Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Peruskansan nousu

Kuva: Peruskansan nousu

Eduskuntavaalien tulos yllätti niin gallupien tekijät kuin politiikan tarkkailijatkin. Vaikka perussuomalaisten nousua oli osattu odottaa, Timo Soinin puolueen nousu maan kolmanneksi suurimmaksi poliittiseksi voimaksi oli historiallinen ja ylitti puolella SMP:n ja Veikko Vennamon nousun 1970-luvulla.

Tähän nousuun tiivistyi nyt ”unohdetun kansan” tyytymättömyys moneen asiaan. Tämä tyytymättömyys kumpusi pettymyksestä porvarihallituksen politiikkaan, jonka aikana kuilu rikkaiden ja vähäosaisten välillä syventyi.
Se kumpusi myös pettymyksestä politiikan korruptoituneisuuteen. Viime vaaleja seurannut vaalirahaskandaali verotti politiikan uskottavuutta. Hyvin monet kansalaiset joutuivat kokemaan omassa elämässään myös työttömyyden, toimeentulon vaikeutumisen ja palvelujen heikentymisen. Kun tähän lisätään vielä 2008 taantuma ja EU-maiden velkakriisi, niin maaperä oli valmis muutosta hakevalle poliittiselle liikkeelle.
Vaalienaluskeskusteluissa päärooliin nousi suhtautuminen Portugalin velkakriisiin, jossa hallitus ja oppositio olivat päinvastaisilla kannoilla. Jos tavalliselta suomalaiselta kysyy, pitääkö vahvasti velkaantuneiden suomalaisten kantaa vastuuta myös muitten maitten holtittomasta taloudenpidosta, vastaus on jotakuinkin selvä.
Yksi Soinin vahvuuksista poliitikkona on, että hän puhuu kansan kielellä. Ei tavallinen kansalainen edes ymmärrä politiikan hämärää slangia, jossa yksinkertaisetkin asiat verhotaan monimutkaisiin kielen venkuroihin ja jossa mitään asiaa ei sanota suoraan seurauksien pelossa.

Keskusta kärsi rökäletappion. Yksi syy sen kannatuksen romahtamiseen löytyy viime eduskuntavaalien vaalirahaskandaalista, jossa päätekijöinä hääräsivät puoluetoimiston edustajat ja puoluetta lähellä olevat hämärämiehet. Tässä vaiheessa ei enää auta, että ex-pääministeri Matti Vanhanen nyt ottaa koko vastuun omille harteilleen. Vaaleissa näkyi kansalaisen moraalinen tuomio keskustan hämärähommille.
Keskustan tulokseen saattoi vaikuttaa myös kansalaisten kyllästyminen siihen kepulipeliin, mitä käytiin esimerkiksi Matti Vanhasen luovuttaessa hallituksensa ohjat Mari Kiviniemelle. Ei siinäkään demokratian pelisäännöistä paljoa piitattu, kun Mari Kiviniemi valittiin pääministeriksi keskustan puoluekokouksen päätöksellä. Menettelytapaa ihmetteli tasavallan presidenttikin.
Periaatehan on, että jos pääministeri eroaa, koko hallitus eroaa ja siitä seuraa sitten uuden hallituksen muodostaminen. Mutta kokoomuksellekin porvarihallituksen pystyssä pitäminen oli niin tärkeä asia, että se katsoi menettelyä läpi sormiensa.
Mari Kiviniemen hallituksessa politiikkaa tehtiin pääasiassa kokoomuksen ehdoilla. Tähän oikeistolaiseen suuntaukseen pettyneet kepulaiset saattoivat hyvinkin livetä keskustan riveistä Soinin kannattajiin. Kokoomuksenkin harjoittamalle politiikalle tuli tuomio seitsemän kansanedustajan paikan menetyksenä, vaikka kokoomus nyt juhlii asemaansa suurimpana puolueena.

Sosialidemokraateille ennakkokaavailuissa oli valmiiksi petattu suurhäviäjän osa, mutta toisin kävi. Sosialidemokraatit hävisivät suurista puolueista vähiten, vain kolme paikkaa. Kun muistetaan, miten SDP:tä ja Jutta Urpilaista lyötiin ennen vaaleja kuin vierasta sikaa, on vaalitulosta pidettävä vähintäänkin kohtuullisena torjuntavoittona.
Sosialidemokraatit kykenivät vaalitaistelun loppumetreillä peittoamaan gallupit, ja onnistumista lisäsi puheenjohtaja Urpilaisen vakuuttava esiintyminen television vaalikeskusteluissa.
Satakunnan osalta demarimenestykseen ei voi olla tyytyväinen. Jotta ei totuus unohtuisi: Satakunnan demarit menettivät viisi ja puoli prosenttia äänistään ja yhden edustajan paikan. Se on pettymys, koska demarien kannatus on näihin saakka pyörinyt 30 prosentin hujakoilla.
Sen sijaan on syytä iloita siitä, että demarit kuitenkin säilyivät maakunnan suurimpana puolueena ja että maakunnan ääniharavina oli kaksi demarinaista, Krista Kiuru Porista ja Kristiina Salonen Raumalta.
Vaalituloksen perusteella hallituspohjaa tunnustellaan nyt kokoomuksen, sosialidemokraattien ja perussuomalaisten kesken. Ottaen huomioon mahdollisten hallituskumppaneiden perin vastakkaiset mielipiteet monessa asiassa hallituksen muodostaminen tulee olemaan vähintäänkin haasteellista.
 Miten suhtaudutaan mm. Portugalin avustamiseen, valtiotalouden vajeen täyttämiseen, verotukseen, hyvinvointipalvelujen järjestämiseen tai kuntauudistukseen? Siinäpä pureskeltavaa nyt aluksi.

Ulla Turkki

21.4.2011 09:15

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva