Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Meteliä melusta

Kuva: Meteliä melusta

On se hienoa, että tulee syksy ja vielä hienompaa että tulee talvi. Harmi ettei syksy ole vielä virallisesti alkanut, on liian lämmintä. Ns. termisessä syksyssä ollaan vasta, kun vuorokauden keskilämpötila on +10::n ja 0-asteen välillä.

En nyt puhu puiden syksyisestä väriloistosta tai metsien sienisadosta, vaan siitä, että saa vetää ikkunat, parvekelasit ja parvekkeen oven kiinni – ja jättää melun ulkopuolelle.

Näin ei kuule, kun mopoilijat ja moottoripyöräilijät meluavat alhaalla kadulla. Ja mikä parasta, kun tulee tarpeeksi kylmä, mopoilijat ja moottoripyöräilijät joutuvat hyvästelemään kulkuneuvonsa talvisäilöön.

Keskikaupungilla asuvana tuntuu, että kaikki päristelijät ajavat oman talon ohi. Niin varmasti ajattelevat muillakin keskustan kaduilla asuvat.

Ei autojen, ei edes kuorma- tai linja-autojen, ohikulku häiritse, eikä mopoautojen, paitsi jos niitä on sata kerralla. Sen sijaan mahtavia älämölön lähteitä ovat mopojen korkeat ja moottoripyörien matalat äänet. Ja ilmeisesti kaasutukset ovat pakollisia, ilman niitä kuljettaja ajokkeineen saattaisi jäädä huomaamatta.

Omituisinta on, että vastapäisen kauppakeskuksen parkkipaikalla ja rampeissa saa ajaa mopo- ja kevariformulaa kenenkään puuttumatta asiaan. Kierros ulottuu joskus viereisen tavaratalon parkkitasanteelle ja kun tämä ”Monzan rata” on ajettu, suoritaan takaisin kadulle – ja taatusti yli rajoituksen kolmeakymppiä.

Moottoripyöräily näyttää olevan paljolti keski-ikäisten miesten harrastus. Kallista, yli tuhatkuutioista menopeliä pitää tulla esittelemään keskikaupungille, mutta veikkaan että moni asuu rauhallisella omakotialueella. Panee miettimään, miten siellä kotinurkilla ajetaan, tuskinpa kaasutellaan ja kaahaillaan, muuten on varmasti joku keski-ikäinen tantta heti huutelemassa.

Kesällä Suomi Areenassa puhuttiin melusta, ja eräässäkin tilaisuudessa mainittiin, että melun suhteen ei ole nollatoleranssia, eli suomeksi: jos asut kaupungissa, sinun on siedettävä melua – tai muutettava pois.

Suomen lainsäädännön mukaan melu on ääntä, ”joka on terveydelle haitallista tai joka merkityksellisesti vähentää ympäristön viihtyisyyttä taikka merkityksellisesti haittaa työntekoa”. Toisen määritelmän mukaan melu on ääntä, jonka ihminen kokee epämiellyttäväksi tai häiritseväksi.

Eli melu on subjektiivinen kokemus, mutta ei se niin voi olla, että tahallisesti aiheutettua ja estettävissä olevaa melua pitää sietää edes kaupungissa.

Luulisi että kauppakeskus ajattelisi asiakkaitaan ja muita kaupunkilaisia. Ja toivoisi, että mopoilijat ja motoristit joskus itsekin miettisivät minkälaisen melusaasteen he saavat aikaan.

Poliisin tehtävä on puuttua kaduilla hurjasteluun, vai pitääkö odottaa onnettomuuksia?

Melusta väitelleen Outi Ampujan mukaan Suomeen on muodostunut melun sietoa edellyttävä kulttuuri, melu nähdään normaalina kaupunkielämään kuuluvana asiana ja melusta valittamista ”katsotaan vinoon”.

 Yksi perustelu on juuri se, että kaupunkilaisten pitää muuttaa maalle, jos he eivät kestä melua. Toinen yleinen väite on, että meluun tottuu. Ampujan mukaan meluun ei totu ja jos tottuu, se voi olla pahaksi.Vaikka meluun tottuisi näennäisesti, sen haitoilta ei ole suojassa, sillä melu lisää mm. stressihormonien eritystä.

Parannuksia odotellessa voi hakea hiljaisia paikkoja, mutta sienimetsä ei käy, koska siellä on niin tuhottomasti hirvikärpäsiä.
 Kirjastoa on tähän asti voinut pitää hiljaisuuden ja rauhan saarekkeena, mutta enää ei kirjastovirkailija tule huomauttamaan, jos asiakkaat puhuvat kovalla äänellä puhelimeen tai toisilleen.

Eräskin henkilö kertoi kirjastokokemuksestaan: lehtilukusaliin kokoontunut nuorisojoukko oli kovaäänisesti kerrannut viikonlopun ryyppy- ja muita kokemuksiaan, ja samaan aikaan oli vanhempi asiakas selostanut kirjastovirkailijalle omia asioitaan niin, että ne kuuluivat lainaustiskiltä ylös lukusaliin.

Puron solinan on todettu olevan äänistä miellyttävimpiä. Kun ei ole puroa, pitäisikö ennen talven tuloa hankkia sisätiloihin sellainen pieni pöydälle pantava suihkulähde, jota myös vesilähteeksi kutsutaan? Tai korvatulpat?

Heli Kokko

16.9.2011 08:47

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva