Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Se syntyi sittenkin

Kuva: Se syntyi sittenkin

Eduskuntavaaleista on aikaa reippaat kaksi kuukautta ja Suomi sai viimein juhannukseksi poliittisesti vastuullisen hallituksen. Taitaapa Jyrki Kataisen hallituksella olla takanaan poliittisen historiamme pitkällisin pihtisynnytys.

Mutta sen verran kimurantti oli vaalituloskin, että vaikeuksia saattoi odottaa. Vaalitulos teki tyhjäksi porvarihallituksen jatkohaaveet. Haaveet Kiviniemi kakkosesta haihtuivat keskustan rökäletappion myötä.
Vaalien suurimmalle voittajalle perussuomalaisille ei lopulta hallituspaikka kelvannut minkäänlaisessa koalitiossa.

Suurimmaksi puolueeksi seuloutuneelle kokoomukselle ja sen puheenjohtajalle Kataiselle jäi lopulta ainoaksi mahdollisuudeksi koota hallitus käteen jääneistä aineksista. Vaikka muodostettavaa hallitusta ehdittiin jo pitkin matkaa irviä jos vaikka minkälaisilla liikanimillä, lopputulos kuuden puolueen pohjalle rakentuvasta hallituksesta on aivan kohtuullinen.

Jokaisen puolueen tavoitteena vaaleissa on päästä valtaan ja mahdollisuuksien mukaan sitten vallassa ollessaan toteuttaa sitä ohjelmaa, minkä se on kansalle luvannut.

Monipuoluehallituksessa kukaan ei voi hallitusohjelmaa sanella, vaan ohjelma syntyy vain erilaisten ajatusten yhteensovittamisen kautta. Siihen nähden ei tarvitse ihmetellä, että kuuden puolueen hallituksen ohjelmatyö kesti niinkin kauan ja tarvitsi myös hengähdystauon, jossa katsottiin välillä vielä porvarihallituksenkin kortit.

Tätä taustaa vastaan ihmetyttää, etteivät perussuomalaiset vaalivoittonsa jälkeen sittenkään lähteneet hallitukseen. Syyksi sanottiin erilaiset EU-näkemykset, mutta siinä unohtuivat monet muut kansalaisten elämään vaikuttavat asiat, joihin hallituksessa olisi voinut vaikuttaa.

Timo Soini katsoi kuitenkin parhaimmaksi siirtyä räksyttämään oppositioon.

Sosialidemokraatit päättivät vastuullisesti toisin ja saivatkin hallitusneuvotteluissa monia tavoitteitaan kirjatuksi hallitusohjelmaan. Eräs tärkeimmistä, tuloerojen pienentäminen ja eriarvoisuuden poistaminen näkyy eri tavoin hallitusohjelmassa. Eläkeikää ei nosteta ja perusturvaan tulee korotus. Niin ikään vanhuspalvelulaki, joka kuului SDP:n tavoitteisiin, on nyt hallitusohjelmassa.
Yleisenä talouspoliittisena tavoitteena on kääntää valtionvelka lasku-uralle. Kreikka on pelottava esimerkki, mihin holtittomalla taloudenpidolla joudutaan. Kestävyysvajetta kursitaan pienemmäksi lisäämällä verotuksen progressiota, korottamalla pääomaveroa, nostamalla työllisyysastetta sekä panemalla harmaata taloutta ahtaammalle. Pienituloisia kurittavaa arvonlisäveroa ei nosteta, mikä sekin on luettava demarien ansioksi.

Vaaleissa haettiin muutosta edellisen porvarihallituksen politiikkaan. Heti tuoreeltaan hallitusohjelmaa tarkasteltaessa voi hyvin perustein sanoa, että muutosta on tulossa. Ohjelmassa näkyy vahvana demarien kädenjälki.

Jos sitten ministerinpaikkoja ajatellaan, niin hallituksen voimanainen tästä eteenpäin tulee olemaan valtiovarainministerin salkun itselleen ottanut Jutta Urpilainen. Itse asiassa hänen kauttaan kulkevat hallituksen ohjelman mahdollistavat resurssit valtion vuotuisessa talousarviossa. Myös muu ministeriryhmä on demaripolitiikan kovia nimiä: ulkoministeri Erkki Tuomioja, työministeri Lauri Ihalainen, peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson, opetusministeri Jukka Gustafsson ja asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru.

Satakuntalaisena kannattaa olla erityisen tyytyväinen siihen, että Satakuntaan saatiin pitkän tauon jälkeen jälleen demariministeri. Kiuru on Pirkko Työläjärven jälkeen ensimmäinen demariministeri maakunnasta.

Hänet tunnetaan ahkerana, päämäärätietoisena ja yhteistyökykyisenä kansanedustajana, joka varmasti tulee tekemään kaikkensa maakunnan asioiden eteenpäinviemiseksi. Satakunnalle ja Porille on eduksi, että valtioneuvoston pöydän ääressä on maakunnasta oma viestinviejä, vaikka kysymykset eivät aina omaan rooteliin kuuluisikaan.

Viestintäasioista ensimmäisenä uusi ministeri saa pähkäiltäväkseen Yleisradion rahoituksen, josta edellisessä hallituksessa ei päästy puusta pitkään. Kiuru saa mietittävää myös lehdistölle pannusta yhdeksän prosentin arvonlisäverosta, joka kurittaa varsinkin jo muutoinkin henkitoreissaan olevaa sosialidemokraattista lehdistöä, erityisesti Uutta Aikaa.

Sydämelliset onnentoivotukset uudelle ministerille.

Ja miltei unohtui: Hyvää juhannusta kaikille lukijoille. Maassa rauha ja uusi hallitus.

Ulla Turkki   

23.6.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva