Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kukkulanvalloitusta

Kuva: Kukkulanvalloitusta

Tänään perjantaina ratkeaa, onko kokoomuksen puheenjohtajasta Jyrki Kataisesta hallituksen muodostajaksi vai ei, ja jos on, niin millainen on hänen johtamansa hallituksen pohja.

Mahdollisuuksia on monia. Katainen ehkä epäonnistuu, ja hänen tilalleen tulee uusi tunnustelija, todennäköisesti SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Mahdollista on myös se, että Katainen muodostaa hallituksen, mutta silloin taas vaihtoehtoina on monta yhdistelmää: kuten kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten alkuperäinen pohja, kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden, kristillisten ja RKP:n kuuden koalitio, kokoomuksen, SDP:n ja perussuomalaisten kolmen suuren hallitus tai puhdas porvarihallitus, jossa on myös kepu. Kaiken pitäisi olla nyt mahdollista.

Jyrki Katainen yritti kuuden puolueen hallitusta, johon SDP:n vaatimuksesta oltiin valmiita ottamaan myös vasemmistoliitto. No, siinä kävi kuten kävi, ja demarit sekä vassarit ajettiin pois neuvotteluista.

Katainen yritti muodostaa myös porvarihallitusta entisellä pohjalla vahvistettuna kristillisdemokraateilla. Tämä ei kelvannut vihreille, jotka kieltäytyivät tarjouksesta.

Tämän viikon alussa eduskuntaryhmät antoivat yksimielisesti Kataiselle aikaa perjantaihin selvittää uuden hallituksen kokoonpano, ja tässä sitä ollaan: odottamassa mitä Suomen kansa saa. Kansan suurin pelko taitaa olla se. että saisimme vanhan porvarihallituksen uudessa kuosissa.

Sanotaan, että sitä saa, mitä tilaa. Mutta mitä me suomalaiset tilasimme huhtikuun eduskuntavaaleissa?

Emme ainakaan jatkoa edelliselle neljälle vuodelle, jona aikana keskusta ja kokoomus vahvistettuna vihreillä ja ikuisilla ruotsalaisilla kurjistivat elämäämme esimerkiksi lisäämällä tuloeroja ja kyykyttämällä muutenkin vähäväkistä kansaa.

Vaalien suurin häviäjä keskusta ilmoitti puheenjohtajansa Mari Kiviniemen suulla heti vaali-iltana, että puolueen ainoa mahdollisuus on jäädä oppositioon. Mutta kun vasemmistopuolueet demarit etunenässä pitivät määrätietoisesti kiinni vaalilupauksistaan, ja ne ajettiin pois neuvotteluista, keskusta olikin yks kaks vastuullisena puolueena valmis pelastamaan isänmaan ja palaamaan hallitusvastuuseen.

Se, että perussuomalaiset saivat historiallisen vaalivoiton, ja edellinen pääministeripuolue keskusta sai yhtä historiallisen tappion, ja että edellinen pääoppositiopuolue SDP menetti vain kolme kansanedustajan paikkaa, merkitsi kansan tilanneen muutosta.

Oli perussuomalaisten oma ratkaisu jäädä pois kolmen suuren hallituksesta. Jälkeenpäin on spekuloitu sillä, oliko EU-politiikalla perusteltu ratkaisu puheenjohtaja Timo Soinin vastuunpakoilua vai perustuiko se ideologiaan – jos perussuomalaisilla nyt sellaista onkaan. Soini itse perusteli ratkaisua uskottavuuden säilyttämisellä.

Kun SDP ja vasemmistoliitto vastustivat kuuden puolueen hallitusneuvotteluissa viimeiseen asti arvonlisäveron korotusta ja sen myötä tasaveroa, väitettiin, ettei vasemmisto antanut riittävästi periksi kokoomukselle. Myös Jyrki Katainen viittasi kommenteissaan tähän suuntaan. Kataisen mukaan hän oli suostunut jo riittävästi kompromisseihin.

Todellisuudessa vasemmiston ainoa oikea ratkaisu siinä tilanteessa oli pitää kiinni lupauksistaan vastustaa tasaveroa. Ilman sitä puolueet olisivat menettäneet uskottavuutensa. Tämän pitäisi olla yhtä pätevä perustelu kuin Soinin aiemmin esittämä.

Nyt Suomessa ollaan siis jokseenkin ennen kokemattomassa tilanteessa, jossa uuden hallituksen kokoonpano ei ole itsestään selvyys, ja ratkaisu on pitkittynyt.

Väistämättä tulee ikävä entisiä aikoja, jolloin presidentti pystyi puuttumaan peliin, jos puolueet eivät keskenään saaneet hallitusta aikaiseksi.

Urho Kekkosen aikaanhan tämä oli normaalia, ja vielä Mauno Koivistokin pystyi presidenttikaudellaan junailemaan maahan mieluisensa hallituksen.

Nykyisin presidentin sisäpoliittiset valtaoikeudet on viety kuitenkin niin vähiin, että Tarja Halonenkin pystyy vain ihmettelemään tilannetta.

Peli eduskunnassa muistuttaa nyt lasten hiekkalaatikkoleikkiä silloin, kun paikalla ei ole yhtään isää tai äitiä toimimassa erotuomarina.

Eikä tilannetta helpota se, että johtajan paikalla on kokematon pojankoltiainen, joka haluaa pitää kukkulaa vallassaan kaikin keinoin.

Jukka Vilponiemi

10.6.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva