Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sikamaista joulua

Kuva: Sikamaista joulua

Joulunviettomme alkaa jo toukokuussa/ Porsailla silloin on herkut suussa, se lihoo/ se kasvaa se vahvistuu./ Ja sitten kun koittaa marraskuu/ niin lapset laulaa: jouluntähti on ehdoton.”

Näin runoili Juice Leskinen klassikoksi muodostuneessa joululaulussaan ”Sika” vuonna 1980.

Sika on meille suomalaisille erityisen rakas näin jouluna. Possun perästä syntyy joulupöytään kinkku, joka saa ylleen sinappihunnun. Suomalaiset luottavat joulukinkun voimaan huolimatta siitä, että eläinten ystäviksi itseään kutsuvat ryhmät tekevät kaikkensa viedäkseen meiltä ruokahalun, kun he säännöllisesti joulun alla kuvaavat salaa sikaloissa kärsiviä otuksia.

Me syömme vuosi toisensa perään noin 7 miljoonaa kiloa joulukinkkuna. Vaikka meille on kaupattu kinkun tilalle kalkkunaa muka kinkkua terveellisempänä jouluherkkuna, ei sen suosio ole liiemmin kasvanut.

Ainoa oleellinen muutos on se, että kinkun rasvapitoisuus on laskenut. Rasvan tilalle näyttää tulleen vesi.

Kuluttajaliiton tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 30 prosenttia raa’an kinkun painosta on vettä. Toisin sanoen me kuljetamme joulun edellä kaupasta kotiin pari miljoonaa kiloa vettä, jota luulemme lihaksi. Sikamaista.

Sika, se kohta paistetaan/ Sika, sen perää maistetaan/ Sika, on sähköuunissa/ Sika, on mutsi duunissa.”

Joulukinkuista noin 70 prosenttia hankitaan pakastettuna. Tällä hetkellä monessa kodissa sulatellaankin jäistä kinkkua, jotta se saadaan uuniin aatonaattona tai jouluaaton vastaisena yönä.

Vaikka kinkku pitäisi paistaa matalassa lämmössä, paistaminen kestää kuitenkin useita tunteja. Sähkön kulutus nousee edellä erityisesti aatonaattona huimasti, kun kinkkujen lisäksi uuneissa paistetaan laatikot ja paistit. Kun samaan aikaan lämmitetään vielä sähkösaunaa, ovat sulakkeet lujilla.

Normaalioloissa sähkön kulutus on noin 10 prosenttia suurempaa kuin tavallisena viikonloppuna.

Normaaliolot tarkoittavat pikkupakkasia. Vuosi sitten, kun pakkanen paukkui parissakymmenessä asteessa, kulutuksen kasvu oli suurempaa lämmityksen takia. Tämä joulu vaikuttaa leudolta, joten selvitään ehkä pienemmällä kasvulla. Ainakin sähkön pitäisi riittää, eikä sähkölaitosten tarvitse ostaa kallista lisäsähköä, jonka taas maksamme me kuluttajat.

"Kato äiti on laittanut kystäkyllä/ Sinappi huntu on sialla yllä/ Isoveli veistänsä terottaa/ Ja luistansa porsaan erottaa/ Lapset laulaa: jouluntähti on ehdoton.”

Joulu on edelleen perhejuhla, vaikka yhä useampi kapakka on avoinna myös jouluaattona.

Aattoiltaa ravintolassa viettävät erityisesti nuoret aikuiset, joille kyllä kelpaa äidin laittama kystäkyllä kinkun ääressä, mutta joille suvun tai perheen yhteinen jouluruokailu riittää perhejuhlaksi.

Suomalaiset ovat kiinni perinteissä, ja jouluna jos milloinkaan perinteet ovat tärkeällä sijalla. Mallia otetaan lapsuuden jouluista, joita on sitten sovellettu aikojen edetessä ja uusia perheitä perustettaessa.

Vaikka enää ei kaupallista joulua vastusteta niin kiivaasti kuin aiemmin, niin ehkä juuri siitä johtuen joulun alkuperäinen kristillinen sanoma tuntuu jääneen välillä taka-alalle. Matkapuhelimet ja tietokoneet ovat tärkeämpiä kuin joulurauha ainakin kauppiaiden puheista päätellen.

Toisaalta ennen joulua seurakuntien laulattamat kauneimmat joululaulut ovat suositumpia kuin koskaan ja joulukirkot pullistelevat aattona ja joulupäivänä.

Joulu on paitsi Jeesuksen syntymäjuhla, myös suurten ristiriitojen aikaa.

"Joulu täynnä on kinkkua, kylkeä, potkaa,/ läskiä, niskaa ja tietenkin votkaa/ Kun loppuu aatto ja alkaa yö/ Ihminen on sitä mitä hän syö.”

Kun sikailut on sikailtu ja kinkusta on jäljellä pelkkä luu, alkaa hillitön skarppaus, joka tuntuu olevan yhä usemmin karppausta. Joku erehtyy viettämään myös tipatonta tammikuuta. Muoti-ilmiöitä molemmat.

Puolessa vuodessa on saatava kroppa ja sisuskalut siihen kuntoon, että juhannuksena voi taas mässätä ja örveltää rauhassa.
Sikamaista joulua!

23.12.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva