Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

JHL:n Santamäki-Vuori esittää korvamerkittyä hoivamaksua

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliiton JHL:n puheenjohtaja Tuire Santamäki-Vuori (sd) esittää korvamerkityn hoivamaksun säätämistä turvaamaan vanhuspalvelujen rahoitusta.

 

Hänen mukaansa hoivamaksua tarvitaan, koska verotusta on reippaasti alennettu, ja hoivan rahoitus on jäänyt turvaamatta. Kokonaisveroaste on laskenut kymmenessä vuodessa noin viidellä prosenttiyksiköllä – saman määrän, jonka valtiovarainministeriö arvioi julkisen talouden kestävyysvajeeksi.

Nykymenolla nuoremmille polville on tulossa Santamäki-Vuoren mukaan joko raskas maksu-urakka tai yhteiskunnan lupausta ikäihmisten hoivapalveluista ei kyetä lunastamaan. Kumpikin vaihtoehto on huono.

- Sukupolvien oikeudenmukaisemman taakanjaon näkökulmasta olisi pikaisesti selvitettävä korvamerkityn hoivamaksun säätämistä, jolla suuret ikäluokat ehtisivät vielä parinkymmenen vuoden ajan osallistua rahoituksen kokoamiseen yhteisiin hoivapalveluihin. Varat käytettäisiin aikanaan kunnille maksettaviin valtionosuuksiin, hän ehdottaa.

Kriittiset hetket ovat vuoden 2030 tietämillä, jolloin suuret ikäluokat ovat yli 80-vuotiaita ja palvelutarve suuri.

Uuden vanhuspalvelulain työstäminen jatkuu parhaillaan osana hallitusohjelmatyötä. Siinä yhteydessä on Santamäki-Vuoden mukaan ilmeistä tarvetta yhtenäiselle sääntelylle niin, että ikääntyneiden oikeudet hoitoon ja hoivaan täsmennetään.

JHL esitti 2000-luvun alussa hoivarahaston perustamista. Sillä olisi tasattu hoivamenojen maksurasitusta ilman, että olisi muutoin puututtu palveluiden järjestämis- tai rahoitusvastuuseen. Näin olisi sitouduttu yhteiskunnan rahoitukseen tulevista hoivamenoista ja vältetty saman verran tulevia veronkiristyksiä tai muiden väestöryhmien etuuksien karsintaa.

Valtiovarainministeriö kuitenkin katsoi tuolloin, että parasta varautumista tulevaisuuteen on valtionvelan takaisinmaksu. Valtion velkaa onkin lyhennetty ja valtion omaisuutta myyty. Samaan aikaan verotusta on kuitenkin reippaasti alennettu.

UA

29.3.2011 15:21

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva