Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ja lanta palaa...

Kuva: Ja lanta palaa...

Lannan hajua lienee luvassa tässä viikonvaihteessa Poriin, kun Kirjurinluodossa järjestetään valtakunnallinen Farmari-maatalousnäyttely. Areenan ja sen ympäristön täyttävät kotieläimet, koneet sekä maatalouden eri ilmiöt ja näin ollen myös lanta.

Ei lannan hajussa ole toki ole mitään pahaa varsinkaan, jos siitä (hajusta) sattuu pitämään, mutta kaupunkilaisena ei voi välttyä siltä ajatukselta, ettei se oikein istu urbaaniin konsertti- ja virkistyspuistoon, jollaisena Kirjurinluoto ensisijaisesti tunnetaan.
Toisaalta, onhan siihen hajuun Kirvatsissa totuttu ennenkin, kun bajamajat ovat täyttyneet istuinrenkaita myöten suurimpien jazzkonserttien tai Sonispheren yleisöjen tarpeista. Paskamainen juttu, mutta se ei kuitenkaan ole tämän jutun juju.

Maatalousnäyttelyjen merkitys on kaksitahoinen. Näyttelyt tarjoavat maaseudusta vieraantuneelle kaupunkilaisväestölle tärkeän näyteikkunan maatalouteen kuten siihen, miten meidän elintarvikkeemme nykyaikana tuotetaan. Sen perusteella jokainen voi kaiken propagandan keskellä pohtia, kuinka luonnonmukaisesti viljeltyä se luomu todella on, tai kuinka lähellä tuotettua on lähiruoka.

Näyttely saattaa olla monelle kaupunkilaiselle - etenkin lapsille - myös ainoa mahdollisuus nähdä kotieläimiä ihka elävinä. Lehmät, possut, hepat ja lampaat ovatkin näyttelyn ehdottomia vetonauloja.

Toinen ja etenkin näytteilleasettajien vinkkelistä oleellisempi ulottuvuus on se, että maatalousnäyttely on isännille ja emännille - siis maatalouden ammattilaisille - suunnattu markkinointitapahtuma. Uusimmat koneet ja tuotantomenetelmät tuodaan viljelijöille sitä kautta.

Tieto on valttia myös maataloudessa. Ennakkotietojen mukaan maatilojen energia-asiat ovat laajasti esillä Porin Farmarissa, ja sen pitäisi olla maa- ja metsätalousyrittäjille kesän suurin energia-alan tapahtuma.

Energian hintojen kallistuminen kirpaisee myös maataloutta, vaikka monella isännällä on karjankasvatuksen tai viljanviljelyn ohella myös omaa metsää, josta energiaa saa puoli-ilmaiseksi.

Maatalouden energiatehokkuudessa onkin parantamisen varaa. Oppositioon jääneet kepulaispoliitikot ovat närkästyneet siitä, että edellisessä hallituksessa rustattu risupakettia on uuden hallituksen ohjelmassa riisuttu. Risujen keräämistä tukemalla ei kuitenkaan saavuteta sellaisia hyötyjä, mitä muilla uusilla energiamuodoilla voidaan saavuttaa, kunhan niitä riittävästi kehitetään ja hyödynnetään.

Hallitusohjelman perusteella näyttää todennäköiseltä, ettei Suomeen rakenneta enää uusia ydinvoimaloita ainakaan jo periaateluvan saaneiden lisäksi. Niinpä uusiutuvilla energiamuodoilla on jatkossa yhä suurempi merkitys Suomen energiapolitiikassa.
Tulevaisuus näyttää, onko jatkossa joka maatilalla pian oma tuulimylly tai biovoimala. Aurinkoenergiasta povataan Suomenkin oloissa yhä merkittävämpää tekijää, ja esimerkiksi Satakunnassa alan teollisuutta kehitetään hyvää vauhtia.

Maataloutta ajatellen suomalaisessa energiapolitiikassa on sen sijaan laiminlyöty lannan hyödyntäminen. Karja- ja hevostiloilla syntyy joka päivä merkittävä määrä lantaa, jonka polttamisesta on muualla saatu hyviä kokemuksia.
Esimerkiksi Ruotsissa hevosen lantaa käytetään polttoaineena jo nyt, ja sen on todettu palavan puhtaasti. Myös muiden kotieläinten lannan polttamista on kokeiltu. Lannan poltosta toki syntyy hiilidioksidia kuten mistä tahansa palamisesta, mutta nämä päästöt saataisiin kyllä kuriin nykyaikaisella tekniikalla.

Ratsastustallien lähistöllä asuva kaupunkilainenkin havaitsee, että esimerkiksi hevosen lantaa prujahtaa kerralla miltei kottikärryllinen, joten tätä arvotavaraa kyllä riittää maatilojen lantaloissa ongelmaksi asti.

Maatalousväki on voivotellut, että valtio on tehnyt lannan polttamisen liian vaikeaksi. Edellisessä hallituksessa kepu olisi voinut asiaan vaikuttaa, mutta eipä vaikuttanut.

Nyt uusi hallitus voisikin muuttaa asian, ja antaa lannan palaa.

Jukka Vilponiemi

1.7.2011 07:43

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva