Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tupakasta tullut ei-toivottu ilmiö

Kuva: Tupakasta tullut ei-toivottu ilmiö

Helsingin kauppakeskus Kampissa järjestettiin tässä taannoin savuttomuustempaus, jossa ohikulkijoiden katsottavaksi oli ensimmäistä kertaa tuotu se määrä tupakkaa, jonka yksi, askin päivässä polttava ihminen imee sisäänsä viidessä vuodessa. Näky oli varmasti hätkähdyttävä: Seitsemän läpinäkyvän mallinuken sisällä oli yhteensä 36 500 tupakkaa.

Tempauksen järjestivät Syöpäjärjestöt ry, Suomen ASH ry, Hengitysliitto Heli ry, Helsingin terveyskeskuksen tupakkaklinikka sekä Pfizer Oy. Tupakat oli saatu lainaksi Tullilta, ne olivat takavarikoituja ja hävitykseen meneviä. Teoksen idea saatiin kahdelta Taideteollisen korkeakoulun opiskelijalta.


Professori Kari Reijula Helsingin yliopistosta summaa 36 500 tupakan vaikutuksen: Ihmisen elimistöön kertyy lähes puoli kiloa tervaa, kymmeniä lusikallisia erittäin myrkyllistä arseenia sekä kymmeniä muita syöpää aiheuttavia aineita. Tämän kaiken lisäksi savu rikkoo hengitysteiden limakalvoja ja saa sinut yskimään joka ikinen päivä enemmän kuin ihminen, joka ei polta tupakkaa.
Itse sorruin nuorena, muistaakseni yläkoulun yhdeksännellä luokalla, kokeilemaan tupakkaa, koska kaikki kaveritkin niin tekivät. Sen jälkeen poltin jonkin verran joka päivä, koska se oli niin "coolia". Sitten jossain vaiheessa aloin kärsiä jatkuvista keuhkoputkentulehduksista ja sain kaameita yskänpuuskia. Lääkäri sanoi, että jos olet viisas, lopetat tupakoinnin nyt. Kerrankin päätin olla viisas ja myös lopetin. Tästä on lähes 20 vuotta, enkä sen koomin ole tupakkaa polttanut.


Minulle tupakoinnin lopettaminen oli yllättävän helppoa: Ei päänsärkyä, levottomuutta, huimausta tai minkäänlaisia muitakaan oireita. Ainoa pieni ongelma oli, että aikaisemmin menin savuille saatuani jonkin jutun tai homman tehtyä, mutta nyt vain piti tottua näiden tupakkataukojen loppumiseen.


Tupakoinnin lopettamisen jälkeen huomasin melko pian tämän viisaan päätökseni positiiviset vaikutukset. Aluksi yskin paljon ja keuhkoistani irtosi suuret määrät limaa. Sen jälkeen aloin haistaa, maistaa ja aistia huomattavasti paremmin. Ja keuhkoputkentulehduksesta en ole sen jälkeen kärsinyt.


Professori Reijulan mukaan heti tupakoinnin lopettamista seuraavana päivänä pintaverenkierto kohentuu, joten sormet ja varpaat tuntuvat lämpimämmiltä. Myös kasvojen ihon väri muuttuu kauniimmaksi.

Tänä vuonna tehty tupakoinnin trendianalyysi paljastaa, että yhteisöllinen tupakointi on väistymässä. Tupakointi on muuttumassa henkilökohtaisemmaksi ja yksityisemmäksi asiaksi ja siihen liittyvän sosiaalisen kanssakäymisen merkitys on pienenemässä.


VTT Martti Puohiniemen tekemä analyysi kertoo, että tupakoinnista on tullut suuren yleisön keskuudessa ei-toivottu ilmiö. Muun muassa tupakkamainonnan päättymisellä on ollut ilmeisen tärkeä vaikutus siihen, että tupakoinnin yhteys perusarvoihin on muuttunut.

Tupakoinnin yksityistymisen vuoksi on tupakoinnin vaaroja koskevan tiedottamisen mentävä Puohiniemen mukaan tunnetasolle ja yksilön epämukavuusalueelle. On kerrottava, mitä vaikutuksia tupakoinnilla on juuri sinun elimistöösi, ja mitä vastaavasti saavutat, jos et aloita tupakointia tai lopetat sen heti.


Suomessa on tällä hetkellä noin miljoona tupakoijaa. Heistä noin 60 prosenttia haluaisi lopettaa tupakoinnin, mutta epäonnistuu yrityksissään kerta toisensa jälkeen. Tupakoinnin lopettamiseen kannattaakin hakea apua terveydenhuollon asiantuntijalta. Pelkällä omalla tahdonvoimalla lopettamista yrittävistä vain kolme sadasta on vuoden päästä onnistunut todella lopettamaan. Apua saa esimerkiksi työterveyshuollosta tai omalta terveysasemalta.

Tupakoinnin lopettamista helpottamaan on kehitetty erilaisia tuotteita, kuten nikotiinipurukumeja tai -laastareita. Uusin maailmalla leviävä muotituote on sähkötupakka, jota markkinoidaan turvallisena tupakoinnin lopettamisen apuvälineenä ja ympäristölle vaarattomana. Asiantuntijat ovat kuitenkin huolissaan sähkötupakkaan liittyvästä myönteisestä julkisuudesta Internetissä ja lehtien palstoilla. Myös Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut sähkötupakan käytön riskeistä, koska tuotteen terveysvaikutuksia ei ole riittävästi tutkittu.


Yhdysvalloissa lääkeviranomainen FDA analysoi ainesosat kahden johtavan sähkötupakkamerkin patruunoista. Näytteistä löytyi dietyleeniglykolia, joka on ihmisille myrkyllinen jäätymisenestoaineessa käytetty kemikaali sekä mm. syöpää aiheuttavia nitrosoamiineja.


Suomessa sähkötupakkaa ei ainakaan vielä myydä. Lääkelaitos on päättänyt että sähkötupakan sisältämä nikotiini on lääkeaine joten sen myymiseen tarvitaan asianmukainen lupa. Tätä lupaa ei ole kenellekään myönnetty.  

Paras tapa välttyä tupakan käyttöön liittyviltä riskeiltä onkin olla käyttämättä mitään tupakkatuotteita. Sitä parempaa vaihtoehtoa ei ole.

Maarit Kautto

25.11.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva