Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kiikarointia

Kuva: Kiikarointia

Oli ne hirveetä kattoo. Nimittäin kyse on Suomen jalkapallohuuhkajien kahdesta viimeisestä vieraissa ”pelatusta” EM-karsintaottelusta. Jalkapalloksi sitä ei voinut kutsua ja jopa potkupallo olisi hellittelyä. San Marinossa peli, maailman listalla huonoimmaksi jalkapallomaaksi rankattua (sija 208) maata vastaan, oli turhuuden täyttymä. San Marino olisi jopa ansainnut tasapelin, sillä isänniltä jäi rangaistuspotku saamatta ja Suomen maalivahti Lukas Hradeckyltä suora punainen. Onneksi erotuomari Andrejs Sipalio (Latvia) oli niin sanotusti hukassa, kuten onneksi oli koko ottelun ajan.

Mixu Paatelaisen joukkue sai yhden maalin (1-0) voiton huonolla pelillä, jonka luultiin olevan vain tyyntä myrskyn edellä. Tiistaina Tukholman Råsundassa sitten natsaa, kun Suomi siirtyy systeemiin nimeltä joulukuusi. Yhteistä näissä systeemeissä on, että kärkimies Mikael Forssell laukkaa kärjessä täysin vailla tehoja. No, teki Miklu sen ainoan maalin Serravallessa, mutta paikkoja oli vähintään viiteen lisää. Tuhju mikä tuhju!

Mutta San Marinon karsinnasta päästiin sitten vielä toiseen suuntaan - alaspäin.

Råsundassa joulukuusi sammui nopeasti. Latvatähti Forssell meni aina eri taholle kuin syöttö ja kuusen jalka, maalivahti Anssi Jaakkola, vuosi kuin Niagara. Kuusen alalatvat Petri Pasanen ja Markus Heikkinen taipuivat vain alaspäin.
Kentälle 25. minuutilla kärkeen vaihdettu Zlatan Ibrahimovic näytti latvatähti Miklulle, että kärki saa myös itse rakentaa tilanteita ja olla niitä päättämässä. Olivat joukkueiden kärkipelaajat kuin aivan eri planeetoilta ja heillä oli tasoeroa ainakin valovuosi, kuten TuTon omistaja Juhani Tamminen taitoeroja kuvailee.

Ei Ruotsi kuitenkaan jääkiekon MM-finaalitappiota tällä korvannut, vaikka niin luulevat. Kyse oli vain yhdestä EM-karsintaottelusta, jossa Suomi oli koko pelin yhtä huono, kuin Ruotsi Slovakian finaalin kolmannessa erässä. Ruotsilta naksahti Bratislavassa niska, mutta Suomella ei ollut Råsundassa laisinkaan selkärankaa!

Tosiasia on se, että suomalaisia ulkomailla vaihtopenkillä istuvia pelaajia ei pidä lainkaan valita enää syksyn karsintoihin. Heistä hyvä esimerkki on juuri Forssell, joka ei mahtunut Hannoverin avaukseen kuin muutaman kerran kauden aikana – eli pelasi itsensä penkille. Petri Pasanen pelasi Werder Bremenissä, mutta puolustajana. Nyt kapteeni Peetu oli topparina hukassa! Ei ole Rapid Wien mikään mittapuu Markus Heikkisen puolesta, saati sitten Heerenveen Mika Väyryselle.

Hollannin AZ Alkmaarissa topparina pelaava (siis avauksessa) Niklas Moisander oli nyt vasen pakki – väärä pelipaikka. Markus Halsti (Malmö FF) on iskostettava Moisanderin kanssa topparipariksi viimeistään syksyn Moldova-ottelussa sekä kotipelissä Ruotsia vastaan. Kyllä se siitä lähtee.

Suomen kantavat voimat ovat nyt Alexei Eremenko jr, Roman Eremenko, Perparim Hetemaj ja pitää toki yksi suomalainen joukkoon mahtua – hän on Kasper Hämäläinen. Tulossa huipulle on vielä yksi Suomessa syntynyt Eremenko!
Kärkeen Paatelainen voi rauhassa kokeilla vaikka nimiä Timo Furuholm, Mika Ääritalo ja Teemu Pukki ja se on siinä. Seikka on saletti.

Jarmo Liuhala

Lisää Kiikarointia 10. kesäkuuta Uudessa Ajassa

10.6.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva