Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Aloittava yrittäjä joutuu kahlaamaan tukiviidakossa

Aloittava yrittäjä joutuu seikkailemaan melkoisessa viidakossa, mikäli hän haluaa hakea yritystoiminnalleen tukirahoitusta. Yrityksen alasta riippuen rahoituslähteitä on useita, eikä tukien saaminen ole aina edes varmaa. Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta, ja keskitetysti tukien etsiminen kannattaa aloittaa yrityspalvelu Enteristä, joka on Porin, Rauman ja Kokemäenjokilaakson seuduilla toimiva julkinen neuvontakeskus.

 

Porin ja Rauman seuduilla perustettiin tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 475 yritystä, joista noin puolet on perustettiin Enterin avulla. Uusien yritysten perustaminen on Satakunnassa kasvussa, joten neuvontaa tarvitaan koko ajan.
Suurin osa uusista yrityksistä perustetaan yhteiskunnan tukien tai julkisen lainarahoituksen turvin. Yrittäjälle maksettava starttiraha on helpoin tukimuoto, mutta uusi yrittäjä voi hakea toiminalleen muutakin tukea.

Enterin palvelujohtaja Antti Kokkila myöntää, että tukiviidakko saattaa näyttää yrittäjästä itsestään sekavalta.
- Mutta ainakin periaatteessa useimpia tukia voi hakea yhdeltä luukulta meiltä. Me avustamme useimpien tukien hakemisessa tai ohjaamme hakijan oikealle luukulle, Kokkila sanoo.
Useimmat tuet myöntää työ- ja elinkeinoministeriö eli alueellisesti ELY-keskus. Sen kautta kulkevat myös Teknologian kehittämiskeskuksen Tekesin tuet. Maaseudun elinkeinotoiminnalla on omat tukensa, jotka myöntää maa- ja metsätalousministeriö. Myös näitä tukia haetaan ELY-keskuksen kautta. Niissä alueellisena neuvontakeskuksena toimii myös Karhuseutu. Riskilainoja yritystoimintaan myöntää Finnvera. Sen pieniä, alle 35 000 euron lainoja haetaan Enterin kautta. Suuremmat lainat haetaan suoraan Finnveralta.

Moni uusi yrittäjä valittaa sitä, että yritystukia ei saa minkä tahansa uuden yrityksen perustamiseen.
- Nakkikioskin perustamiseen saa lainaa helpommin, kuin it-alan yritystä varten, sanoi eräs tukea hakenut.
Antti Kokkila kiistää tällaisen väitteen. Ainakaan tilanne ei ole niin yksiselitteinen, vaikka osa tukihakemuksista hylätään.
- Toki tuen saanti ei ole itsestään selvää. Esimerkiksi starttirahaa varten kartoitetaan, mikä on kilpailutilanne sillä alalla, jolle yritystä aiotaan perustaa. Jos samalla alla toimii lähekkäin useita yrityksiä, ei ole järkevää sijoittaa julkista rahaa, mikäli sen avulla vääristetään kilpailua ja esimerkiksi syödään toisten yritysten työpaikkoja.
Hänen mukaansa tukihakemuksen hylkääminen on myös yrittäjän itsensä etu, jos yrityksellä ei nähdä menestymisen mahdollisuuksia.
- Toki jokainen saa yrittää omalla rahoituksellaan mitä tahansa, hän huomauttaa.
Kokkila väittää, että jos hakija täyttää tietyt edellytykset ja yritysidea on kelvollinen, niin rahoitusta kyllä löytyy.

Jukka Vilponiemi

21.10.2011 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva