Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Äänestyskehotus on osa palkansaajien edunvalvontaa

Kuva: Äänestyskehotus on osa palkansaajien edunvalvontaa

Taas on koittanut se aika vuodesta, että myös SAK:laisissa ammattiosastoissa rustataan kasaan toimintakertomuksia edelliseltä toimintakaudelta. Ei ole kovinkaan vaikea päätellä kertomusten pitävän sisällään ikäviä asioita: Liian monilla työpaikoilla työntekijöitä on pidetty lomautettuna ja heitä on irtisanottu vedoten tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin. Samaan aikaan työntekijöiden luottamus heidän asioitaan hoitaviin tahoihin on romahtanut. Muun muassa tämän takia vaalien lähestyessä on tärkeätä korostaa, että palkansaajien asemaa voidaan vahvistaa vain lainsäädännön keinoin.

Näistä asioista tavallisilla kadunkulkijoilla on tilaisuus saada informaatiota tulevan viikon lauantaina, kun SAK jalkautuu ympäri maata tilaisuuksiin, joissa kysellään: Minkä puolesta sinä äänestät? Lähde sinäkin vakuuttumaan siitä, että äänestyskehotuksen kytkeminen työntekijöiden edunvalvontaan on oikea linja - sitä pitää kaikella tavoin korostaa myös SAK:n yhteiskuntavaikuttamiskampanjassa.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan työ- ja elinkeinotoimistoissa oli joulukuun lopussa jo peräti 269 200 työtöntä työnhakijaa. Samaan aikaan lomautettuna oli 22 500 palkansaajaa. Herää kysymys, onko suomalaisella yhteiskunnalla todellakin varaa tällaiseen? Ei ole.

Samaisen tilaston mukaan kuluneen vuoden päättyessä oli yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä peräti 58 200. Luku osoittaa, että ongelma on rakenteellinen, eli asiaa ei voida lakaista maton alle vain vedoten pelkästään laman aiheuttamaan piikkiin. Tämäkin ongelma olisi toki korjattavissa, jos poliittisilla päättäjillä riittäisi tahtotilaa panostaa aktiiviseen työvoimapolitiikkaan.

Viimeiset vuodet maata hallinneella oikeistohallituksella tällaista tahtotilaa ei ole löytynyt, mutta vaalien jälkeen muutos on mahdollinen, kunhan muistamme äänestää henkilöitä, jotka tuntevat ihmisten arkea.

Samaan aikaan, kun Suomen työttömyysaste huitelee jossain kahdeksan prosentin tietämillä, palkansaajia yritetään kyykyttää monella tapaa. Oikeistohallituksen myötävaikutuksella Elinkeinoelämän keskusliitto EK on onnistunut hivuttamaan kyykytyslinjaansa yhä syvemmälle palkansaajan taskuihin.

Jos nykymeno ei vaalien jälkeen katkea, vaakakupissa tulee luultavasti painamaan monia palkansaajien asemaa entisestään heikentäviä uudistuksia ammattiyhdistysliikkeen jäsenmaksun verovähennysoikeudesta työehtosopimusten yleissitovuuksien poistamiseen.

Ei sitä Kepun Esko Ahon aikana lanseerattua työreformia oikeasti ole minnekään haudattu, vaan sitä yritetään koko ajan kaikin tavoin ujuttaa duunarien harmiksi. Tästä osoituksena on esimerkiksi Keskustan intohimo puuttua ansiosidonnaisen työttömyysturvan kytkökseen.

Siinä tulikin jo alasammuttua nykyiset päähallituspuolueet. Ihan pakko tässä yhteydessä posauttaa alas vielä Perussuomalaiset, jotka ovat vakavalla naamalla esittäneet työehtosopimusten sitovuudesta luopumista yli 60-vuotiailta. Tuolla konstilla yli 60-vuotiaat pelattaisiin käytännössä kokonaan pois työelämästä ja samalla he jäisivät ilman työehtosopimuksia heitteille. Sietää kysyä, onko tuo nyt sitä kansankielellä puhumista, jollaisen kuvan kyseinen puolue on onnistunut itsestään luomaan?

Edellisten eduskuntavaalien alla SAK:ta moitittiin ”Öky-Lohtanderiksi” ristitystä äänestysaktiivisuuskampanjamainosta, vaikka kyseistä mainosta ei koskaan edes julkisesti esitetty. Näin jälkiviisaana mainos olisi mielestäni kuitenkin pitänyt julkaista.

Öky-Lohtander taisi sittenkin olla oikeassa, koska juuri sellaiseltahan maailma nyt näyttää.

Nyt on tullut aika viheltää peli työelämän huonontumisen historialle poikki ja muuttaa suunta takaisin nousuun. Tämä on mahdollista valitsemalla tulevissa vaaleissa Arkadianmäelle enemmän sellaisia henkilöitä, jotka tuntevat duunarin arkea ja ovat valmiita luomaan otolliset olosuhteet kestävälle talouskasvulle.

Tämä edellyttää vientivoittoisen teollisuutemme toimintaedellytyksien parantamalla ja kilpailijamaihin verrattuna tasavertaisten toimintaolosuhteiden luomista sekä investointeja. Meidän on kunnioitettava sitä tosiasiaa, että puolet valtion verotuloista tulee suoraan tai välillisesti juuri vientiteollisuudelta.

Jari Mäki-Korte

4.3.2011 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva