Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Liian helppoa

Kuva: Liian helppoa

Matti Vanhanen (kesk) pääsi sitten piinasta, kun eduskunta antoi entiselle pääministerille Nuorisosäätiön vaalirahajupakasta synninpäästön, eikä vienyt asiaa valtakunnanoikeuteen.
Eduskunnan päätöksen jälkeen Vanhanen esiintyi itsevarmana voittajana. Ei olisi kannattanut.

Vaikka lähes koko pääministerikautensa ajan sotkusta toiseen itsensä ajanut Vanhanen nyt välttikin valtakunnanoikeuden, on kokonaan toinen asia, oliko hänen toimintansa - se, että hän käytännössä itse myönsi itselleen vaalirahoitusta toisten rahoista - hyväksyttävää.

Vanhasen toiminta sotii kaikesta huolimatta kansalaisten oikeudentajua vastaan. Mies pääsi liian helposti kuin koira veräjästä - jälleen kerran, mutta kansan suussa asiaan palataan varmasti vielä kauan.

Rötösherra mikä rötösherra.

Eduskunnan suurella salilla ja asiaa sille valmistelleella perustuslakivaliokunnalla ei ehkä ollut muuta mahdollisuutta kuin antaa asian olla. Valtakunnanoikeus on niin järeä ase, ettei sinne hevillä lähetetä edes entistä pääministeriä.

Tästä osoituksena lienee sekin, että edellisen kerran valtakunnanoikeus istui vuonna 1993, jolloin toinen kepulainen (kuinka ollakaan) Kauko Juhantalo oli siellä syytteessä, kun omat ja toisten rahat olivat mennä sekaisin.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Jacob Söderman (sd) oli Juhantalon tapauksessa silloisena eduskunnan oikeusasiamiehenä syyttäjänä. Vanhasen tapauksessa Söderman on ehdottanut puheenjohtaja Kimmo Sasin (kok) tukemana koko valtakunnanoikeuden lakkauttamista, ja että sen sijaan rötöstelevät ministerit vietäisiin hovioikeuteen. Tällöin syytekynnyskin madaltuisi.

Nyt tietysti pitää kysyä, olisiko Matti Vanhanen saanut tuossa järjestelmässä syytteen? Olisi saattanut, tai sitten ei.

Nyt eletään joka tapauksessa nykyisessä järjestelmässä, ja Vanhanen on vapaa mies monellakin tapaa. Hänen toimintansa on kuitenkin jättänyt pysyvät kielteiset jäljet Suomen poliittiseen historiaan.

Eikä asialla ole ollut yksin Vanhanen, vaan lähes koko kulunut nelivuotiskausi on puitu viime eduskuntavaalien rahoitussotkuja, kun liikemiehet rahoittivat keskustan ja kokoomuksen poliitikkoja urakalla. Heidän joukossaan on mm. Porin Sampsa Kataja (kok), jonka kohtalo Rovaniemen kelkkatehtaan ja Kuntien eläkevakuutuksen rahanjakojupakassa on vielä avoin.

Kaikki nuo jäljet ovat syynä mm. siihen, että perussuomalaiset ovat nousseet hätyyttelemään kolmen suurimman puolueen kärkeä. Iso osa kansalaisista näyttää ainakin gallupien perusteella menettäneen uskonsa vanhojen suurten puolueiden toimintaan, ja protesti kanavoituu tässä vaiheessa perussuomallisiin.

Se, mikä on todellisuus, nähdään vasta 17. huhtikuuta.

Torstaina Yle Uutisten julkistaman mielipidetiedustelun mukaan perussuomalaisten kannatus on nyt 16,9 prosenttia, vain 0,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin puolueista kolmantena olevan SDP:n. Keskustan kannatus on 18.9 prosenttia ja kokoomuksen 20,9.

Perussuomalaisten kannatus on jatkanut helmikuussa nousuaan, ja demarien kannatus on jälleen kääntynyt laskuun.
Vaikka gallupit ovat gallupeja, ei sosialidemokraattien kannalta voi olla muuta kuin huolestunut tilanteesta. Puolue ei ole pystynyt oppositioasemastaan ja porvarihallituksen hyväosaisia suosivasta politiikasta huolimatta nostamaan omaa kannatustaan.

Alenevista kannatusluvuista on kasattu paineita Satakuntaan sunnuntaina vierailulle saapuvan puheenjohtaja Jutta Urpilaisen niskaan, ja häntä on syytetty epäonnistumisesta.

Puheenjohtajan syyttäminen saati vaihtaminen on kuitenkin liian helpon ratkaisun hakemista. Sosialidemokraattien ja koko suomalaisen vasemmiston sanomassa on nyt jotakin, joka ei tavoita kansaa. Kasvava osa suomalaisia ja media kuuntelee mieluummin Timo Soinin vakuuttavan rempseää mutta lopulta tyhjänpäiväistä sanomaa kuin Urpilaisen ja demarien vakavamielisiä teesejä.

Edes demarijohtajien veljeily valtamedian kanssa ei ole auttanut puoluetta saamaan viestiään läpi.
Jotain tarttis tehdä.

Jukka Vilponiemi

25.2.2011 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva