Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Soinin hymy hyytymässä

Kuva: Soinin hymy hyytymässä

Puolueet ottavat parhaillaan loppukiriä kuudentoista päivän päästä pidettäviin eduskuntavaaleihin, ja peli on koventunut. Sen on kokenut myös perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, jonka hymy on alkanut jo hyytyä.

Niin sanotut vanhat puolueet eli sosialidemokraatit, keskusta ja kokoomus ovat jo pitkän aikaa yrittäneet kampittaa nousukiidossa olevaa Soinia, mutta nyt myös valtamedia - jonka lellikki Timo Soini on ollut - on ryhtynyt puhkaisemaan kuplaa.

Perussuomalaisten johtajan ratkaiseva virhe on ollut kipeä halu päästä seuraavaan hallitukseen jo ennen kuin yhtään ääntä on annettu ja hallitusneuvottelut on käyty. Siitä on seurannut takinkääntöjä, joista tuorein on suhtautuminen EU:n kriisirahastoon.
Soinihan vaati puolueelleen erivapautta äänestää hallituksessa ja eduskunnassa kriisirahastoa vastaan. Kun muut puolueet tyrmäsivät ajatuksen, Soini veti takapakkia sanomatta kuitenkaan suoraan, hyväksyisikö puolue rahaston, jos se olisi hallituksessa. Niinpä mielikuva Soinista selkärankaisena puoluejohtajana on saanut pahan kolauksen. Toisaalta tuo kuva on monen mielestä rapistunut jo aikoja sitten.

On muistettava, että Soini on arvostellut vihreitä siitä, että puolue jatkoi kahden uuden ydinvoimaluvan jälkeen hallituksessa, vaikka se vastustaa ydinvoimaa. Nyt Soini itse on syyllistynyt samanlaiseen lepsuiluun.

Kriisirahastojupakka tuskin jää ainoaksi vastoinkäymiseksi Soinin ja perussuomalaisten vaalikirissä. Parissa viikossa voi vastaan tulla vielä monta miinaa, joihin huuliveikko saattaa näppäryydessään seota.

Soini on päässyt kansan suosioon heittelemällä saarnamiehen otteella fraaseja, joiden sisältö on ollut yhtä tyhjän kanssa. Vaalien lähestyessä on tullut tarve ottaa kantaa todellisiin asiakysymyksiin ja perustella mielipiteet, mutta niissä hän on ollut jo paljon epävarmemmalla pohjalla.

Tosin vaakakupin toisella puolella painaa se, että perussuomalaisten kannatuksen kasvu on perustunut pelkkään protestiin suuria puolueita, erityisesti kokoomusta ja keskustaa mutta myös demareita vastaan. Kannattajat eivät ole välttämättä edes välittäneet asiakysymyksistä. Politiikan eli yhteisten asioiden hoidon kannalta tämä on huolestuttavaa. Jos päättäjiksi valitaan parhaat vitsinkertojat, niin herra paratkoon meitä kansalaisia.

Uutispäivä Demarissa (31.3.) oli mielenkiintoinen haastattelu, jossa gallupeja tekevän Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen ennusti perussuomalaisten kannatuksen putoavan nykyisistä 17 prosentin luvuista vielä ennen vaaleja.

Rahkonen näkee joka tapauksessa merkkejä siitä, että Soinin ja median välinen kuherruskuukausi on päättynyt, ja toimittajien uutisnälkä saattaa kaataa tämän.

Jo nyt on tuotu esiin mm. Timo Soinin jyrkkä suhtautuminen aborttiin, avioeroon ja naispappeuteen. Nämä ovat katoliselle Soinille uskontoon perustuvia asioita, mutta samat asiat ovat kuitenkin myös yhteiskuntapoliittisia tasa-arvokysymyksiä.

Naisliike onkin ärähtänyt Soinin vapaan abortin vastaisista puheista, ja näkemykset perussuomalaistenkin sisällä vaihtelevat.

Populismi elää perussuomalaisissa vahvasti. Yle esitti keskiviikkona Vesa Toijosen toimittaman tv-dokumentin, jossa käsiteltiin Euroopan äärioikeistolaisten ja populististen puolueiden korkeaa kannatusta esimerkiksi Unkarissa ja Tanskassa.

Molemmissa maissa populismin pelko on vaikuttanut myös muiden puolueiden näkemyksiin, ja lopputuloksena on, että asenteet mm. maahanmuuttajia kohtaan ovat koventuneet ja nationalismi lisääntynyt.

Mielenkiintoista on sekin, että näiden maiden populistipuolueissa pidetään veljespuolueena Suomen perussuomalaisia.

Nationalismissa, kansallistunnossa, ei ole mitään pahaa niin kauan kuin sen avulla ei synnytetä lieveilmiöitä kuten rasismia. Valitettavaa on, että Suomessakin tällaisia merkkejä on kuitenkin olemassa. Asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat koventuneet meilläkin.

On vaikea sanoa, onko äärinationalismi nostanut Suomessa perussuomalaisten kannatusta, vain onko perussuomalaisten kannatus lisännyt nationalismia.

Se on joka tapauksessa vakavan pohdinnan paikka.

Jukka Vilponiemi

1.4.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva