Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Netiketti

Kuva: Netiketti

Netiketti on uudissana sanoista netti ja etiketti. Se on nimitys nettikirjoittelun sopivaisuussäännöille.

Porilainen kirjallisuuskriitikko kritisoi (SK 3.10.) voimakkaasti sananvapauden nimissä Kauppalehden nettikeskusteluja rajoittavia linjauksia. Lehden keskustelupalstoilla ei julkaista nimimerkkikirjoituksia.
Samaan Alma Media-konserniin kuuluvassa Aamulehdessä keskusteluviestit tarkistetaan jo nyt ennen julkaisemista.

Eduskunnassa suositeltiin, ettei persu- ja kepu-nimityksiä enää käytettäisi. Myös perussuomalaiset ohjeistivat kansanedustajiaan.

Paljon jäi vielä kiellettävää. Tuntemattomuuden ja nimimerkkien takaa kirjoitetut mielipiteet ovat liian usein asiattomia törkeyksiä.
Viime viikon lopulla Satakunnan Kansa julkaisi nettisivuillaan asiallisen jutun Uuden Ajan ilmestymisen jatkumisesta myös ensi vuonna. Viesteissä muutamat tuntemattomat alittivat riman. Uutta Aikaa nimiteltiin ”hyeenanpaskaksi” ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen oli ”kammottava punikkiemakko”.

Nämä viestit olivat luettavissa runsaan vuorokauden ajan ilman, että kukaan ilmoitti asiattomista viesteistä!

Mitähän kirjallisuuskriitikko sanoisi, jos oikeistolaista naisministeriä nimiteltäisiin ”kammottavaksi lahtariemakoksi”?

Olisiko se sananvapautta? Ei, se olisi asiaton viesti, joka pitäisi poistaa.

”Paavo Lipponen löi uskonnonopettajaa”, kirkuivat lehtien etusivut.

Entinen urheilulääkäri Juha Karvonen, Lipposen tavoin Kuopion lyseon kasvatti, käynnisti perättömyyksien kylvön. Seuraavaksi tietoon tarttui Aamulehden toimittaja Olli Helen ja sitten olivatkin vuorossa jo iltapäivälehdet.

Anteeksipyyntö tai käräjät, jyrähti Lipponen Aamulehdelle. Toimittaja Helen pyysi anteeksi, mutta kovin nihkeästi. Väärin oli kirjoitettu vain Lipposen mielestä.

Helsingin Sanomat selvitti ”lyömisen” taustat Kuopion lyseon rangaistuskirjasta. Lyömisestä ei ollut mainintaa. Kirjasta löytyivät Paavo ja Osmo Lipposen vuonna 1956 saamat jälki-istunnot. Rangaistuksien syynä olivat ”röyhkeys ja väärät syytökset”.
Halla-aho puolusteli Kreikan diktatuurikirjoitteluaan valitulla tyylilajilla. Karvonen perusteli lyömiskirjoitteluaan savolaisella venkoilulla. Melkoisia ”humoristeja”, molemmat.

”Jälkiselvittelyssä” ihmetyttivät muutamat mielipiteet. Satakunnan Radion Perjantaiseurassa oltiin yhteen ääneen sitä mieltä, että ”mitä se Paavo nyt, olisi antanut jo tuollaisen asian olla”. Televisiossa Jälkiviisaat, Kalle Isokalliota lukuun ottamatta, ajattelivat samoin.

Lipposen presidenttitietä tasoittamaan on Uudellamaalla nimetty ensimmäinen maakunnallinen kansalaisvaltuuskunta. Sitä johtaa kirjailija Virpi Hämeen-Anttila. Hän allekirjoittaa Lipposelle tärkeät teemat: arvojohtajuuden, historian muistamisen, tasa-arvon, suvaitsevaisuuden, Eurooppaan kuulumisen ja hyvinvoinnin vaalimisen.

Satakunnan uusi kuntajako alkaa olla ilman kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) karttaharjoituksiakin jo valmiina. Viittä kuntaa enempää ei maakuntaan saa juurikaan mahtumaan.

Pohjoisessa Satakunnassa syntyy ongelmia, jos Kankaanpää luiskahtaa Pirkanmaan puolelle. Lavian, Karvian, Honkajoen ja Siikaisten lyöttäytyminen Kankaanpään kylkeen tuntuisi niin luonnolliselta.

Pyhäjärvi-seudun sekä Kokemäenjoki-laakson kunnat löytävät ennen pitkää toisensa.

Eurajoki ja Luvia haluavat toistaiseksi pysyä omillaan. Se niille sallittakoon, vaikka Eurajoen kohdalla on selkeästi kysymys siitä, ettei saavutettua hyvää haluttaisi jakaa muiden kanssa.

Porin täytyy jatkaa isoja satsauksia vetovoimansa parantamiseksi.

Kuntakapinaa on liikkeellä. Kuntien yhdistämistä vastustavaan adressiin on Satakunnasta allekirjoituksia tippunut ainakin Luvialta, Merikarvialta, Pomarkusta ja Kokemäeltä.

Vuosina 2007 - 2011, Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen (kesk.) toimiessa pääministereinä, Suomessa tehtiin 57 kuntaliitosta. Kartalta hävitettiin ilman suurempaa kapinaa 105 kuntaa eli neljännes kuntien kokonaismäärästä.

Pekka Ovaska

7.10.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva