Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Keskusjärjestöt hyväksyivät laajan tuloratkaisun

Kaikki kolme palkansaajien keskusjärjestöä SAK, STTK ja Akava sekä työantajien keskusjärjestö EK hyväksyivät torstaina laajan tulopoliittisen ratkaisun, johon hallitus on luvannut antaa oman panoksensa. Raamiratkaisun lopullinen hyväksyminen ratkeaa kuitenkin vasta marraskuussa, kun liittotason neuvottelut on käyty.

 

Sovun syntyminen ei kuitenkaan poistanut vielä teknologiateollisuuteen annettua lakonuhkaa. SAK:laisen Metalliliiton valtuusto päättä lauantaina tyytyykö se nyt syntyneeseen ratkaisuun. STTK:lainen Ammattiliitto Pro antaa alakohtaisen sopimuksen syntymiselle aikaa ensi keskiviikkoon.

Ammattiliitoista ainoastaan SAK:lainen Rakennusliitto on ilmoittanut, ettei se tyydy keskitettyyn ratkaisuun.

Raamisopimuksessa on sovittu kahdesta palkkakaudesta. Ensimmäisen 13 kuukauden aikana palkat nousevat 2,4 prosenttia ja seuraavan 12 kuukauden aikana 1,9 prosenttia. Sen lisäksi ensi tammikuussa maksetaan 150 euron kertakorvaus, joka nostaa ensimmäisen vaiheen kustannusvaikutuksen noin 2,8 prosenttiin. Eniten kertakorvauksesta hyötyvät pienipalkkaiset.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan sopimuksessa on panostettu merkittävästi työelämän kehittämiseen.
Ammattitaidon parantamiseksi työntekijät voivat osallistua vuosittain kolmen päivän ajan koulutukseen. Yli 55-vuotiaiden kohdalla näitä päiviä voidaan käyttää myös työkyvyn edistämiseen. Isyysvapaa pitenee kaksi viikkoa. Työsuojelua kehitetään, työttömyysturvaa parannetaan ja yksinkertaistetaan sekä pätkä- ja vuokratyöhön liittyviä epäkohtia korjataan.

Hallituksen vastaantulona on sovittu, että ns. lomakorvausten jaksotus poistetaan eli työsuhteen aikana kertyneet lomakorvaukset eivät enää siirrä työttömyyspäivärahakauden alkamista. Myös soviteltua työttömyyspäivärahaa parannetaan. Uudistukset ovat merkittäviä etenkin määräaikaisissa työsuhteissa työskenteleville.

Palkansaajille on luvassa myös 0,2 prosenttiyksikön veronalennus, jolla hyvitetään työeläkemaksun nousua.
Yritykset puolestaan saavat ensi vuoden alussa 1,5 prosenttiyksikön yhteisöveronalennuksen.

Sekä pääministeri Jyrki Katainen (kok) että valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd) olivat tyytyväisiä sovun syntymiseen. Heidän mukaansa hallituksen vastaantulo toteutuu kuitenkin vasta, jos liito osallistuvat sopuun varsin kattavasti.
UA

13.10.2011 17:14

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva