Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuka pelkää mustaa miestä?

Kuva: Kuka pelkää mustaa miestä?

Vielä 1960-luvulla lapsia kasvatettiin pelottelemalla poliisilla tai mustalaisilla, mutta nyt maailma toinen. Pelot ovat paljon todellisempia ja niitä on paljon enemmän.

Moni esimerkiksi 1950-luvulla syntynyt haikailee lapsuutensa 50- ja 60-lukujen perään. Suomi eli vielä silloin sodanjälkeistä nousukautta, ja vaikka silloinkin oli hyvä- ja huono-osaisia, niin kaikilla oli vielä 60-luvullakin puutetta, ja valtaosa sen ajan rikkaistakin olivat keskiluokkaisia nykypäivään verrattuna.
Kaikki oli silloin ah niin yksinkertaista. Myös pelot.

Tosin ydinsodan pelko oli Hiroshiman jälkeen vielä voimissaan. Neuvostoliitto ja USA kävivät kylmää sotaa. Kuuban kriisi jännitti suomalaisiakin.
Muistan, kun isoäitini varoitteli, että kun kolmas maailmansota syttyy, se on atomisota, ja atomipommin jälkeen Poristakin jää jäljelle vain yksi sähkötolppa.
Tuo varoitus tuli mieleeni, kun näin vanhan lehtikuvan atomipommin jälkeisesti Hiroshimasta. Siinä näkyi vain romukasoja, ja keskellä kuvaa nökötti todellakin yksi sähköpylväs pystyssä. Ilmeisesti isoäitikin oli nähnyt aikanaan saman lehtikuvan.
Myöhemmin 60-luvulla Vietnamin sota tuli televisioon. Uutiskuvat tuntuivat pahemmilta kuin Elliot Nessin seikkailut Lahjomattomissa, jossa sentään konepistoolit räiskyivät. Ja tietysti Kennedyn murha järkytti.
Nämä pelonaiheet tuntuivat kuitenkin kaukaisilta, ja sitähän ne olivatkin. Kotimaassa ja lähiympäristössä pelkoja oli harvakseltaan. Kaupungin kaduilla sai kulkea pelkäämättä väkivaltaa, ei tarvinnut pelätä sikainfluenssaa tai hiviä, ei ohenevaa otsonikerrosta eikä ydinvoimalaonnettomuutta. Ei myöskään tarvinnut pelätä Suomen voittoa Euroviisuissa tai jääkiekon MM-kisoissa. Ei työttömyyttä eikä perussuomalaisia.
Joku saattoi toki pelätä ihan tosissaan kommunisteja, mutta kun kommunismista alkoi tulla myöhemmin 60-luvulla muoti-ilmiö, nekin pelot hälvenivät.

Mutta toisin on nyt. Pelonaiheita on pilvin pimein. Osa on todellisia, osa median lietsomia ja vähemmän todellisia.
Nyt, kun suurin osa ei enää ymmärrä pelätä poliiseja tai mustalaisia, vanhemmat pelottelevat lapsiaan kunnallisella päiväkodilla, ruoan lisäaineista, tupakasta, huumeista, naapurin vihaisesta koirasta, kouluampujista, huumehörhöistä ja nettikiellolla. Viikkorahojen menettäminen ei ole enää mitään.
Aikuiset pelkäävät itse työttömyyttä, katuväkivaltaa, kerjäläisiä, eläkeiän pitenemistä, E 95 10-bensaa, ydinonnettomuutta, tv-lupatarkastajaa, viinan hinnan kallistumista, ruoan lisäaineita, Buranan loppumista lääkekaapista, sähkön hinnan kallistumista, asuntolainan korkojen nousua, energiaveroja, osakkaiden arvon romahtamista ja perussuomalaisia.
Kommunisteja ei enää pelätä, koska heitä ei ole.
Mustaa miestäkään ei pelkää enää kukaan.

Perussuomalaisten jytkyvoitto eduskuntavaaleissa oli monelle yllätys, kaikesta huolimatta.
Vaikka Porin kokoisessa kaupungissakin joka neljäs
äänestysikäinen näyttää olevan perussuoalaisten kannattaja, Soinin poliitikkoja kohtaan tunnetaan kuitenkin tietyissä piireissä pelkoa. Pelko ei ole fyysistä vaan henkistä: pelätään, että puolue pilaa Suomen maineen sivistyneessä Euroopassa. Heidän poliittisista tavoitteistaan ei sen sijaan puhuta pelon yhteydessä mitään.
Joka tapauksessa perussuomalaisiin on suhtauduttu ja suhtaudutaan perin ristiriitaisesti.
Ennen vaaleja heidän puheenjohtajansa Timo Soini oli median lellikki. Nyt kun hänen puolueensa nousi merkittäväksi voimaksi, media kaivelee uusien kasanedustajien taustoja ja arvostelee heidän hovikelpoisuuttaan. Sekin on katsottava eräänlaiseksi peloksi.
Nyt perussuomalaisia, siis heidän politiikkaansa, on kuitenkin myöhäistä pelätä. Kansa sai mitä halusi. Olisi pitänyt harkita aiemmin, ettei tarvitsisi nyt katua.
Ehkä pelko perussuomalaisia kohtaan on aiheellista kuitenkin yhdessä asiassa: Mitäpä, jos Soini osoittautuukin hovikelpoiseksi ministeriksi, mikä hänen salkkunsa sitten onkaan uudessa hallituksessa, ja nousee yhteistyökykyiseksi, takkinsa sopivasti kääntäväksi poliitikoksi?
Voiko perussuomalaisten korkea kannatus olla silloin pysyvämpää laatua?

Jukka Vilponiemi

6.5.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva