Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kriisin hoidossa etanan vauhti

Kuva: Kriisin hoidossa etanan vauhti

Amerikkalaisprofessori Nouriel Roubini arvosteli alkuviikosta euromaiden päättäjiä kovin sanoin siitä, että päättäjät vain puhuvat, mutta eivät saa päätöksiä aikaan.
Puhetta on piisannut, mutta ratkaisuissa on edetty etanan vauhdilla.

Euroopan talouskriisistä on vakavin sanakääntein puhuttu kyllästymiseen asti. Ensin polttopisteessä oli Irlanti, sitten Portugali ja viime kuukaudet on painiskeltu Kreikan syvenevän velkakriisin kanssa. Irlannin ja Portugalin yltä pahimmat pilvet ovat hälvenneet, mutta Kreikan osalta tilanne on vain synkistynyt.

Kreikan pelastusyritykset yksi toisensa perään ovat osoittautuneet riittämättömiksi. Nyt puhutaan koko Euroopan pankkikriisistä, joka järisyttää koko läntistä maailmaa. Uhkakuvana on väläytetty, että Kreikan ylivelkaantuminen ja siitä seurannut pankkikriisi tuhoavat koko euroalueen.

Jälleen kerran (kuka muistaa monennenko) euromaiden johtaat kokoontuvat tulevassa viikonvaihteessa huippukokoukseen Brysseliin pohtimaan talous- ja pankkikriisiä. Viikonvaihdetta on kuvailtu euron tulevaisuuden kannalta ratkaisevaksi.

Syntyykö Brysselissä päätöksiä, on arvailujen varassa. Kun euroalueessa on 17 valtiota, joiden kaikkien haasteena on myydä ratkaisujen perustelut kansalaisilleen, moni veikkaa, ettei päätöksiä Brysselissä vieläkään synny.

Tapahtuu sitten niin tai näin, niin yhdestä asiasta saadaan olla varmoja: Suomen on tulevaisuudessa varauduttava niin hätärahaston kasvattamiseen kuin pankkien tukemiseenkin.

Nämä ovat lääkkeitä, joita suomalaisten on varmasti vaikea niellä, vaikka toisaalta ymmärtäisimmekin, että tiettyjä asioita vain on tehtävä, jos aiomme välttyä koko euroalueen romahtamiselta.

Aivan viime viikkoina on ollut ilmassa selviä merkkejä taantuman ulottumisesta Suomeen. Vientiyritysten irtisanomiset viestivät siitä, ettei vienti vedä entiseen malliin. Irtisanomisvaroitukset koskettavat jo tuhansia.

Meillä varttuneemmilla suomalaisilla on vielä hyvässä muistissa oma lamamme 1990-luvun alusta. Se ravisutti suomalaista yhteiskuntaa syvältä. Silloin pankit kaatuivat, yritykset menivät konkurssiin, koteja pakkohuutokaupattiin, työntekijöitä irtisanottiin tuhansittain, työttömyys nousi puoleen miljoonaan.

Yhdeksänkymmenluvun laman torjunnassa käytettiin ehkä liiankin järeitä aseita. Noista 20 vuoden takaisista ajoista jotkut eivät ole selvinneet vieläkään. Siihen verrattuna vuosien 2008 ja 2009 taantuman vaikutukset kansalaisille olivat lievemmät, koska ei kajottu suoraan kansan kukkaroon, vaan hoidettiin tilannetta ottamalla ulkomaista velkaa.

Mutta sitten seurasi Kreikka ja syvenevä velkakriisi. Kreikan kontrolloimattomasta ylivelkaantumisesta alkanut pankkikriisi uhkaa nyt kaataa koko euroalueen, ellei viisastenkiveä kriisin hoitamiseksi löydy.

Pahenevissa vaikeuksissa olevia Italiaa ja Espanjaa ei enää kyettäisi pelastamaan. Joku on laskenut, että Italiaan uppoaisi 950 ja Espanjaan 600 miljardia euroa.

Varaus Kreikalla on tällä erää runsaat sata miljardia euroa, josta kahdeksan miljardin erä lankeaa maksettavaksi marraskuussa.
Edellä mainittu amerikkalaisprofessori laskeskeli, että Kreikan tulisi selvitäkseen saada anteeksi 70 prosenttia 350 miljardin euron veloistaan. Suomi päätti äskettäin korottaa vastuitaan velkakriisistä 14 miljardiin.

Nähtävissä on, ettei viisasten kiveä euroalueen ongelmiin löydy, vaan edessä on pitkä ja tuskallinen tie. Valittavana ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja.

Ilman EU:ta ja euroaluetta Suomi ei yksinään selviä. Mutta yhtenä euroalueen maista Suomi joutuu osallistumaan euron pelastusoperaatioon. Tämä tietää kiristystä niin valtion ja kuntien kuin yksityisten kansalaistenkin talouteen.

Uuden hallituksen voimavarat kuluvat paljolti Euroopan velkakriisin setvimiseen ja eduskunnan puhti siitä aiheutuvaan kinasteluun. Vaan minkäs teet, kun Euroopan velkaongelma on myös meidän ongelmamme.

Ulla Turkki

21.10.2011 08:37

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva