Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Porin perusturvassa on johtajuusongelma

Kuva: Porin perusturvassa on johtajuusongelma

Porin yhteistoiminta-alueen perusturvalla ei mene välttämättä hyvin, mutta eipä mene sitä vetävällä virkamiehistölläkään.

Viime maanantaina Porin kaupunginvaltuusto torppasi käytännössä virkamiesten käsityksen siitä, miten sosiaali- ja terveydenhuollon rahat saadaan riittämään tai budjettivaje saataisiin ainakin pienemmäksi.

Muodollisesti perusturvalautakunnan, mutta käytännössä virkamiesten ehdotusten mukaan erityisesti vanhustenhuollon palveluita tulisi muuttaa kovalla kädellä. Ehdotuksen mukaan vanhainkotipaikat olisi muutettava palveluasunnoiksi ja eräät laitokset lakkautettava ensi vuoden loppuun mennessä.

Samaan syssyyn olisi lakkautettava erityisesti vanhuksille suunnattu pyykkipalvelu. Listaan kuului myös kotisairaalan ja kotisairaanhoidon hallinnon yhdistäminen ja palvelusetelin käyttö.

Kaupunginvaltuusto jyräsi palvelusektorista vastaavan apulaiskaupunginjohtajan Aulis Laaksosen ehdotuksen ykskantaan palauttamalla sen uudelleen valmisteltavaksi.

Esimerkiksi sosialidemokraattien Esa J. Anttilan näkemys oli, ettei vanhainkoteja voida lakkauttaa, kotiin annettavat sairaanhoitopalvelut sekä pyykkipalvelut on turvattava, eikä palveluseteliäkään voida ottaa käyttöön kuin korkeintaan suppeana kokeiluna.

- Selkeämpää on antaa perusturvalle kerrankin niin paljon rahaa, että nykyiset palvelut voidaan turvata, Anttila sanoi.
Tämä tarkoittaisi sitä, että ensi vuonna määrärahoja on lisättävä nykyiseen verrattuna kymmenisen miljoonaa euroa.

Perusturvan rahankäytöstä päättää lautakunta, eikä se saanut vielä haluamiaan evästyksiä valtuustolta. Ehkä niidenkin aika vielä tulee.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pentti Kilkku (kok) valitteli, että perusturvassa on johtajuusongelma. Hän tarkoitti ongelmalla sitä, että ainoastaan vanhustenhuollon sektori oli tehnyt säästösuunnitelmia. Todellisuudessa johtajuusongelma taitaa olla Kilkun ajatusta huomattavasti laajempi.

Virkakiellon pitäisi kuulua menneeseen aikaan. Termihän tarkoittaa sitä, että esimerkiksi aatteellisesti johonkin tiettyyn ryhmään kuuluvia henkilöitä ei haluta palkata virkoihin. Porin perusturvassa toive virkakiellon menneisyydestä taitaa olla turha.

Virkakielto ei kuitenkaan koske tällä haavaa mitään poliittista ryhmää vaan sukunimeä. Ja se sukunimi on Satomaa.

Pekka ja Outi Satomaa ovat olleet Porissa tunnettu lääkäripariskunta, ja Pekka Satomaa oli monet vuodet Porin terveysjohtajan virassa. Hän kuitenkin lähti ovet paukkuen vaimoineen Porista Tampereelle, kun häntä ei aikanaan valittu perusturvajohtajaksi. Kaupunginvaltuusto valitsi virkaan tiukassa äänestyksessä Terttu Nordmanin. Tuo valintahan tuli kuuluisaksi myös siitä, että kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen tuuletti näkyvästi vaalin tuloksen selvittyä.

Nyt Satomaat ovat palanneet Poriin, ja Porin kaupunginsairaalan johtava lääkäri Matti Kukola palkkasi Satomaat sairaalalääkärin sijaisuuksiin. Johtava lääkäri on saanut tähän asti palkata sijaiset, mutta nyt Nordman alisti asian itselleen ja saman tien lautakunnalle, koska hänen mukaansa Kukola oli ylittänyt valtuutensa.

Pekka Satomaa sai asiasta ilmoituksen vain pari päivää ennen ennen sijaisuuksien alkamista, kun tieto toimitettiin hänelle kirjallisesti kaupungin autolla kesken pyörämatkan.

Asia on herättänyt kaupunginsairaalan henkilöstössä ja porilaisessa lääkärikunnassa melkoista hämminkiä, koska lääkäripulasta kärsivä sairaala olisi saanut pätevät sijaiset.

No, Satakunnan keskussairaalaan Satomaat kelpasivat kiljuen, ja kaupunginsairaala kärsii edelleen lääkäripulasta.

Perusturvajohtajan lisäksi jäljet taitavat johtaa myös sylttytehtaana tunnetulle Porin kaupungintalolle. Tiedossahan on ollut, etteivät Pekka Satomaa ja apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen tulleet keskenään toimeen Satomaan ollessa terveysjohtaja. Satomaan sanottiin olleen liian itsepäinen kaupungintalon makuun.

Porin perusturvassa ja, kuten viime aikojen tapahtumat muutenkin osoittavat, Porin kaupungissa taitaa todellakin olla johtajuusongelma.

Jukka Vilponiemi

9.9.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva