Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lintukoto särkyi

Kuva: Lintukoto särkyi

Pohjoismaisia hyvinvointivaltioita on totuttu pitämään mallina, joita monet maailman kansat tavoittelevat. Niissä kansalaisille on turvattu kohtuullinen hyvinvointi, tasa-arvo, korkeatasoiset julkiset palvelut ja yleinen turvallisuus. Yhteiskuntia on leimannut yleinen suvaitsevaisuus ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen.

Ja sitten eräänä heinäkuisena perjantaipäivänä tuo lintukoto särkyy Oslon hallintokorttelissa räjäytettyyn tuhatkiloiseen pommiin ja Utöyan saarella suoritettuun raakaan joukkosurmaan. Kaikkiaan 77 ihmistä saa surmansa.

Joukkosurman tekijän Anders Behring Breivikin nimi jää tällä raakalaismaisella teolla historiaan - juuri niin kuin hän on halunnutkin.
Motiivi on poliittinen. Breivik kohdisti iskunsa yhtä poliittista liikettä, Norjaa hallitsevaa sosialidemokraattista työväenpuoluetta vastaan. Niin kuin tekijä itse on todennut, hänen terroritekonsa kohdistui työväenpuolueeseen, koska se hänen mukaansa oli vastuussa Norjassa harjoitetusta liberaalista maahanmuuttopolitiikasta.

Tekoa Breivik suunnitteli vuosikaudet. Vasta jälkeenpäin on käynyt selväksi, millaista tuhoa hallintokortteliin sijoitettu tuhatkiloinen pommi olisi toisissa olosuhteissa voinut aiheuttaa.

Nuorten ihmisten raaka teurastus Utöyan saarella osoitti selkeää harkintaa, jonka tarkoituksena oli tuhota työväenpuolueen tulevaisuuden vallankäyttäjät.

Äärimmäiseen tekoon syyllistynyt ei ole kieltänyt tekoaan eikä ilmaissut tuntevansa katumusta. Sen sijaan hän on ollut halukas selittelemään aiheuttamaansa joukkomurhaa ja sen taustalla olevaa äärioikeistolaista ja muslimivastaista ideologiaansa.

Breivikin ajattelutavassa yhdistyvät nationalismi, rasismi, maahanmuutto- ja islaminvastaisuus omituiseksi kokonaisuudeksi. Ja kun tähän lisätään pullistunut ego yli-ihmisoppeineen, univormuineen ja kunniamerkkeineen, cocktail on valmis.

Breivik on helppo leimata syrjäytyneeksi yksinäiseksi sudeksi, joka kammiossaan on suunnitellut järkyttävää tekoaan. Hänet on helppo leimata niin ikään hulluksi, joka näin julmalla tavalla toteuttaa omia fantasioitaan uskonsotaa käyvästä ritarista.
Ikävintä asiassa on, ettei Breivik ole yksin. Hänen hengenheimolaisensa elävät ja vaikuttavat verkossa, jossa heidän ajatuksensa saavat vastakaikua muilta samanmielisiltä. Verkkokeskusteluissa maahanmuuttovastaisuus ja islamiin kohdistuvat fobiat elävät ja voivat hyvin. Verkossa leviävät ja vahvistuvat monenlaiset ennakkoluulot, vihapuheet ja uhkaukset, mutta onneksi ne vielä tätä lukuun ottamatta ovat jääneet toteutumatta.

Tätä vihan kylvöä riittää Suomessakin aivan tarpeeksi. Monessa suhteessa hyvä tiedon valtatie on samalla myös pahan tiedon valtaväylä, jolla riidankylväjät, asekauppiaat ja pommintekijät kulkevat. Verkkosuhteista on monelle yksinäiselle muodostunut ihmissuhteiden korvike.

Verkon voima on nähty viime aikoina eteläisten Välimeren maiden yksinvaltaisten järjestelmien sortumisessa, kun diktatuurisesti hallitut kansakunnat järkkyvät.

Kun populistit kosiskelevat propagandistisilla vihapuheilla kansalaisia, saadaan ulkomaalaisvastaisuudesta sopivaa käyttövoimaa poliittiselle liikkeelle. Viime eduskuntavaaleissa nähtiin ensimmäistä kertaa käytännössä, kuinka muun muassa ulkomaalaisvastaisuudella ratsastaneet perussuomalaiset nousivat kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi valtiopäivillä.

Miksiköhän pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa pillastuttiin, kun kuultiin perussuomalaisten suuresta vaalivoitosta Suomessa?

Vaikka perussuomalaiset eivät laajemmin täytä äärioikeistolaisuuden tunnusmerkkejä, vihapuheen ottaminen poliittiseen käyttöön (vrt. Jussi Halla-aho) on erittäin vaarallista. Sen verran kansan eduskuntaan valitsemilla edustajilla pitäisi olla harkintaa, ettei pullon henkeä päästetä irti.

Suomessa on valiteltu, ettei meillä ole ollut oikeanlaista keskustelukulttuuria sen enempää maahanmuutosta kuin mistään muustakaan. Olemme ehkä sekä kulttuurisista että poliittisista syistä oppineet vaikenemaan.

Kuitenkin monet asiat vaatisivat nyt avointa ja tervehdyttävää keskustelua, koska vain sitä kautta voidaan pohtia, mikä yhteiskunnassa on oikeata ja mikä väärää.

Breivikin tapauksesta voidaan ehkä oppia ainakin se, että terrorismin uhka on todella syytä ottaa vakavasti ja seurata millaisia ääri-ilmiöitä internetissä liikkuu. On aika lopettaa vihapuheiden katsominen sormien lävitse.
On aika antaa myös keskustelupalstoilla vihapuheille vastinetta. Näin parhaiten taistelemme demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta.

Ulla Turkki

5.8.2011 07:53

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva