Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Naisen ”pelko” on viisauden alku

Kuva: Naisen ”pelko” on viisauden alku

Tyttärentyttäremme Alma on kiinnostunut kivistä. Syksyllä kaksi vuotta täyttävä tytön tyllerö löytää pienen lapsen tarkoilla silmillä sorankin joukosta mielenkiintoisia pikkukiviä, joita hän sitten saattaa kanniskella pitkän aikaa kämmenessään.

Alkukesästä Alman ollessa meillä yökylässä, lähdimme Alma, vaimoni ja minä likeiseen leikkipuistoon. Matkaa oli ehkä sata metriä, mutta kävelymatka puistoon kesti tovin aikaa. Alma näki soraisella pihakäytävällä jatkuvasti hienoja kiviä, joita hän nyppi pienillä sormillaan maasta. Pienin kivi taisi olla läpimitaltaan muutaman millin.

Kun Alman omat kädet eivät enää riittäneet kivien kantamiseen, hän alkoi antaa niitä minulle. Siinä me sitten loppumatkan taapersimme kivet kädessämme kohti leikkipuistoa.

Ongelma tuli eteen, kun Alma huomasi maassa hänen kämmenensä kokoisen mustan kiven. Hän mietti hetken, mitä tehdä. Ratkaisu löytyi, kun Alma heitti pienet kivet pois käsistään ja nosti tuon mehevän näköisen saaliin käteensä. Siitä tuli aarre, jota hän suojeli miltei koko päivän.

Leikkipuistossa kivi oli hänen vierellään, kun teimme hiekkakakkuja. Hän otti kiven taas mukaansa mennessään puistossa olleen laivan kippariksi tai keinuun.

Jos kivi unohtui välillä edelliseen paikkaan, tyttö katsoi tiukasti minuun, sanoi ”tu” (tuffa), ja osoitti kauempana olevaa kiveä. Ymmärsin yskän ja hain sen. Sen jälkeen asiat olivat taas hyvin.

Kun lähdimme puistosta kotia kohti, Alma otti tuon mustan kiven käteensä. Paluumatkallakin hän kyllä huomasi hienoja pikkukiviä, mutta kädessä ollut aarre vei kuitenkin niistä voiton. Kotiovella hän olisi ottanut kiven sisällekin, mutta lopulta yhteisellä päätöksellä kivi jätettiin ulko-oven eteen. Vielä illemmallakin meidän piti käydä sitä ihailemassa.

Seuraavana päivänä, kun Alman äiti tuli hakemaan hänet yökylästä, Alma oli kuitenkin jo unohtanut kiven erinomaisuuden. Lähtiessään hän kyllä katsoi kiveä, mutta päätti jättää sen paikoilleen. Pihakäytävältä löytyi jo uusia kohteita.

Vaimoni ja minä emme kuitenkaan uskaltaneet koskea ulko-oven eteen jääneeseen kiveen, vaan annoimme se olla koskematta paikoillaan.

Tämä tapahtui Porin esikaupunkialueella toukokuussa. Sen jälkeen ryhdyimme valmistelemaan muuttoa kaupungin keskustaan. Kivi oli koko muuttotouhun ajan samassa paikassa ulko-oven edessä.

Kerran tosin uskalsin siirtää kiveä hieman jalallani, koska pelkäsin, että raskaita huonekaluja kannettaessa joku astuu sen päälle ja taittaa nilkkansa.

Kun taannoin vielä hain vanhalta asunnolta viimeiset tavarat, kivi oli edelleen samassa paikassa, johon sen jalallani siirsin. Taitaa olla siellä vieläkin.

Jumalan pelko on viisauden alku, sanotaan. Mutta yhtä lailla naisen ”pelko” taitaa olla viisauden alku.

No, pelko on liikaa sanottu, mutta olen tainnut lähes koko elämäni olla enemmän tai vähemmän naisten toki hellässä ohjauksessa: lapsena äidin, myöhemmin kotona vaimon ja tyttären, ja suurimman osan työuraanikin esimiehenä on ollut nainen.

Nyt kun itse olen esimiesasemassa, ovat naispuoliset alaiset aika napakasti antamassa ystävällisiä ohjeitaan.

Viisaudesta en tiedä, mutta ainakin olen tottunut siihen, että naisilla on aina sanansa sanottavana.

Eikä minulla ole ollut lopulta aihetta suurempaan valittamiseen. Mairittelevaa on olla Alman vietävissä - vaikka vain hänen keräämiään kiviä kanniskelemassa.

Ohjailusta huolimatta olen saanut Almasta myös puolustajan.

Taannoin kävi nimittäin niin, että Alman kotona keittiön pöydällä oli luettu Uutta Aikaa, jossa oli oma kuvalla varustettu kolumnini. Tyttö oli tunnistanut kuvasta tuffansa. Alman isä oli kuitenkin kaatanut (ilmeisesti vahingossa) maitolasillisen kuvan päälle, josta Alma oli hermostunut.

Sen jälkeen Alman äiti soitti ja kertoi, että tytön on pakko päästä katsomaan tuffaa, koska kuva oli pilalla. Hetken kuluttua he olivatkin ovellamme, ja iloinen tapaaminenhan siitä tuli.

Ei ollut tuffan päällä enää maitoa.

Jukka Vilponiemi

15.7.2011 08:50

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva