Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jääsahauksia Satakunnassa

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus suorittaa jääsahauksia viikon 12 aikana Satakunnassa. Sahauksia tehdään Loimijoella Huittisten Lauttakylän, Pappilanniemen ja Kokemäenjoen välisellä osuudella, Pomarkunjoella Valtatie 23:n sillan ja Isojärven välisellä jokiosuudella sekä Merikarvianjoella Salmensillan ja Tikkaluodon välisellä osuudella.

 

Jääsahaukset ovat ennakoivaa tulvantorjuntaa, joilla helpotetaan jäiden lähtöä. Niitä tehdään paikoissa, missä jääpadot ovat aikaisempina vuosina aiheuttaneet tulvia tai tulvavaaraa. Jäähän sahataan väylä, josta jäät ja vesi voivat purkautua. Parhaaksi sahausmenetelmäksi on havaittu kahden railon sahaaminen vierekkäin vakioetäisyydelle toisistaan. Sahausurien etäisyys toisistaan voi olla 10-30 metriä kohteesta riippuen. Sahattavan uran leveys on 20 cm. Parhain sahausajankohta on juuri ennen jäiden lähtöä. Tällöin sahausurat eivät ehdi jäätyä uudelleen.
Jääsahauskone, jolla edellä mainitut työt tehdään, on kumitela-alustainen ja kelluvilla ponttoneilla varustettu. Kone pystyy sahaamaan jopa 120 cm paksua jäätä ja sen sahausnopeus metrin paksuisessa jäässä on noin 1,5 km/h. Kone on täysin hydraulinen ja öljynä käytetään kasvisöljyä.
Jäät alkavat heikentyä normaalia nopeammin sahatuilla alueilla ja jäällä liikkuminen on vaarallista.

Varsinais-Suomen ELY-keskus kertoo, että jokien virtaamat ovat edelleen Lounais-Suomessa ajankohdalle tyypillisissä pienissä lukemissa. Virtaamat eivät ole vielä lähdössä kasvuun, vaikka lämpötilat ovatkin nollan tuntumassa. Yöpakkaset hillitsevät lumen sulantaa tehokkaasti, vaikka hieman lumen sulantaa on jo esiintynyt erityisesti kaupunkialueilla.
Lunta on erityisesti Satakunnassa selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa enemmän ja lumen vesiarvot saattavat vielä kasvaa. Lounais-Suomen jokien kevään virtaamahuiput tulevat todennäköisesti kasvamaan 2000-luvulla keskimäärin toteutuneita kevättulvahuippuja suuremmiksi. Myös Lounais-Suomen jokivesistöjen jäät ovat tavanomaista paksumpia ja saattavat yöpakkasien johdosta edelleen vahvistua, minkä vuoksi jääpatotulvien riski on suuri.
Suurimmat kevättulvat tulevat, mikäli lumet sulavat kerralla ja lisäksi sataa vettä samaan aikaan sulamiskaudella. Myös jääpatojen riski on tällöin suurin. UA

21.3.2011 10:27

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva