Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Viedään lapset luontoon

Kuva: Viedään lapset luontoon

Tällä viikolla vietetään lasten lintuviikkoa ja BirdLife Suomi haastaa kaikki aikuiset viemään lapset elämysretkelle luontoon. Lasten lintuviikko on osa Lapset luontoon 2011 -kampanjaa, jonka tarkoituksena on kannustaa aikuisia tarjoamaan lapsille kokemuksia luonnossa.

Lasten lintuviikkoon osallistuminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Yhtään lintua ei tarvitse tuntea eikä lajia määrittää. Sen sijaan on tarkoitus pysähtyä tarkkailemaan mitä linnut tekevät. Viikon teemaksi onkin valittu pesinnän merkkien etsiminen. Pesiä ei tarvitse löytää, vaan pesinnän voi päätellä vaikka ruokaa kantavasta tai varoittelevasta emosta. Luonnon tarkkailu voi tällä tavoin olla kuin salapoliisileikkiä.

Myönteiset luontokokemukset ovat tärkeitä, kun kasvatetaan tasapainoisia, ympäristövastuullisia aikuisia. Luontosuhde rakentuu jo varhaislapsuuden elämyksistä ja kokemuksista, mutta sitä voi vahvistaa läpi koko elämän. Kun luontosuhde on vahva, ei ympäristöä säästävien valintojen tekeminen ole taakka tai menetys. Hyvä suhde luontoon on tärkeää myös hyvinvointimme kannalta. Luonnosta saamme voimaa ja rauhoitumme.

Omasta lapsuudestani ovat jääneet mieleen erityisesti kesät mummolassa, jolloin leikimme serkkujeni kanssa päivät pitkät pelloilla, metsässä ja niityillä, opimme uimaan pienessä joessa ja seikkailimme vanhan, ränsistyneen myllyn ympäristössä.

Luonto oli lähellä myös lapsuudenkodissani, jonka takana avautui suuri (ainakin lapsena se tuntui valtavalta) hoitamaton puistoalue isoine ojineen. Samoilimme lukemattomia tunteja parhaan ystäväni kanssa ryteiköissä ja metsissä, keräsimme perhosia ja kaikenlaisia ötököitä, ihmettelimme niitä ja päästimme sitten menemään.

Luonto on minulle edelleen hyvin tärkeä. Kun haluan rentoutua ja unohtaa työkiireet ja arjen kaikenlaiset vaatimukset, lähden ulos; metsään, meren rantaan tai vain omaan pihaan kukkapenkkejä hoitamaan.

Omalle tyttärelleni olen siirtänyt rakkauteni luontoon - mummun ansiokkaalla avustuksella. Nykyään, vielä 15-vuotiaanakin, tyttäreni innostuu keväällä hakemaan pihalampeemme sammakonkutua ja on aina valmis lähtemään kävelyretkelle metsään tai kiipeämään lintutorniin.

Tuntuu siltä, että lapsuus on oman tyttärenikin pikkutyttöajoista muuttunut. On paljon lapsia, jotka viettävät valtaosan ajastaan sisätiloissa. Lasten yhteisten ulkoleikkien sijaan ovat tulleet erilaiset nettiyhteisöt, konsolipelit, televisio sekä ohjatut harrastukset.
Monet tutkijat ja tutkimukset ovat tuoneet esiin huolenaiheita, joiden epäillään johtuvan luonnosta vieraantumisesta. Terveydellisiä haittavaikutuksia ovat esimerkiksi lisääntynyt ylipaino, heikentynyt fyysinen kunto, allergiat ja astma. Joidenkin viisaiden mukaan jopa tarkkaavaisuuden ja keskittymisen ongelmat voivat olla seurausta luonnosta vieraantumisesta.  

Nykylapsia, jotka vain istuvat koneidensa ääressä ja joita kuljetetaan auton kyydissä harrastuksiin, on nimitetty ”Kuplamuoviin käärityksi sukupolveksi” (Bubble-wrap generation), joka elää akvaariossa katsellen ulkomaailmaa auton ikkunasta. Näitä akvaariolapsia on niin maalla kuin kaupungeissa.

Ihminen on kuitenkin syntyjään luonnonlapsi ja kiinnostunut luonnosta. Pienet lapsethan tutkivat mielellään ympäristöä, haistelevat ja maistelevatkin kiviä, ruohoa ja puiden oksia. Vähän isommilla lapsilla on tarve tutkia ympäristöä ja ötököitä ja rakentaa majoja. Lapset ovat mestareita löytämään luontoa vaikkapa asfaltin raoista, joutomailta ja hiekkakenttien laidoilta, kunhan he saavat mahdollisuuden seikkailla ja tutkia.

Ei mullassa ja kurassa möyriminen ole vaarallista ja ruohonvihreäkin lähtee vaatteista hyvillä pesuaineilla. Puissa kiipeilemisessä ja liukkailla kivillä hyppelyssä on toki omat riskinsä, mutta niin on lähes kaikessa mitä teemme, myös ohjatuissa harrastuksissa.  
Hyvää, vahvaa luontosuhdetta ei voi oppia netistä tai televisiosta. Se pitää kehittää olemalla läsnä luonnossa. Vahva luontosuhde puolestaan auttaa ymmärtämään tekojemme vaikutuksia ja kauaskantoisiakin seurauksia omaan ympäristöömme ja jopa koko maapalloon.

Meidän aikuisten rooli on auttaa ja antaa lapsille tilaisuus tärkeän luontosuhteen solmimiseen. Suomessa luontoa löytyy vielä kaupungeistakin, eikä vain hoidettuja puistoja, vaan myös hoitamattomia pusikoita ja joutomaita, jotka tarjoavat lapsille unohtamattomia seikkailuita. Päästetään lapset seikkailemaan.

Maarit Kautto

1.6.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva