Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sateenkaaren tuolla puolen

Kuva: Sateenkaaren tuolla puolen

Kaikki merkit viittaavat nyt siihen, että Suomi on saamassa sateenkaarihallituksen. Tosin kokoomuksen, SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden, RKP:n ja kristillisten kuuden puolueen hallituksen lopulliseen syntyyn on vielä matkaa.

Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat tänään perjantaina, ja kaikki puoluejohtajat ovat hallitustunnustelija Jyrki Kataisen (kok) kanssa samaa mieltä, että neuvotteluista tulevat vaikeat ja pitkät.

Mutta jos hallitus Kataisen muodostamalla kuusikolla syntyy, on vielä toinen asia, kuinka auvoinen elämä meitä suomalaisia sateenkaaren tuolla puolen odottaa. Maan talous on porvarihallituksen jäljiltä rapakunnossa miljardien kestävyysvajeineen, ja vajeen täyttäminen edellyttää tiukkaa menokuria, joten menoleikkauksilta ei vältytä.

Se, että sosialidemokraatit vaativat hallitusneuvotteluihin myös vasemmistoliittoa, ja että Katainen myös päätti ottaa puolueen neuvotteluihin mukaan, onkin tärkeää siksi, että vasemmistoyhteistyön voimin hallituksen politiikkaa voidaan suunnata aiempaa oikeidenmukaisempaan suuntaan.

Ilman vasemmistoliittoa SDP olisi hallituksessa kuin orpo piru oikeiston puristuksessa, vaikka se onkin toinen päähallituspuolue. On muistettava, että kokoomuksen ja demarien näkemykset talouspolitiikasta ja verolinjasta ovat kaukana toisistaan, ja myös kristilliset, RKP ja vihreät edustavat oikeistolaista ajatusmaailmaa.

Pahat kielet ovat väittäneet Paavo Arhinmäen johtamaa vasemmistoliittoa vain demarien apupuolueeksi hallituksessa, mutta puheenjohtaja Jutta Urpilaisen ja muun demarijohdon kommentit ovat olleet vasemmiston aitoa yhteistyötä korostavia.

Kun hallitusneuvottelujen johtoryhmäksi nimetty puoluejohtajien ryhmä torstaiaamuna kokoontui, puheenjohtajat kertoivat ensimmäisten neuvottelujen sujuneen hyvässä hengessä.

Onkin oletettavaa, että mikäli  vasemmistoliittoa riipovan Portugali-paketin käsittely vielä saadaan pois päiväjärjestyksestä, niin hallitus myös syntyy.

Joka tapauksessa valmistelut ovat jo pitkällä. Eduskuntaryhmät ovat nimenneet hallitusneuvottelijansa ja edustajansa ohjelmatyöryhmiin. Heidän joukossaan on mm. Krista Kiuru (sd), mikä nostanee porilaisedustajan osakkeita ministeripörssissä. Jutta Urpilainen nosti Kiurun yhdeksi neuvottelijaksi puolueen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajiston ulkopuolelta.

Toisella puolella neuvottelijana on automaattisesti myös kokoomuksen varapuheenjohtaja Sampsa Kataja, Porista hänkin.
Porilaista ja satakuntalaista näkökulmaa on siis mukana hallitusneuvotteluissa.

Sauli Ahvenjärvi (kd) Raumalta on sen sijaan päässyt johtamaan eduskunnan raamattupiiriä.

Kuuden puolueen hallituksen toteutuessa oppositioon jäävät vain perussuomalaiset ja keskusta.

Perussuomalaisten omaehtoinen poisjäänti hallituksesta yllätti. Timo Soini on toitottanut hyvää omaatuntoaan, kun sen ei tarvitse olla hyväksymässä EU-myönteisen hallituksen politiikkaa.

Tosiasia on kuitenkin se, että perussuomalaiset eivät nyt onnistuneet realisoimaan vaalivoittoaan. Puolue joutuu räksyttämään oppositiosta saamatta käytännössä aikaan juuri mitään, vaikka se onkin julistautunut pääoppositiopuolueeksi. Demarit kokivat tuon turhautumisen tunteen menneellä kaudella.

Vielä surkeampi tilanne on keskustalla, joka kannatuksensa lisäksi menetti myös ison tukun puoluetuestaan.

Porin kunnallispolitiikassa ei sen sijaan taida olla tietoakaan sateenkaaren hohteesta, sillä demarien, vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja kristillisten koalitio tuntuu olevan edelleen voimissaan. Kokoomus puolestaan pelaa yhteen keskustan ja vihreiden kanssa, kuten on koko alkuvuoden ajan on havaittu.

Kunnallispolitiikassa ei ole oppositiota kuten valtakunnan politiikassa, mutta Porissa kokoomus on jäänyt selvään alakynteen, mikä näkyy hiljaisuutena ja avausten puutteena.

Kaikkiaankin porilaisessa politiikassa eletään nyt suvantovaihetta, ellei palveluliikelaitoksen kuohuntaa lasketa mukaan.
Kokoomuksen valtuutetun Erik Heijarinkin kajahdus saattaa jäädä laimeaksi. Mies on uhannut erota valtuustosta, ellei Beachfutis-turnausta voida järjestää Yyterissä. Valtuustosta eroaminen voi olla sillä perusteella kuitenkin vaikeaa, ellei Heijari sitten siirrä kirjojaan esimerkiksi Nakkilaan. Se voisi olla muutenkin porilaisten etu.

Jukka Vilponiemi

20.5.2011 09:01

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva