Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Puhdas vesi on veikeä asia

Kuva: Puhdas vesi on veikeä asia

Porin puhdas ja hyvälaatuinen talousvesi on tunnettu tosiasia. Porilaiset kuitenkin pitävät hyvää vettään itsestään selvänä ylellisyytenä ja monet eivät välttämättä edes tiedä, mistä tuo hanoista virtaava tärkeä janonsammuttaja oikein tulee.

- Vesi onkin veikeä asia. Sen arvon huomaa vasta sitten, kun se puuttuu. Siksi Porin Päivän vesiteema onkin oivallisesti valittu. On hyvä, että kaupunkilaisille muistutetaan laadukkaan vetemme merkityksestä, Porin Veden konemestari Lasse Lavonen hymyilee.

- Meillä Harjakankaan tekopohjavesilaitoksella on vedelle vain kaksi laatuluokkaa, hyvä ja erittäin hyvä. Pahoissa ongelmatapauksissa veden laatu voi hieman heikentyä, mutta vedentulo ei saa koskaan katketa, Lavonen korostaa.

Porin Veden ensisijaisia raakaveden hankintavesistöjä ovat Tuurujärvi ja Joutsijärvi. Toinen vesistöyhdistelmä, josta raakavettä otetaan, on Palusjärvi-Tyvijärvi.

Raakavesi pumpataan Harjakankaan tekopohjavesilaitokselle ensin kemialliseen esikäsittelyyn, jossa humus ja muut epäpuhtaudet poistetaan. Tämän jälkeen vesi johdetaan dynaamisten hiekkasuodattimien kautta imeytysaltaisiin, joita on viisi kappaletta.  

Tekopohjaveden valmistuminen harjussa kestää noin kolme viikkoa. Sen jälkeen vesi pumpataan takaisin Harjakankaan laitokselle, missä sen ph, kovuus ja alkaliteetti säädetään oikealle tasolle. Vedelle tehdään myös desinfiointi ja sen jälkeen se pumpataan kaupunkilaisten kulutettavaksi.

Porissa juodaan tekopohjavettä kaikkialla muualla paitsi Ahlaisissa ja Noormarkussa, joissa on vielä omat luonnonpohjavesilaitoksensa. Porin Veden johtokunta on kuitenkin jo päättänyt, että myös Noormarkkuun saadaan ensi vuonna Harjakankaan tekopohjavettä.

Maarit Kautto

Juttu kokonaisuudessaan 23. syyskuuta Uudessa Ajassa

 

 

 

23.9.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva