Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ecce homo

Kuva: Ecce homo

Televisiossa esitettiin joskus kauan sitten dokumentti, jossa osoitettiin pienten lasten pystyvän tunnistamaan ison joukon simpansseja – vai olivatko ne joitakin muita apinoita – niiden naaman perusteella. Aikuiset eivät kyenneet erottamaan eläimiä toisistaan. Kaikki apinat näyttivät aikuisten silmissä samanlaisilta.

Lapset näkevät vielä erottavat piirteet, aikuiset hakevat yhtäläisyyksiä.

Aikuisella on tarve hallita ympäristöstä tulevaa tietotulvaa kokoamalla, niputtamalla, luokittelemalla ja lokeroimalla sitä. En muista oliko tämä dokumentin päätelmä, mutta näinkin sen voinee tulkita.

Luokittelu, tyypittely ja yleistäminen näkyvät ja tuntuvat kaikessa. Vanhat ihmiset ovat kaikki samannäköisiä ja muutenkin samanlaisia, puhumattakaan nuorista jne. Vappu Taipale kumoaa vanhoja ihmisiä koskevan väittämän kirjassaan Vanha ja vireä: "Kahta samanlaista vanhusta on vaikea löytää!" Sama pätee nuoriin. Ja muihin luokiteltuihin.

Tyypittelystä lienee jokainen saanut osansa. Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjan päähenkilö kertoo ystävästään Yrjänästä, joka "olisi tahtonut mennä hautaan ihmisenä, koska loppuaikoina joutui olemaan joka paikassa veteraani".

Aika erikoista, että nuorehko Tuomas Kyrö (s. 1974) pystyy niin uskottavasti kuvaamaan 80-vuotiaan miesjäärän aivoituksia kuin hän kirjassaan tekee. Samaan ovat yltäneet Kari Hotakainen (s.1957) Ihmisen osassaan ja Mikko Rimminen (s. 1975) Nenäpäivässään, ja kumpikin puhuu vielä  ikänaisen suulla, Hotakainen Salmen ja Rimminen Irman.

Eli ainakin nämä kirjailijat pystyvät asettumaan toisen ihmisen asemaan, ja tekevät sen pilkkaamatta ja kunnioittaen.

Omakohtaisesti olen kokenut ikävää joskin melko totuudenmukaista yleistelyä lääkärin, kahdenkin lääkärin vastaanotolla. Onnistuin jokunen vuosi sitten saamaan pitkien kävelylenkkien seurauksena toiseen jalkapohjaani kalvojänteen tulehduksen. Googlaus jo kertoi taudin syistä, etenkin iän ja painon merkityksestä, mutta sekin tuli selväksi,  että vaivan voi saada huonoista kengistä, jotka eivät tue kunnolla jalkapohjaa.

No, ensimmäinen lääkäri kertoi lohduttavansa miespuolisia potilailtaan, että älkää välittäkö, tämä on yleensä keski-ikäisten ja ylipainoisten naisten ongelma. Toinen lääkäri kysyi onko painoni noussut nopeasti. Ei ole. Entä onko ummetusta. No ei ole. Eikä tämä vielä mitään mutta pienen välijutustelun jälkeen hän vielä toisi kysymykset. Jotenkin utelu liittyi kilpirauhaseen, mutta että tarvitsi kaksi kertaa kysyä. Eikö hän sitten muistanut kysyneensä jo aikasemmin vai tarkistiko hän vastaanko samalla tavalla.
Molemmat muuten olivat mieslääkäreitä, mistä kukin voi vetää omat johtopäätöksensä ja yleistyksensä.

Mitäs pienistä, mutta vakavaksi luokittelu menee, kun niitä kohdistetaan vaikkapa maahanmuuttajiin tai Suomessa pitkäänkin asuneisiin ulkomaalaistaustaisiin ihmisiin. Näin on käynyt tutulle pizzeriayrittäjälle, joka pitää yritystään erään porilaisen kerrostalon kivijalassa.Toistakymmentä vuotta Suomessa asunut mies on saanut talon uuden asukkaan myötä tuta monenmoista arkipäivän rasismia, niin paljon, että on jo miettinyt pois lähtöä.

Uusi asukas on muun muassa ihmetellyt kovaan ääneen, että tätäkö varten talvisotaan mentiin ja valitellut, että parhaat liikepaikatkin ne ulkomaalaiset vievät.

Yleensähän väitetään, että ”ne” vievät meidän naisemme ja työpaikkamme, mutta kun tämä yritys oli työllistänyt oman perheen lisäksi myös suomalaisia, piti keksiä toisenlainen syytös.

Mitä lie Pontius Pilatus lopulta tarkoitti, kun hän sanoi Jeesuksesta ”ecce homo”, ”katso ihmistä”, kun sotamiehet olivat pilkanneet tätä juutalaisten kuninkaaksi. Pilatuksen uskotaan arvostaneen Jeesusta ainakin filosofina ja viisaana miehenä, joka osasi puhua ”majesteetillisen yksinkertaisesti”.

Mutta, taas vapaasti tulkiten, voisimme yrittää nähdä luokittelujen ja tyypittelyjen takana olevan ihmisen. Kohtele lähimmäistäsi niin kuin toivot itseäsi kohdeltavan. Katso ihmistä niin kuin toivot itseäsi katsottavan.
 
Heli Kokko

8.7.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva