Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kansanedustaja Kristiina Salonen jätti lakialoitteen eduskunnalle

Kansanedustaja Kristiina Salonen on jättänyt lakialoitteen tarkentaakseen tuomioistuinten velvollisuutta ilmoittaa lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikostuomioista työnantajalle. Tarve lain muutokselle tuli esiin aikaisemmin syksyllä, kun lasten seksuaalisesta hyväksikäytön yrityksestä tuomittu henkilö oli pystynyt jatkamaan työskentelyä lasten ja nuorten parissa vielä seksuaalirikostuomionsa jälkeenkin. Asia tuli työnantajan tietoon sattuman kautta vasta kolmen vuotta tuomion jälkeen. Syynä oli nykyinen puutteellinen lainsäädäntömme.

 

- Nykyisen lain puutteet asettavat lasten ja nuorten turvallisuuden ja koskemattomuuden vaaraan. Tämä ei ole hyväksyttävää. Työnantajalle tuleva tieto lasten ja nuorten kanssa työskentelevän tuomiosta ei saa olla sattuman varassa. Lakimme tulee velvoittaa tuomioistuimet ilmoittamaan kaikista tällaisista tuomioista tuomitun työnantajalle, mikäli henkilö työskentelee lasten tai nuorten parissa.. Vain siten voimme suojella lapsiamme työasemansa kautta turvalliseksi koetun aikuisen seksuaaliselta häirinnältä, painottaa Salonen.
Nykyisen lainsäädännön puute johtuu siitä, että tuomioistuin on velvoitettu ilmoittamaan lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista ainoastaan, jos tuomittu työskentelee virkasuhteessa. Koska edellä kuvatussa tapauksessa henkilö oli työskennellyt työsuhteessa, ei tuomioistuimella ollut ilmoitusvelvollisuutta. Tämän vuoksi työnantaja ei saanut virallista ilmoitusta tuomiosta.
- Nykyinen laki ei vastaa työelämän tämänhetkisiä käytäntöjä. Suurin osa lasten ja nuorten parissa kunnissa työskentelevistä on nykyisin toimessa, ei virassa. Järjestöissä tai yksityisellä sektorilla työskentelevät eivät myöskään ole virkasuhteessa. He eivät siis tällä hetkellä kuulu tuomioistuinten ilmoitusvelvollisuuden piiriin, kertoo Salonen.
Jätetyssä lakialoitteessa tämä ilmoitusvelvollisuutta koskeva puute korjattaisiin. Tuomioistuimet velvoitettaisiin ilmoittamaan työnantajalle lasten kanssa työskentelevän saamasta lapsiin kohdistuvasta seksuaalituomiosta.
- Tämä on ensimmäinen lakialoitteeni. Aihe ei ole vähäpätöinen eikä väheksyttävä. Itse prosessi on opettanut minulle sen, että lait eivät koskaan ole aukottomia. Kun puutteita ilmenee, tulisi ne pystyä korjaamaan nopeasti. Valitettavasti näin ei nykyisellään ole.
- Nyt lakialoitteen toteutuminen on kiinni muista kansanedustajista. Sen on allekirjoittanut 101 kansanedustajaa, joka kertoo siitä, että huoli lasten ja nuorten turvallisuudesta on laaja. Toivon, että se saa nyt arvoisensa käsittelyn ja johtaa tarvittaviin lakimuutoksiin, sanoo Salonen. UA

21.12.2011 09:40

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva