Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hop, hop, hop!

Kuva: Hop, hop, hop!

Sunnuntaina ne viimein ovat, 1980-luvun jälkeen ehkä mielenkiintoisimmat eduskuntavaalit Suomessa. Gallupit elävät omaa elämäänsä, mutta äänet lasketaan vasta sunnuntai-iltana, ja sitten tiedetään, toteutuuko povattu perussuomalaisten vaalivoitto.

Viime aikojen merkit ovat sellaiset, että persut toki lisäävät selvästi paikkojaan eduskunnassa, mutta puolue näyttää kuitenkin jäävän selvästi kolmesta suuresta.

Tällä viikolla alkanut ja ilmeisesti äänestyspaikkojen sulkeutumiseen asti kestävä puolueiden loppukiri on osoittanut, ettei vaalien yhdeksi häviäjäksi ennustetulla SDP:llä ole ainakaan mitään hävettävää.

Puheenjohtaja Jutta Urpilainen (sd) on vaaliväittelyissä kiristänyt tahtiaan, ja esimerkiksi keskiviikon MTV3:n tentissä Urpilainen hyökkäsi onnistuneesti pääministeri Mari Kiviniemen (kesk) ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) tontille. Etenkin Katainen alkoi selvästi hermostua ja jäädä alakynteen Urpilaisen tykittäessä.

Perussuomalaisten Timo Soini puolestaan on osoittanut jo hiipumisen merkkejä kuten myös puolueen gallupkannatus. Urheilutermejä käyttäen persujen kunnon huippu näyttää ajoittuneen hieman liian aikaiseen vaiheeseen arvokisaa ajatellen. Tilanne on ollut usein tuttu suomalaisille hiihtäjille.

Demarit aloittivat jo keskiviikkona sadan tunnin loppukirin, jonka aikana puolueen johto ja ehdokkaat tukiryhmineen aikovat henkilökohtaisesti tavoittaa vielä 100 000 äänestäjää. Siinä soppatykit saavat kiehua täysillä ja ovikellot soida, jotta tavoite onnistuu.

Mutta miksei onnistuisi. Ainakin kansalaiset tuntuvat olevan vastaanottavaisia. Esimerkiksi Porin kävelykadulla vaalikojujen edessä on ollut väkeä ruuhkaksi asti.

Kokonaan toinen juttu on, miten äänestäjät ovat ottaneet vastaan vaaliväittelyt ja gallupit. Politiikan tutkijat ovat heittäneet arvioitaan siitä, mikä vaalien lopputulos tulee olemaan, eli mikä on neljän suuren puolueen järjestys. On kuulostanut aika hupaisalta, kun tutkijat ilme vakavina selittävät, miten äänestäjät sunnuntaina käyttäytyvät.

Tosiasiassa kuitenkaan kukaan ei tiedä, mitä ihmiset sisimmässään ajattelevat, kun he sunnuntaina astelevat vaaliuurnille.
Edes pukeutumisesta ei voi päätellä, mitä puoluetta äänestäjä kannattaa, ellei miesäänestäjä sitten ole vetänyt Nalle Wahlroosin tapaan jalkaansa ökypunaisia kalliita merkkifarkkuja, joita osatessaan hän on maksanut enemmän arvonlisäveroa kuin sinisten halpisfarkkujen ostaja.

Vaalikentillä liikkuessa on voinut kuitenkin aistia sen, että vaali-into on nyt korkeampi kuin neljä vuotta sitten. Aiemmin korkeasta äänestysvilkkaudesta ovat hyötyneet sosialidemokraatit, ja tuoreet tiedot viittaavat siihen, että niin kävisi nytkin. Ainakin galluptutkijoiden mukaan sosialidemokraattien kannattajat olisivat kaikkein varmimpia äänestäjiä ja perussuomalaisten kannattajat epävarmimpia.

Ellei oteta huomioon joitakin toreilla tapahtuneita vihanpurkauksia, näiden eduskuntavaalien kampanjointi on ollut melko siistiä. Joitakin ylilyöntejä on tapahtunut, mutta varsinaista likasankokampanjointia on esiintynyt vähän. Toki valtamedialla on vielä kaksi päivää heittää peliin kohu-uutisia demaripoliitikoista.

Eniten niskaansa ovat koko vaalikampanjan ajan saaneet lokaa juuri demarit. Satakunnassa erityisesti Satakunnan Kansa on näyttänyt jälleen kerran todelliset karvansa levittämällä demariehdokkaista milloin mitäkin soopaa.

Hyvä esimerkki tästä on ollut hätäkeskuskiista, jossa Satakunnan Kansa ja toimittaja Juha Ståhle ovat järjestelmällisesti ja totuuden vastaisesti väittäneet sosialidemokraattien ja erityisesti Satakunnan demarien puheenjohtaja Harri Lehtosen ajavan Satakunnan hätäkeskusta Porista Tampereelle.

Olin itse samassa ruokapöydässä, jossa toimittaja Ståhle tenttasi hätäkeskusasiaa Eero Heinäluomalta ja Harri Lehtoselta, ja he molemmat korostivat, että SDP haluaa purkaa koko hätäkeskusuudistuksen, ja että hätäkeskus pitää säilyttää Porissa sekä Tampereella.

Tänään perjantaina Satakunnan Kansa julkaisee oman maakunnallisen gallupinsa. Toivottavasti se tutkimus on tehty rehellisin keinoin.

Jukka Vilponiemi

15.4.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva