Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vappuviuhkai ja -palloi vooro…

Kuva: Vappuviuhkai ja -palloi vooro…

Taas stää ny fiirataa vappuu viikovaihtees. Millai lainka se vuasi ain nii äkkii firahtaa ohi?? Täs ny onki oikee pyhhäi rypäs, ko kolme peräkkäist viikkoo saa reerat taas ja taas uut priamaa. Estiks fiffattii tipuil ja munil pääsiäist, ny vappuu serpenttiineil ja ilmapalloil ja sit seuraavaks ollaaki jo äiteipäivä ruusui tinkaamas. Ei mukko kesäsii kevätkemui funteeraamaa. Ei muute millää olis viä malttanu luapuu pääsiäisest, mut pakko kai se o ja sit vaa sima tekkoo…

Täs o ollu yht ja toist vähtii koko viime viiko eikä oikee tunnu, et o eläkkeel ja eikä luulis kiiruust oleva tiatooka. Taaski saa luval ihmetel, et millai lainka kerkes sillo, ko töis kävi ja familjaki viä siin jalvois pyäri??.. Talvi o tainnu vanha voimii verottaa. Just parhaillas tos miäski ähisee, voihkii ja kimaroittee toolistas yllöös, ko aamupäivä o kiipeilly kuusiaira kimpus erestakas trappusii ja välil sit niit tranunnu taas ettiippäi. Kamala vähti tommose vanha aira kans, jos meinaa pittää se eres hiuka tämminkis. Lunt piisas sillo oikeesee kahre ämmä välis pruukattavvaa klipsumisaikaa nii paljo, ettei mittää asjaa aira viäree. Sit seuraavaks liia märkä pohja tikkail, mut ny se sit luanas sentää, vaik ollaanki jo vappuviikol. Parempi silti myähää konnei sillonka..


Kyl oli muute fiinit kelit ny viime viikol ja taisi jokuset jo pyhin alventtiski polttaa, ai ai.. Saas nähr ny sit vappun, ko tännää ainaki aunioittii, et tulis hiukka viileempääki viäl. Vappuu ko tos pyhin funteerattii muisteli anoppi, millai he tuffa kans nuarin yhten vappun lähti jalkasi täält rannalt vappujuhlii Tiilimäe kentäl. Enneko ne oli ollu eres tual Kalaholma pual, ko rautatiäsiltaa menivät, tuli kauhee lumipyry. Iha sakkeenas taivaa täyrelt oli pyryttäny ja nämäkos oli siit paikast tällänny suunnitelmat uusiks ja nokka roikollas kahlustellu takas kottii. Eikai se ny sentää ennää lunt ruppee pyryttää, ko korkeintas tual pohjoses..


Enneki ole vissii kertonu et meil o vanhoi viuhkoi kassis korjus vintis ja ne mää sit taas tapani mukkaa haje framil. Ei ne taitas juurka ennää huiskuttamist kestää, mut aja patina ja historia havina niist huakuu ilma huiskutustki. Ilmapalloi tarttee ja jokune puhaltaa lamppuu roikkuu ja serpenttiineiki hönkäst löysäl rullal vapu iloks pöyril. Siit se sit taas vappu tullee.


Kranni tos just poiketessas tuumas, et kyl kai o ostettava uus munkkiöljy, ettei vaa maistu härskilt. Sama asja mullaki, vanhal pyhjetää ulkokrilli ossii tämä täst, mut paistamiset ain freesil öljyl. Munkist taik rosetist ei saa jäär mittää rasvast talmaa suuhu, pelkkä hyvä maku. Mämmi jälkee täs ko tälläsi päälleni yhre kelvemmä pluusi huamasi kummoset kamalat makkarat o talve aikan toho nava yläpual oikee tullu. Vaik tua sammaleine piha olis kyl verratoi, mut iha pakko o pia pääst karraa ruaholeikkuri peräs ja sil irti noist jenkkakahvoist.


Ei vappun silti semmosii funteerat, senku fiirataa tyäjuhlaa ja kaikkei ylioppilaitte lakki- taik plätsäjuhlaa täysil ja ilosel miälel kattelle flakui fleijaamist.


Jaa ni, ko viätii mummuu kottii, se rupes fläysää et oli avannu kotonas oikee kaljapullo, jo tuffa aikan ostetu ja juanukki siit pualet. Mää sihe et taito jo valla ol klasi makust? Ei kuulemma ollu ja sano juavas ny aurinkos parvekkeel se lopu ninko terassil ikkää. Sihe miäs, ko kottii tultii,” et siin o mul ny sit kaks samallaist, toine alkanu mäyräkoira ja toine, sinnuu meinaa, präkkäät se viini kans.” Freistaas toho ny sit jottai sannoo..


Hyvät vaput vaa teil kaikil lukijoil…

Ulla Leino

29.4.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva