Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lillukanvarsia ja muuta ajankulua uuden vuoden kynnyksellä

Kuva: Lillukanvarsia ja muuta ajankulua uuden vuoden kynnyksellä

Uuden vuoden kynnyksellä on hyvä yrittää muistaa, ettei stressaannu liikaa asioista, joihin ei voi itse juuri mitenkään vaikuttaa.
Kun ei ymmärrä talous- ja muiden kriisien syitä, syyllisiä tai seurauksia, saati ratkaisuja niihin, on parempi etsiä lohtunsa pienistä elämän iloista, arkipäivän sattumuksista. Lillukanvarsista, niin kuin pääministeri lausahti kerran kesällä.

Hiilihydraateista en ajatellut kirjoittaa. Keskustelu puolesta ja vastaan käy nyt niin kuumana, että tämä ei voi olla kuin huippu, jonka jälkeen alkaa hiipuminen. Ehkä on yleisestikin niin, että pitää puhua pienistä asioista, kun isot eivät mahdu käsityskykyyn.
Sen verran on pakko lisätä, että ilmeisesti pula-ja sota-aikojen takia hamstraus, tällä kertaa voin, on meillä geeneissä.

Mutta lisää lillukanvarsia. Niihin kuluu perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin joulukuun puolivälin paikkeilla tekemä paljastus, jonka mukaan ”postmodernin tekotaiteen” kritisointi puolueen viime kevään eduskuntavaaliohjelmassa oli vaalitaktinen kikka, jolla haluttiin ärsyttää tosikoita.

Soinin mukaan se oli tietoinen provokaatio. ”Tiedettiin, että rääkäisy tulee”.

Ja niinhän se tulikin. Jokainen itseään kunnioittava kriitikko rääkäisi keväällä ja rääkäisi uudestaan Soinin paljastuksen jälkeen. Harmittaa se tietysti, kun viedään vesikelkassa.

 Eräs harmistunut toimittaja kirjoitti, että seuraavan kerran ei kannata laittaa vaaliohjelmien tulkintaan poliittista toimittajaa, vaan sketsiviihteeseen perehtynyt kulttuuritoimittaja.

Mutta hetkinen, tarkastellaanpa Soinin sanomisia itse postmoderni-käsitteen valossa.

Wikipedian määritelmän mukaan postmodernille taiteelle on tyypillistä muun muassa ironia, huumori ja leikkisyys ja se että erilaisille tulkinnoille jätetään tilaa.

Persujen vaaliteksti ja Soinin paljastus jos mitkä ovat postmodernia tekotaidetta parhaimmillaan, siitä löytyy sekatyyliä ja vitsiä ja siinä on tilaa erilaisille tulkinnoille – eikä suoranainen valhekaan haittaa.

Ja huomio. Soini puhui edelleen paljastuspuheessaankin ”postmodernista tekotaiteesta”, ei siis postmodernista taiteesta.

Entä sitten Venäjän pääministerin lausunnot? Vladimir Putin vastasi hiljattain venäläisten kysymyksiin perinteisessä tv-ohjelmassa, joka kesti neljä ja puoli tuntia (!).

Yleensä melko suoraan lokaa heittävä Putin verhosi sanottavansa mielenosoittajista muka-kohteliaisiin käänteisiin. Hän väitti luulleensa vaalitulosta vastaan mieltään osoittaneiden valkoista tunnusnauhaa kondomiksi.

Helsingin Sanomien mukaan Putin sanoi: ”Kun näin sellaisen ruudussa ensimmäistä kertaa joillakin rinnassa, päättelin, sopimatonta mutta silti, että kyse on propagandasta aidsia vastaan, että ne ovat, pardon, ripustettuja ehkäisyvälineitä.

Sopimatonta my foot ja pardonnee muaa vaan ittelles. Jos lukee rivien välistä, tulee mieleen, että hän toivoo mielenosoittajien käyttävän näitä ehkäisyvälineitä siihen tarkoitukseen mihin niitä kuuluukin käyttää. Kuten se legendaarinen porilaisportsari, joka nakkasi liian pienen tipin antajalle rahat takaisin ja kehotti tätä ostamaan kortsuja, ettei tämän niuhu suku jatkuisi....

Jos tuo edellinen oli jo pajunköyttä, niin on seuraavakin. Historiaa kirjoitettiin uusiksi Neuvostoliiton aikana, mutta niin tehdään myös Venäjällä.

Venäjän ulkoministeriön uudessa historiajulkaisussa ei mainita lainkaan talvisotaa. Asiasta kirjoitti Jukka Rislakki kolumnissaan joulukuun alussa. Historiajulkaisussa puhutaan maan luoteisrajan turvaamisesta, kuten tukikohtasopimusten solmimisesta Viron, Latvian ja Liettuan kanssa syksyllä 1939.

Talvisotaan viitataan vain nimittämällä sitä ”neuvostolais-suomalaiseksi konfliktiksi”.

Yksi ilonaihe sentään löytyi tällä viikolla: perussuomalaisten Jussi Halla-aho on ilmoittanut jättävänsä Facebookin, koska Facebook on laskenut poliittisen journalismin tasoa. Syy on tietenkin toimittajien, koska heitä ei kiinnosta, mitä poliitikko sanoo eduskunnassa vaan se mitä hän kirjoittaa Facebookissa.

Hyvä. Ei voi sanoa muuta kuin, että Halla-aho has left the building.

Heli Kokko

30.12.2011 07:27

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva