Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Guggenheim vs. Gullichsen

Kuva: Guggenheim vs. Gullichsen

Virallinen Helsinki lähes riehaantui, kun amerikkalainen Guggenheimin säätiö julkisti tällä viikolla selvityksensä Guggenheimin museon sijoittamisesta Helsingin Katajannokalle. Selvityksen mukaan säätiö on valmis avaamaan Helsinkiin arkkitehtuuriin ja muotoiluun keskittyvän museon, jossa myös kuvataiteella olisi sijansa.

Säätiö on haluaa nimeään kantavan museon Suomeen, jos Helsingin kaupunki maksaa ja rakennuttaa arviolta 140 miljoonaa euroa maksavan monumentin.

Helsingin kaupunginvaltuuston pitää päättää 15. helmikuuta, onko se halukas rakentamaan museon. Hankkeen kannattajien mukaan pitäisi, sillä museoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää, toisin sanoen se olisi matkailunähtävyys, jollaisia myös maailman muut Guggenheimin museot ovat.

Vertailun vuoksi: Helsingin suosituimmassa matkailukohteessa Linnanmäen huvipuistossa käy yli miljoona ihmistä vuodessa.
Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) huusi heti apuun Guggenheimin rahoittajaksi myös valtiovaltaa, koska hanke olisi hänen mukaansa valtakunnallinen.

Monet taide- ja kulttuuripiirit ovat ehtineet jo tyrmätä hankkeen, joskin sielläkin intoa piisaa. Esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan jälkeläisiin kuuluva Helsingin taidemuseon johtaja Janne Gallen-Kallela-Siren on innoissaan hankkeesta.

Ehkä nimekkäin vastustaja on kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas), joka tyrmäsi tuoreeltaan Pajusen ehdotuksen valtion osallistumisesta hankkeen rahoitukseen. Hänen mukaansa ainakaan kulttuuribudjetista ei siihen rahaa löydy.

Kerrankin Arhinmäki on oikeassa. Olisi kohtuutonta, että valtion verorahoja tuhlattaisiin Guggenheimiin, joka ei näin maakunnan näkökulmasta toisi minkäänlaista uutta itseisarvoa suomalaiseen kulttuurielämään. Jos Helsinki haluaa Guggenheimin, rahoittakoon sen itse. Kaupunginjohdon mukaan se ei rasittaisi veronmaksajia, koska  kaupunki ottaisi sitä varten lainaa. Mutta kai ne lainatkin on maksettava.

Ja itse asiassa on varsin kyseenalaista, olisiko Guggenheimin tuominen Suomeen lopultakaan kulttuuriteko. Guggenheimin säätiöhän on käytännössä liikeyritys, jonka tekee rahaa teettämällä kalliita turistirysiä maailman metropoleihin toisten rahoilla poimien itse hedelmät kuten pääsymaksut.

Suomi on tunnettu arkkitehtuuristaan ja muotoilustaan. Vuosikymmenten saatossa on myös moni kuvataiteilija saanut kansainvälistä mainetta ja kunniaa. Heidän esiintuomiseensa Suomessa ei tarvita amerikkalaista tai minkään muunkaan maalaista säätiötä ja museota. Kotimaiset riittävät.

Pitkin Suomeahan on kymmeniä museoita, joissa voi ihailla sekä kotimaista että ulkomaista taidetta. Suomalaista arkkitehtuuria taas voi ihailla kiertämässä aaltojen, saaristen ja pietilöiden suunnittelemia rakennuksia.

Helsinkiläiset voivat rakennuttaa Guggenheiminsä jos niin haluavat, mutta kansallista hanketta siitä ei saada.

Jos valtiolla on ylimääräistä kulttuurirahaa, ne pitää sijoittaa kotimaisiin museoihin kuten Porin taidemuseoon, joka on saavuttanut kansallista ja kansainvälistä mainetta ja on suomalaisten nykytaiteen museoiden ehdotonta kärkeä.

Porin kaupunki saneerasi vanhan rantamakasiinin taidemuseoksi vuonna 1981, ja Maire Gullichsenin perustama säätiö lahjoitti taidemuseolle taidekokoelman, joka on muodostanut museon rungon.

Porin taidemuseo oli Suomen merkittävin nykytaiteeseen keskittynyt museo 1990-luvun loppupuolelle saakka, jolloin Helsinkiin perustettiin nykytaiteen museo Kiasma. Suuri ei ole aina välttämättä kaunista, ja Kiasman rinnalla pikkuinen Porin taidemuseo on edelleen maan kärkeä.

Ensin Marketta Seppälä ja nykyisin Esko Nummelin ovat tehneet hyvää työta Porin taidemuseon johtajina, ja museo on säilyttänyt asemansa.

Tosin porilaiset eivät ole aina osanneet arvostaa omaa taidemuseotaan, ja itse kunkin on myönnettävä, että museossa esillä olevat näyttely menevät välillä yli hilseen.

Mutta viis siitä, epäymmärrettäväkin taide on silti kulttuuria, joka on tutustumisen arvoista.

Jukka Vilponiemi

13.1.2012 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva