Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Köökin kautta valtaan

Kuva: Köökin kautta valtaan

Kun vanhan sanonnan mukaan joku saa jotakin köökin eli keittiön kautta, tarkoittaa se käytännössä sitä, että henkilö on päässyt tavoitteeseensa muita helpommalla, ikään kuin sisäpiirin myötävaikutuksella.
Porin kunnallispolitiikassa keittiöllä on ollut viime aikoina iso rooli, nimittäin kaupungintalon keittiöllä, kun on kiistelty siitä, minkä organisaation alaisuuteen tuo edustuskeittiö kuuluu.

Kiista kuulostaa varsin vähäpätöiseltä, mutta käytännössä sillä on suuri merkitys, kun punnitaan, että kenellä on suurin valta Porin kaupungissa.

Kiistassa on käytännössä kolme vallastaan taistelevaa osapuolta; kokoomuksen-keskustan akseli, demarien, vasemmistoliiton, perussuomalaisten ja kristillisten muodostama koalitio sekä virkamiehet.

Poliitikkojen välisen nahistelun vielä ymmärtää, mutta jonkinlaista Porin tautia ilmentää se, että keskushallinnon johtavat virkamiehet pelaavat omaa peliään - tai oikeammin virkamiehet pelaavat yhteistä peliä kokoomuksen ja keskustan kanssa koalitiota vastaan.

Loppuviimeksi kiistassa on kyse siitä; pystyykö vaaleilla valittu valtuusto olemaan todella se korkein päättävä elin, jonka päätöksiä muiden toimielinten ja virkamiesten tulee noudattaa.

Viime vuoden lopun budjettikiemuroista alkunsa saaneessa kiistassa eletään jo ratkaisun hetkiä. Toivottavasti.

Kokoomus ja keskusta pitivät viime vuoden lopulle asti istuneessa kaupunginhallituksessa valtaa äänin 6-6 puheenjohtajan, kokoomuksen Pentti Kilkun äänen ratkaistessa.

Tuo enemmistö katsoi yhdessä kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen kanssa, ettei valtuusto voi muuttaa virkamiesten marraskuista päätöstä kaupungintalon keittiön siirtämisestä kaupunginhallituksen alaisuudesta Palveluliikelaitoksen ja sen johtajan Kaj Kainulaisen alaisuuteen.

Valtuuston budjettikokouksessahan ns. vasemmistokoalitio päätti enemmistönsä turvin, että keittiö pitää siirtää takaisin kaupunginhallituksen alaisuuteen. Kh ei silloin pannut äänin 6-6 valtuuston päätöstä täytäntöön.

Luukkonen on vedonnut siihen, että henkilöstöpäällikkö Helena Metsälä siirsi laillisella päätöksellä keittiöhenkilöstön liikelaitoksen leipiin.

Tosin käytävillä puhutaan, että Metsälä sai määräyksen päätökseen korkeammalta taholta.

Uudessa kaupunginhallituksessa voimasuhteet muuttuivat, ja nyt koalitio hallitsee äänin 7-5. Mutta vasta nyt maaliskuun jo käydessä vähiin koalitio on saamassa keittiökiistan haluamaansa ratkaisuun.

Viime maanantaina kaupunginhallitus päätti demarien  Esa J. Wahlmanin ja Rauno Vesivalon ehdotuksesta äänin 7-5, että kaupunginvaltuuston joulukuinen keittiöpäätös toteutetaan kaikilta osin.

Päätökseen jättivät eriävänä mielipiteensä vähemmistöön jääneet kokoomuksen, keskustan ja vihreiden edustajat sekä kaupunginjohtaja Luukkonen.

Näin enemmistökoalitio on hakenut ja saanut valtansa keittiön kautta. Mutta mitenkään helppo tie se ei ole ollut.

Keittiökiistassa - kuten sanottu - on kyse kuitenkin paljon suuremmista asioista kuin keittiöstä. Sekin on vain osa kokonaisuutta, johon kuuluu lisäksi mm. taistelu siitä, kuka valitaan uudeksi kansliapäälliköksi; kaupunginsihteeri Lauri Kilkku vai joku muu. Koalitiolle näyttää kelpaavan lähes kuka muu tahansa kuin Kilkku.

 Lopulta kysymys on valtuuston todellisesta vallasta. Kiista on tältä osin henkilöitynyt valtuuston puheenjohtajan Krista Kiurun (sd) ja kaupunginjohtaja Luukkosen väliseksi voimailuksi, jossa sanansäilääkin on kuulemma käytetty.

Julkisuudessa erityisesti porvarit mutta myös esimerkiksi kh:n entinen puheenjohtaja Mikko Elo (sd) on väheksynyt keittiökiistaa. On todettu, että Porin valtuustolla olisi tärkeämpiäkin asioita puitavana.

Totta se onkin. Mutta ennen kuin suuriin asioihin päästään käsiksi, pitää pelisääntöjen olla selvillä. Demokraattiseen kunnallishallintoon kuuluu, että luottamushenkilöillä on ylin päätösvalta, ja virkamiehet noudattavat heidän päätöksiään. Mm. Mikko Elo on pitkällä poliitikon urallaan vastustanut virkamiesten vallankasvua.

Porissa poliitikot ovat kylläkin itse syypäitä nykytilaan, sillä he ovat vuosien aikana hyväksyneet johtosäännöt, joissa valtaa on delegoitu virkamiehille. Tämän ovat myöntäneet myös demarit, jotka nyt ovat esittäneet johtosääntöjen uudistamista ja luottamushenkilöiden vallan palauttamista.

Tarvittiin siis kunnon konflikti, ennen kuin silmät aukenivat.

Jukka Vilponiemi

18.3.2011 07:53

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva