Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Gallupeja gaatamaan

Kuva: Gallupeja gaatamaan

Nuoriso puhuu välillä kieltä, jota tällaisen ikääntyvän uggelin on joskus vaikea mieltää suomen kieleksi. Ennen sanottiin, että kun jokin asia oli hieno, se oli ”makee”, mutta nythän se on ”magee”, ellei jopa ”sigamakgee”. Tällä periaatteella ”ukkeli” on ”uggeli”, ja kun sunnuntain presidentinvaalista puhutaan, niin nyt lähdetään ”gaatamaan gallupeja”.

Kaatamista gallupeissa onkin, ainakin jo mielii saada presidentinvaalien toiselle kierrokselle Paavo Lipposen. Ehdokkaista pisimmän Paavon paremmuuteen uskovan sosialidemokraatin näkökulmasta hänen kannatuksensa gallupeissa on jäänyt niin alas, että hirvittää. Mutta onneksi kannatusluvut perustuvat kuitenkin vain tutkimuslaitosten puhelinhaastatteluihin, ja todelliset äänet annetaan vaaliuurnilla. 1,3 miljoonaa kansalaista on äänestänyt jo ennakkoon, ja liki 3 miljoonaa äänestäjää toivottavasti lähtee uurnille sunnuntaina.

Toisin sanoen, kaikki on vielä mahdollista.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly huomautti keskiviikkona ilmestyneen Uutispäivä Demarin haastattelussa, etteivät gallupit äänestä. Ja niinhän se on: ihmiset äänestävät.

Gallupien vaikutusta ei voi kuitenkaan sulkea kokonaan pois. Niillä on tapana vaikuttaa ehdokkaiden kannatukseen. Voittajan matkassa on mukavampaa kuin häviäjän. Nyt tuntuu siltä, että Paavo Lipponen olisi jäänyt tavallaan alhaisen kannatuksensa vangiksi, ja kolmen perättäisen sosialidemokraattisen presidentin jälkeen tehtävässä mielellään oikeistolaisen Sauli Niinistön näkevä valtamedia ruokkii tätä kehitystä entisestään.

Sosialidemokraattien kannattajia ja erityisesti aiemmin niin tehokasta puolueen järjestökoneistoa, ”punakonetta”, on arvosteltu näissä vaaleissa passiivisiksi.

Väitteissä saattaa olla osaksi tottakin, mutta kyllä näitä presidentinvaaleja vaivaa yleinen innottomuus. Kun Sauli Niinistö kuusi vuotta sitten hävisi todelliselle työväen presidentille Tarja Haloselle, Niinistöstä on siitä lähtien tehty väellä ja voimalla valtion päämiestä, ja suuri osa kansaakin on alkanut uskoa siihen. Oli pelättävissä, että äänestysaktiivisuuskin romahtaisi tämän itsestäänselvyyden takia.

Tiistaina päättynyt ennakkoäänestys kuitenkin osoitti, että äänestäjät ovat sittenkin liikkeellä, ja sunnuntaina saatetaan mennä jopa yli edellisten presidentinvaalien vilkkauden.

Vaikka mitkään vanhat olettamukset eivät pidä enää paikkaansa, niin vilkas äänestysaktiivisuus  saattaa olla myös Lipposen etu. Vilkas äänestäminenhän on perinteisesti yleensä merkinnyt vasemmistopuolueiden menestystä. Tosin epätietoisten äänestäjien suuri määrä saattaa sotkea vanhojen olettamuksia.

Lipposen kannatusta tuskin nostaa se, että SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner ilmoitti jättävänsä paikkansa toukokuun puoluekokouksessa, jos Lipposen kannatus pysyy alhaisena. Sen sijaan kannatusta todennäköisesti nostavat Lipposen vakuuttavat esiintymiset tv-tenteissä.

Kuten Paavo itse on todennut: tämä ei ole ratkennut vielä alkuunkaan.

Julkisuudessa ovat olleet eniten esillä niin sanotus viralliset gallupit, joissa Niinistö on ykkönen ja Lipposen kannatus laahaa. Mutta on toisenlaisiakin mittareita.

Mikkelissä ilmestyvä sanomalehti Länsi-Savo ja savonlinnalainen Itä-Savo ovat järjestäneet varjovaalit, jossa kansalaiset ovat saaneet äänestää maksullisin tekstiviestein. Eilen torstaina Paavo Lipposen kannatus oli 71 prosenttia. Pekka Haavisto ja Paavo Väyrynen olivat tasoissa 7 prosentin kannatuksella ja Paavo Arhinmäki oli 4 prosentissa. Sauli Niinistö oli ehdokkaista kolmanneksi viimeinen 3 prosentin kannatuksella.

Etenkin Pekka Haavisto on rehvastellut vaalikampanjassaan sillä, että hänellä on nimekkäitä kannattajia mm. kulttuurin parista. Ja totta se onkin, mutta Haavisto ei ole kuitenkaan ainoa, joka on saanut kulttuurivaikuttajia taakseen.

Paavo Lipposellakin heitä on vino pino. Hänen tuoreimpia kannattajiaan ovat mm. Tommi Läntinen, Sami Hintsanen ja Rafael Wardi.
Näillä kannattajilla ei ehkä innosteta aivan nuorimpia äänestäjiä mutta osoitetaan se, ettei kulttuuriväki tyystin ole vihreää sakkia.

Jukka Vilponiemi

20.1.2012 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva