Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Konsensuksen paluu

Kuva: Konsensuksen paluu

Konsensuksella on ollut viime vuosina varsin huono, jopa brezneviläinen maine, vaikka tuon kansallisen yksituumaisuuden ansiosta Suomi on pelastettu monesta liemestä, kun kulloisetkin hallitukset ja työmarkkinaosapuolet ovat kolmikannassa sopineet asioista.

Erityisen alas konsensuksen arvo laski edellisen porvarihallituksen aikana, kun se viis veisasi oikeudenmukaisuudesta, erityisesti vähäväkisen kansan ja palkansaajien elämästä, ja joka mieluiten kuunteli ja myös toteutti teollisuuspatruunoiden toiveita. Ja siitä huolimatta patruunat pistivät väkeä työttömiksi oikein urakalla.

Porvarihallituksen aikana ei kolmikannasta juuri ollut tietoa, ja erityisesti työnantajien EK sai mällätä mielin määrin.

Viime eduskuntavaalit ja sen jälkeen käydyt monitahoiset hallitusneuvottelut olivat käännekohta. Porvarihallitus ja erityisesti keskusta saivat nokkiinsa, ja lopulta maahan syntyi nykyinen kuuden puolueen hallitus.

Ei käy kiistäminen, etteikö käännekohtaan vaikuttanut perussuomalaisten saama äänivyöry. Muuta tekemistä perussuomalaisilla ei asian kanssa sitten olekaan. Puolue jätti käyttämättä sille tarjotun tilaisuuden, ja hyvä niin, sillä tuskin Soinin väestä olisi ollutkaan vastuullisen politiikan harjoittajiksi juuri nyt, kun Suomi ja koko muu Eurooppa painivat suurten ongelmien kanssa.

Nyt päähallituspuolueet kokoomus ja sosialidemokraatit kantavat suurimman vastuun siitä, että Suomi saadaan nousuun. Vaikka kokoomus on pääministeripuolue, näyttää suurin vastuu nousun aikaansaamisesta ja erityisesti oikeudenmukaisuuden paluusta yhteiskuntaan langenneen demareille. Eivätkä muut puolueet tunnu panevat suuremmin hanttiin.

Vaikka vielä ei voida puhua varsinaisesti konsensuksen paluusta, niin siihen suuntaan ollaan kuitenkin menossa.

Sosialidemokraatit ovat peräänkuuluttaneet paluuta keskitettyyn tulopolitiikkaan ja sen kautta kohti maltillista palkkaratkaisua. Tämän tavoitteen toi esille viimeksi torstaina SDP:n puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen Porissa.

Siihen suuntaan ollaan kallellaan myös palkansaajajärjestöissä. Sitä vaati viimeksi pari päivää sitten SAK:n työ- ja elinkeinojohtaja Matti Huutola, ja myös mm. STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää on esittänyt samanlaisia ajatuksia.

Sen sijaan työnantajia edustavan EK:n kanta tähän on kielteinen. EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkila  on kyllä halukas ottamaan vastaan hallituksen mahdollisesti tarjoamat verohelpotukset, mutta EK:n johto ajaa edelleen tiiviisti liitto- tai yrityskohtaisia palkkaratkaisuja. EK:n johto näyttää juuttuneen edellisen hallituskauden aikaisiin juoksuhautoihin ja vastustavan keskitettyä palkkaratkaisua pelkästään ideologisista syistä.

Mm. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman on arvostellut EK:n näkemystä lyhytnäköiseksi eikä suotta. Muistissa on edellinen liittokierros, jonka kuluessa EK:n asettama palkka-ankkuritavoite murtui moneen kertaan. Työnantajille liittokierroksi hyöty jäi vähäiseksi, mutta eipä siitä juuri hyötynyt suuri osan palkansaajistakaan.

Äänenpainot konsensuksen puolesta ovat voimistuneet, ja nyt kokoomuskin tuntuu taas olevan kolmikannan ystävä.

Kun kerran tupo-nimitys nyt on pannassa, niin jonkinlaisen keskitetyn tai hienommin koordinoivan palkkaratkaisun puolesta ovat alkaneet puhua myös yhä useammat talousoppineet. Maltilliset mutta kuitenkin palkansaajien ostovoiman kasvun turvaavat palkkaratkaisut ovat koko kansantalouden etu. Humanistithan tämän ovat tienneet aina.

Konsensuksen synnyllä alkaa olla kuitenkin jo kiire, sillä syksyn aikana katkolla on taas laajoja työehtosopimuksia kuten 125 000 palkansaajaa koskeva Metalliliiton sopimus teknologiateollisuuden kanssa.

Jukka Vilponiemi

26.8.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva