Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Luukkonen esittää Porin kunnallisveroon 0,25 prosentin korotusta

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen esittää, että Porin kaupunki nostaisi ensi vuonna kunnallisveroaan 0,25 prosenttiyksiköllä. Maanantaina julkistetun ensi vuoden budjettiesityksen mukaan korotuksen jälkeen 19 prosenttiin nouseva kunnallisvero olisi edelleen kuitenkin kilpailukykyinen muiden suurten kaupunkien kanssa, alle niiden keskiarvon.

 

Syynä kunnallisveron korotusesitykseen on talouden yleinen niukkuus sekä se, että valtio nappaa kunnilta valtionosuuksia. Porille hallituksen aikeet merkitsevät 9 miljoonan euron menetystä. Lisäksi kiinteistövero jää pois verotulon tasauksesta, minkä seurauksena Pori menettää miljoonan verotulot.

Yhdessä nämä merkitsevät sitä, että kaupunki menettää noin 10 miljoonan tulot eli yhden veroprosentin verran.

Esitetyllä veroprosentin korotuksella kaupunki keräisi verotuloja lisää 2,9 miljoonaa euroa. Korottamalla yleistä kiinteistöveroa 0,1 prosentilla saadaan miljoonan verran lisätuloa. Muut kiinteistöverot säilyvät ennallaan.

Loput menetykset katetaan säästöillä, lisävelalla sekä tekemällä valmiiksi 2,5 miljoonaa alijäämäinen budjetti.
Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen mukaan ”niukka” on paras laatusana kuvaamaan ensi vuoden budjettiesitystä.

Perusturva jää edelleen vajaaksi

Merkittävimmät määrärahalisäykset kuluvaan vuoteen verrattuna on tehty perusturvaan, jonka rahoituksesta on väännetty Porissa jo kättä pitkin alkusyksyä. Sille esitetään nyt 12 miljoonan euron määrärahalisäystä, joka on 8 miljoonaa euroa vähemmän kuin perusturvalautakunta on esittänyt.

Luukkonen myöntää itsekin, että määrärahalisäys on alimitoitettu.

- 12 miljoonaa tuntuu suurelta summalta, mutta se on lopulta kuitenkin pieni, hän sanoo.

Kaupunginjohtajan mukaan kaikki hallintokunnat joutuvat Porissa nyt ottamaan osaa taloustalkoisiin, ja veroprosentin korotuksen mukana talkoisiin osallistuvat myös kaikki porilaiset.

Perusturvan lisärahoituksesta 3 miljoonaa on osoitettu erikoissairaanhoidon ostopalveluihin ja toinen saman verran oman toiminnan kuluihin kaupunginhallituksen käyttöön.

Toinen merkittävä määrärahalisäys menee vapaa-aikatoimelle, joka saa uuden uimahallin kasvaneisiin käyttömenoihin 1,5 miljoonaa euroa.

Veturitallin päiväkodin rakentaminen alkaa

Investoinneista suurin on pääterveysaseman saneeraus, jolle Luukkonen esittää 5,8 miljoonan euron jatkorahoitusta. Aiempi rahoitus mukaan lukien saneeraukseen käytetään ensi vuoden loppuun mennessä rahaa 12 miljoonaa euroa.

Muita merkittäviä investointikohteita ovat Veturitallin uuden päiväkodin rakennustöiden aloittaminen (korvaa vuonna 2013 Itätullin päiväkodin) ja Noormarkun urheilutalon saneeraus. Kouluremonteista suurin on Kaarisillan koulun peruskorjauksen jatkaminen.

Liikenneväylien rakentamiseen ja kunnostamiseen esitetään 6,5 miljoonaa euroa, joka on 600 000 enemmän kuin tänä vuonna, eli katujen korjausvelka jää edelleen hoitamatta.

Nettoinvestoinnit ovat yhteensä 45 miljoonaa euroa, 5 miljoonaa vähemmän kuin tänä vuonna. Investointilistalta puuttuu odotettu teatteritalon peruskorjauksen aloitus.

Vääntöä luvassa

Porin kaupunginhallitus aloittaa budjetin käsittelyn ensi viikon tiistaina. Vääntöä odotetaan ainakin veroprosentin korotuksesta ja perusturvan lisärahoituksesta.

Kaupunginjohtaja Luukkonen uskoo, että hänen budjettiesitykseensä tuleekin poliittisessa käsittelyssä ainakin sisäisiä muutoksia.

Kaupunginvaltuuston on määrä hyväksyä budjetti 28. marraskuuta.

Jukka Vilponiemi

 

10.10.2011 13:39

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva