärkeitä ovatkin, vaan on päivitettävä puolueen tavoitteet 2010-luvulle.

Presidentinvaalitulosta ei kannata lähteä liikaa analysoimaan. Edellisen eduskuntavaalitappion jälkeen analyysiin uhrattiin paljon energiaa. Eipä siitä mitään hyötyä ollut.

Nyt kannattaa todeta tilanne ja ryhtyä rohkein mielin suunnittelemaan kunnallisvaalityötä muistaen, että kenttätyö ja kansalaisten kohtaaminen on kaiken vaalityön perusta. Ja sellainen hyvin konkreettinen vaaliohjelma, johon on tiivistetty tärkeimmät tavoitteet.
Entä äänestänkö toisella kierroksella? Olen jo käynyt äänestämässä ja kehotan kaikkia muitakin tekemään samoin.

Ulla Turkki

27.1.2012 07:45

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva