Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Olkiluodossa epäily: Työntekijöitä irtisanottu ay-jäsenyyden vuoksi

Sähköliiton saamien tietojen mukaan Elektrobudowa Spolka Akcyjna on irtisanonut Olkiluoton 3:n ydinvoimalatyömaalla 10–17. marraskuuta jo 32 puolalaista sähköasentajaa, joista valtaosa on Sähköliiton jäseniä.

Yritys on antanut ymmärtää, että loputkin liiton jäsenenä olevat työntekijät irtisanotaan vuoden loppuun mennessä.

 

Lokakuun lopussa Sähköliiton jäsenenä on ollut 190 Elektrobudowa SA:n työntekijää.

Irtisanottaviin sähköasentajiin kuuluu juuri niitä työntekijöitä, joita Sähköliitto edustaa kantajana Satakunnan käräjäoikeuteen jätetyssä haasteessa, jossa vaaditaan 115:lle Elektrobudowa SA:n työntekijälle lähes kolmen miljoonan euron palkkasaatavia.  

- Tämä on törkeä hyökkäys Suomen lain takaamaa järjestäytymisvapautta ja ay-liikkeen ydintoimintaa vastaan. Jos Elektrobudowa kuvittelee tällä toimenpiteellä vapautuvansa palkkasaatavien maksamisesta, tulee yritys siinä erehtymään raskaasti, Olkiluodon tapausta Sähköliitossa hoitava työehtoasiamies Hannu Luukkonen jyrähtää.

Ammattiliittojen edustajien ja voimalaa rakentavan Arevan palaverissa 14. marraskuuta kävi ilmi, että Elektrobudowa SA:n kanssa sovituista töistä yli kolmannes on vielä tekemättä.

- Työn puute ei siis voi olla syynä näihin irtisanomisiin, vaan syynä on yksinomaan heidän jäsenyytensä Sähköliitossa. Irtisanotuilla työntekijöillä on myös sellainen käsitys, että heidän tilalleen tullaan palkkaamaan uusia työntekijöitä Puolasta.

Elektrobudowa SA:lla on Olkiluodossa kaikkiaan noin 360 työntekijää, joista yli puolet on tähän mennessä liittynyt Sähköliiton jäseneksi.

Metalliliitto, Ammattiliitto Pro, Rakennusliitto ja Sähköliitto ovat jo aiemmin selvitelleet Olkiluoto 3 työntekijöiden asioita yhteisrintamassa. Liitot ilmaisevat tyrmistyksensä Olkiluodossa tapahtuneista vakavista työntekijöiden oikeuksien loukkauksista.

Järjestöjen puheenjohtajat Riku Aalto, Antti Rinne, Matti Harjuniemi ja Martti Alakoski muistuttavat, että kyse on myös koko alihankintaketjusta. TVO ja Areva eivät voi vetäytyä tässä omasta vastuustaan, puheenjohtajat korostavat.

- Jos tilannetta ei saada ratkaistuksi työntekijöitä tyydyttävällä tavalla, harkitsemme pikaisia jatkotoimenpiteitä, puheenjohtajat lupaavat.


UA

21.11.2011 11:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva