Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pro Paavo

Kuva: Pro Paavo

Presidentinvaaleihin on reilut kaksi viikkoa, ja ehdokkaiden loppukiri on alkanut. Ehdokkaat kiertävät Suomea kansalaisia tapaamassa, ja SDP:n Paavo Lipponenkin on lauantaina Raumalla ja Porissa.

Tämän viikon vauhdittajana on ollut mm. Helsingin Sanomien (3.1.) gallup, joka osoitti sen, minkä useimmat jo tiesivät: vaalien ennakkosuosikin, kokoomuksen Sauli Niinistön kannatus laskee ”tavallisten kuolevaisten” lukemiin vaalien ensimmäisen kierroksen vaalipäivän lähestyessä. Niinistö ei sittenkään ole Jumalasta seuraava, jollaisena hänkin tuntuu alkaneen itseään pitää.

Kyllä jokin on noussut pahasti päähän, jos yksi ehdokas katsoo olevansa arvostelun yläpuolella ja paheksuu sitä, että muut ehdokkaat näykkivät häntä. Taannoinhan Niinistö  paheksui sitä, että hän on muiden ehdokkaiden silmätikkuna, ja kaiken lisäksi Niinistön suojatikseen ottanut valtamedian osa tuntui niiden jutuista päätellen olevan samaa mieltä.

Joka tapauksessa presidenttipeli on nyt käynyt aiempaa tasaisemmaksi, vaikka Sauli Niinistöllä on edelleen selvä etumatka muihin ehdokkaisiin nähden.

Selvää on nyt kuitenkin se, että vaaleissa mennään toiselle kierrokselle, koska Niinistön ääniosuus tulee jäämään kauas tarvittavasta yli 50 prosentista, mikä tarvittaisiin vaalin ratkeamiseen suoraan ensimmäisellä kierroksella.

Ja kun mennään toiselle kierrokselle, silloin kaikki on mahdollista. Sen ovat osoittaneet aiemmat vaalit.

Jos ja kun vaalien toiselle kierrokselle mennään, lienee selvää, että Sauli Niinistö on mukana. Sen sijaan toisesta paikasta on tämänhetkisten kannatuslukujen perusteella tasainen taisto neljän ehdokkaan eli Paavo Väyrysen, Timo Soinin, Paavo Lipposen ja Pekka Haaviston välillä.

Ei käy kiistäminen, että Paavo Väyrysen valinta keskustan ehdokkaaksi oli puoluejohdon vähättelystä huolimatta keskustalaisittain oivallinen veto. Väyrynen ja omalla hieman hupaisalla käyttäytymisellään nostanut suosiotaan. Eri asia on, vakuuttava presidentti hän olisi, pelle kun on.

Sen sijaan Timo Soini on Niinistön ohella toinen ehdokas, jonka kannatus on laskenut vaalikamppailun edetessä, eikä se ole ihme. Soinin eväät ovat käyneet yhä vähäisemmiksi H-hetken lähestyessä. Hän näyttää hyytyvän loppusuoralle.

Vihreiden Pekka Haavistosta on tehty fiksua herramiestä, jollainen hän kieltämättä onkin, mutta hänen ajatuksensa ovat niin idealistisia, ettei niilläkään Suomea johdeta. Eikä Suomi ole muutenkaan vielä pitkään aikaan niin kypsä, että se valitsisi homon edes vaalien toiselle kierrokselle.

Paavo Lipponen on ehdokkaista ainoa, joka pystyy osaamisellaan, tietomäärällään sekä kokemuksellaan kilpailemaan Niinistön kanssa vaalien voitosta. Kansainvälisellä arvovallallaan Lipponen menee selvästi Niinistön ohikin.

Nyt sosialidemokraattinen kenttä ja väki on vain saatava täydellisesti Lipposen taakse, jotta hänet saadaan äänestettyä vaalien toiselle kierrokselle. Ja kuten sanottu, sen jälkeen kaikki on mahdollista.

Tarja Halosen kauden päättyessä Suomella on ollut sosialidemokraattinen presidentti 30 vuotta: ensin Mauno Koivisto, sitten Martti Ahtisaari ja nyt Halonen. He ovat presidentteinä olleet kukin oman tiensä kulkijoita, mutta Urho Kekkosen valtakaudesta poiketen he ovat kukin olleet kansanvallan puolustajia.

Paavo Lipponen olisi presidenttinä myös oman tiensä kulkija, jollainen hän on ollut koko poliittisen uransa aikana. Mutta yhtä kaikki, oikeudenmukainen kansanvalta on ollut ja on yhtä tärkeässä roolissa kuin edeltävällä kolmikolla.

Sauli Niinistö mainostaa haluavansa kansalle töihin, ja edellisissä vaaleissa hän halusi työväen presidentiksi. Mutta kovin elitistinen ja sliipattu työläinen Niinistö on. Joku voisi epäilevästi kysyä, ostaisitko tältä mieheltä käytetyn auton? En ostaisi, vastaisin.

Sen sijaan saattaisin auton ostaa Paavo Lipposelta, jos hän sellaista minulle jostakin syystä kauppaisi.

Jukka Vilponiemi

5.1.2012 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva