Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tarpeellisempi ja läheisempi kuin luulemmekaan

Kuva: Tarpeellisempi ja läheisempi kuin luulemmekaan

Kun Uutta Aikaa Sosialidemokraatti-nimisenä lehtenä 105 vuotta sitten perustettiin, tarkoituksena oli saada Satakunnan laajalle työväestölle oma äänenkannattaja. Sellaisena Uusi Aika onkin koko historiansa ajan toiminut.

Vaikka kaikki lähti siitä, että köyhä kansa tarvitsi tiedotusvälinettä vaikeuksiensa julkituomiseen ja ihmisoikeuksiensa puolustamiseen, ei maailman muutos ole tätä tarkoitusta tehnyt tyhjäksi tänäkään päivänä yleisen hyvinvoinnin valtavasta kasvusta huolimatta.

Sosialidemokraatin ilmestymisen alkuaikoina elettiin vielä Venäjän valtakunnassa ja tsaarin alaisuudessa. Lehden painatuslupaakin jouduttiin anomaan Keisarilliselta painoylihallitukselta ja lehden sisältöä valvottiin tarkasti. Päätoimittaja Eetu Salinin lisäksi ainakin toimittaja Frans Koskinen sai istua tiilenpäitä lukemassa ”syyllistyttyään majesteettirikokseen”.

Oman murheellisen lukunsa lehden historiassa muodostaa 1918 sisällissota, jonka melskeissä lehti lakkautettiin ja lehden päätoimittaja sai surmansa.

Se oli lehden historian mustinta aikaa, mutta näistäkin ajoista noustiin: Jo vuoden 1919 heinäkuussa Sosialidemokraatin työtä jatkamaan alkoi ilmestyä nykyinen Uusi Aika.

Siitä lähtien Uusi Aika on seurannut mukana historian myllerryksissä, kahlannut läpi 1920- ja 1930-lukujen kahtiajakautuneen yhteiskunnan, kärsinyt vaikeat sotavuodet, elänyt mukana sotienjälkeisen jälleenrakennuksen ja kiivaiden poliittisten taistelujen ajat ja osallistunut omalta osaltaan nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen.

Ennen kaikkea lehti on ollut omalla panoksellaan vaikuttamassa oman maakuntansa, Satakunnan kehitykseen tuomalla esiin niitä näkökohtia, joita sosialidemokraatit ovat pitäneet maakunnan ja sen eri kuntien kehittämisen kannalta tärkeinä.

Uusi Aika on ollut merkittävä vaikuttaja myös sosialidemokraattisessa liikkeessä, mistä todistuksena on ollut SDP:n muuta maata huomattavasti korkeampi kannatus Satakunnassa.

Lehti on ollut vuosikymmenten ajan ammattiyhdistysliikkeen vahva kumppani työntekijöiden edunvalvonta-asioissa. Toisaalta sak-lainen ammattiyhdistysliike on vastavuoroisesti myös tukenut Uutta Aikaa tilausmarkkinoinnissa. Ilman ammattiyhdistysliikkeen tukea ja työpanosta työväenlehdistön asema Suomessa olisi nykyistäkin heikompi.

Pienten sitoutuneiden lehtien elintila on maailman myllerryksessä kaventunut. Markkinat suosivat vain suuria alueensa valtalehtiä. Sähköisen median laajentuminen uhkaa koko painettua sanomalehdistöä, ja aivan erityisesti pieniä lehtiä.

Maakunnallisten puoluelehtien ilmestymistä edesauttoi pitkään valtion lehdistötuki. Muutama vuosi sitten maan porvarihallitus muutti lehdistötuen viestintätueksi. Se heikensi jäljellä olevien maakunnallisten puoluelehtien asemaa, koska puoluetoimistot pääsivät näin ammentamaan tukea omiin viestinnällisiin tarpeisiinsa.

Sosialidemokraattisessa maakuntalehdistössä tämä on tehnyt pahaa hallaa.

Tuoreen uhan sanomalehdistölle muodostaa nykyisen hallituksen aikomus panna sanomalehdet arvonlisäverollisiksi. Yhdeksän prosentin lisä lehtien tilausmaksuihin vähentää taatusti tilaajia. Sen mukana katoaa myös työpaikkoja, koko alalta arvioiden mukaan kolmisentuhatta.

Kun yleinenkään taloustilanne ei juuri hyvältä näytä, kaiken aikaa myös Uudessa Ajassa joudutaan toimintoja sopeuttamaan vallitseviin resursseihin. Mutta synkistä talousnäkymistä huolimatta ei ole syytä ripotella tuhkaa päälleen.

Uuden Ajan pitkä historia osoittaa, että murroskausienkin yli päästään, jos jaksetaan uskoa siihen, että lehdellä on vielä tehtävää alueellisena yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Omaa uskoani lehden tulevaisuuteen vahvistavat lukuisat yhteydenotot, joita on tullut niin kaduilla, kokouksissa kuin puhelimitse. Tämä kiinnostus Uutta Aikaa kohtaan osoittaa, että lehti on lukijoilleen edelleen läheinen ja sitä tarvitaan.

Ulla Turkki

18.11.2011 07:32

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva